spot_img

Σαν σήμερα, 26 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε στην πόλη της Málaga ο José Padierna de Villapadierna, ένας Ισπανός αριστοκράτης γνωστός κυρίως για την εμπλοκή του στον κόσμο των προπολεμικών αγώνων Grand Prix, αλλά και για τις σχέσεις του με την διεθνή υψηλή κοινωνία. Πραγματοποίησε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Montjuïc, όντας ομόσταυλος του Joaquín Palacio για το 1934. Οδήγησε για ποικίλες ιταλικές φίρμες όπως η Ferrari και η Alfa Romeo. Αργότερα αγόρασε δύο Maserati 8CM και μια Alfa Romeo P3 ώστε να δημιουργήσει την Scuderia Villapadierna, την πρώτη ισπανική ομάδα στην ιστορία των αγώνων Grand Prix. Συμμετείχε σε συνολικά 19 Grand Prix, τερματίζοντας τρίτος στο Deauville το 1936 και τέταρτος στο Pau την ίδια χρονιά. Στο τέλος της χρονιάς αποσύρθηκε από τους αγώνες.

Σαν σήμερα το 1912 γεννήθηκε ο Luis Fontés. Ο Βρετανός είναι γνωστός στην ιστορία των αγώνων για τη νίκη που σημείωσε στις 24 ώρες του Le Mans, το 1935. Εκείνη τη χρονιά είχε μοιραστεί ένα αγωνιστικό της Lagonda με τον συμπατριώτη του, Johnny Hindmarsh. Το δίδυμο αυτό πήρε τη νίκη μετά τη συμπλήρωση 222 γύρων.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1935 γεννήθηκε ο Bill Brack, ένας Καναδός οδηγός αγώνων που έτρεξε σε τρία Grand Prix της F1. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στον αγώνα της πατρίδας του το 1968, 1969 και 1972 με τις ομάδες των Lotus και BRM. Τερμάτισε μόνο στον αγώνα του 1969, αλλά δεν πήρε κατάταξη καθώς είχε δεχτεί 10 γύρους από τον νικητή Jacky Ickx. Μετά την F1, ο Brack επικεντρώθηκε σε μικρά πρωταθλήματα μονοθεσίων του Καναδά όπως η Formula Atlantic, κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο για τρεις σερί χρονιές (1973-1975).

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 1935, γεννήθηκε ο Moisés Solana. Ο Μεξικανός οδηγός αγωνίστηκε σε 12 Grand Prix της F1 στις Η.Π.Α. και το Μεξικό, από το 1963 έως και το 1968. Ο καλύτερος τερματισμός του ήταν μόλις μία 12η θέση στο Watkins Glen, το 1965. Ο Solana ήταν ο μοναδικός οδηγός που είχε αγωνιστεί με τον ιδιαίτερο αριθμό 13, μέχρι που τον διάλεξε ο Pastor Maldonado το 2014, όταν είχε πλέον καθιερωθεί η επιλογή αριθμού από τους ίδιους τους οδηγούς.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε ο Trevor Taylor. Γεννημένος στο Sheffield, ο Βρετανός ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα με αρκετές νίκες στις μικρές κατηγορίες formula. Το 1961 προβιβάστηκε στην F1 από την ομάδα της Lotus και υπήρξε σταθερός ομόσταυλος του θρυλικού Jim Clark για πάνω από δύο σεζόν. Ο Taylor ήταν πολύ γρήγορος, αλλά ο ρυθμός του επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από μερικά μεγάλα ατυχήματά του. Η δεύτερη θέση που σημείωσε στο Grand Prix Ολλανδίας του 1962 ήταν ο καλύτερος τερματισμός του στην F1. Ακολούθησαν μερικά μέτρια αποτελέσματα με τις ομάδες των BRP και Shannon, με τον Taylor να εγκαταλείπει την F1 το 1964 ώστε να επικεντρωθεί σε άλλες κατηγορίες μονοθεσίων, όπως η Formula 5000.

Σαν σήμερα το 1958 γεννήθηκε ίσως ο πιο επιτυχημένος αεροδυναμιστής και σχεδιαστής μονοθεσίων της F1, Adrian Newey. Ο Βρετανός ξεκίνησε να σχεδιάζει μονοθέσια για την F1 από το 1988, εκ των οποίων τα δέκα οδήγησαν τις ομάδες των Williams, McLaren και Red Bull σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Η March ήταν η μοναδική ομάδα που δεν πήρε νίκες ή τίτλους στην F1 μέσω του Newey, αλλά είχε ήδη καταγράψει πολλούς θριάμβους σε άλλες μορφές αγώνων όπως το Indianapolis 500. Εκτός από ευφυέστατος σχεδιαστής, ο Newey υπήρξε και ερασιτέχνης οδηγός αγώνων. Μάλιστα, το 2007 έλαβε μέρος στις 24 ώρες του Le Mans με μια Ferrari F430 GT2, την οποία μοιράστηκε με τους Joe Macari και Ben Aucott. Η ομάδα ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 22η θέση της γενικής κατάταξης και 4η στην κατηγορία της.

Σαν σήμερα, επίσης το 1958, πραγματοποιήθηκε μια παραδοσιακή φιλική συνάντηση στην πίστα του Brands Hatch, όπου αγωνίστηκαν μεταξύ τους πολλοί ντόπιοι οδηγοί του motorsport με μικρά σπορ αυτοκίνητα. Στον φιλικό αυτόν αγώνα ξεχώρισαν οι αγαστοί συνεργάτες Jim Clark και Colin Chapman, οδηγώντας ο καθένας την δική του Lotus Elite. Η μάχη μεταξύ του ανερχόμενου ταλαντούχου νεαρού και του ευφυή σχεδιαστή που είχε επιστρέψει στην οδήγηση ξεσήκωσε ιδιαίτερα τα πλήθη, με τη νίκη να καταλήγει τελικά στον Chapman.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1978 δόθηκε η εκκίνηση στο πρώτο Rally Παρισιού-Ντακάρ στα χρονικά του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Συνολικά 182 οχήματα (80 αυτοκίνητα, 90 μοτοσικλέτες και 12 φορτηγά) είχαν δώσει το παρόν στην πλατεία του Trocadéro στο Παρίσι, ξεκινώντας από εκεί ένα ταξίδι περίπου 10.000 χιλιομέτρων με προορισμό την άγνωστη πόλη Ντακάρ στη Σενεγάλη. Ο τερματισμός στις 14 Ιανουαρίου του 1979 είδε 74 συμμετέχοντες να «επιβιώνουν» σε αυτό το ταξίδι προς την αφρικανική πρωτεύουσα, με τη νίκη του «μεγαλύτερου Rally στον κόσμο» να καταλήγει στη Yamaha 500XT του Γάλλου Cyril Neveu.

Σαν σήμερα το 1994 γεννήθηκε στη Μελβούρνη ο Jake Parsons, ένας Αυστραλός οδηγός που αγωνίζεται από το 2017 στην Ιαπωνία. Η πορεία του εκεί περιλαμβάνει περάσματα από την Ιαπωνική Formula 3, το Super Taikyu και την κατηγορία GT300 του Super GT. Το 2018 είχε στεφθεί πρωταθλητής στην μικρή κατηγορία National Class της Ιαπωνικής Formula 3.

Σαν σήμερα το 2000 απεβίωσε ο Walter Hayes CBE στο χωριό του Shepperton, σε ηλικία 76 χρονών. Ο Βρετανός είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος και αργότερα αποτέλεσε στέλεχος των δημοσίων σχέσεων και προβολής της Ford Motor Company. Αποτέλεσε καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του προγράμματος της Ford στην F1, υπογράφοντας τον Jackie Stewart στα μέσα των ‘60s και χρηματοδοτώντας την κατασκευή του εμβληματικού κινητήρα DFV V8 της Cosworth. Επίσης, υπήρξε θεμελιωτής του Premier Automotive Group (PAG) που εξαγόρασε παλιές βρετανικές εταιρείες όπως η AC Cars, η Jaguar και η Aston Martin.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles