spot_img

Σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1899 γεννήθηκε ο Glen Kidston, ένας εκ των νικητών στον αγώνα 24 ωρών του Le Mans το 1930. Ο Βρετανός είχε υπηρετήσει ως πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιζώντας από την επίθεση που δέχτηκαν τα πλοία του από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1914. Μετά τον πόλεμο υπήρξε επιδέξιος πιλότος πολεμικών αεροπλάνων και αγωνίστηκε σε διάφορες διοργανώσεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, όπως το Rally Μόντε Κάρλο και το Isle of Man. Επίσης, συμμετείχε σε διάφορα Grand Prix με τις δικές του Bentley και Bugatti, εκπροσωπώντας την πρώτη στις 24 ώρες του Le Mans, το 1929 και 1930. Τελικά κέρδισε στην δεύτερη προσπάθειά του, οδηγώντας μια Bentley Speed Six μαζί με τον Woolf Barnato. Ο Kidston δυστυχώς σκοτώθηκε τον Μάιο του επόμενου έτους σε ένα δυστύχημα με αεροπλάνο, το οποίο προκλήθηκε από μια ανεμοθύελλα στα βουνά Drakensberg της Νοτίου Αφρικής.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε ο Don Whittington, ένας εκ των νικητών στον αγώνα 24 ωρών του Le Mans το 1979. Ο Αμερικανός μοιράστηκε μια Porsche 935 με τον αδερφό του, Bill, και τον θρύλο Klaus Ludwig, με τον πιο έμπειρο Γερμανό να οδηγεί για τις περισσότερες ώρες όσο έβρεχε στο Sarthe. Ο Whittington αγωνίστηκε και στο Indianapolis 500 πέντε φορές με καλύτερο τερματισμό την 6η θέση, καθώς και σε ελάχιστους αγώνες στο NASCAR. Τα αδέρφια Whittington βρέθηκαν αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μαζί με πολλούς οδηγούς του πρωταθλήματος IMSA, λόγω κατηγοριών για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών, από τα οποία χρηματοδοτούσαν τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1972, ο Jackie Stewart πήρε μια άνετη νίκη στο GP Αργεντινής, αφήνοντας πίσω την McLaren του Denny Hulme και την Ferrari του Jacky Ickx. Ο νεοφερμένος και ντόπιος Carlos Reutemann είχε εκκινήσει από την pole position, αλλά έχασε έδαφος πολύ γρήγορα και τερμάτισε μόλις 7ος, εκτός βαθμών.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1975, ο Ιταλός ήρωας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC) Sandro Munari πήρε τη νίκη στο Rally Μόντε Κάρλο. Αυτή ήταν η πρώτη από τις τρεις συνεχόμενες νίκες που σημείωσε η Lancia στο συγκεκριμένο event. Ο Munari, με συνοδηγό τον Mario Mannucci, πήρε την τρίτη του νίκη με την θρυλική Stratos, αφήνοντας πίσω του τα τρία Fiat 124 των Hannu Mikkola, Markku Alén και Fulvio Bacchelli.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1977 πραγματοποιήθηκε το GP Βραζιλίας, στην πίστα του Interlagos. Ο ντόπιος Carlos Pace της Brabham έκανε πολύ καλή εκκίνηση από την 5η θέση και βρέθηκε πρωτοπόρος, αλλά βγήκε εκτός αγώνα από τον James Hunt λίγους γύρους αργότερα. Ο Βρετανός ηγήθηκε τον αγώνα μέχρι το μέσον, όταν και αναγκάστηκε να μπει στα pits για αλλαγή ελαστικών. Ο Carlos Reutemann της Ferrari αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση, την οποία και κατέκτησε. Δεύτερος τερμάτισε ο Hunt σε μια ανάκαμψή του μετά το pit stop, με τρίτη την έτερη Ferrari του Niki Lauda.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 1982 έλαβε χώρα το GP Νοτίου Αφρικής στο Kyalami, με τον Alain Prost να παίρνει μια αξιόλογη νίκη, παρά το κλατάρισμα που υπέστη στα μισά του αγώνα. Δεύτερος τερμάτισε ο Carlos Reutemann για το τελευταίο βάθρο της καριέρας του, τρίτος ο René Arnoux και τέταρτος ο Niki Lauda, στην επιστροφή του στην F1 μετά από δύο σεζόν απουσίας. Ωστόσο, ο αγώνας έχει μείνει γνωστός για τις εξελίξεις εκτός πίστας. Οι οδηγοί κλειδώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην πίστα για όλη τη νύχτα πριν τον αγώνα και απήργησαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι σε έναν ανερχόμενο κανονισμό που θα απαγόρευε στους οδηγούς να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβολαίων τους, καθώς και να ασκήσουν κριτική στο αρμόδιο σώμα επιτροπής. Τελικά, η FISA απέσυρε τους όποιους ανερχόμενους κανονισμούς και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε, παρόλο που μετά το πέρας του επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα, αναστολές σε αγωνιστικές άδειες και αποκλεισμοί από μελλοντικά Grand Prix.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles