spot_img

Σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1890 γεννήθηκε ο Lewis Jackson στο Fall River της Μασαχουσέτης. Ο Jackson έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος Αμερικανός οδηγός που έχασε τη ζωή του σε διεθνή αγώνα Grand Prix. Αυτό συνέβη στις 18 Νοεμβρίου του 1916 στα πλαίσια του Vanderbilt Cup στη Santa Monica, όταν ο ίδιος έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε σε ένα δέντρο, θανατώνοντας παράλληλα τρεις θεατές.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 24 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε στις Βρυξέλλες ο Zora Arkus-Duntov. Ο γεννημένος στο Βέλγιο Αμερικανός εξειδικεύτηκε στη μηχανολογία και οι εργασίες του γύρω από την Chevrolet Corvette τον καθιέρωσαν στο χώρο της αυτοκίνησης ως τον «Πατέρα της Corvette». Μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως ο εμπνευστής του δημοφιλούς μοντέλου, με τον τίτλο αυτόν να ανήκει στον Harvey Earl. Ο Arkus-Duntov υπήρξε επίσης οδηγός αγώνων, δίνοντας τέσσερις φορές το παρόν στις 24 ώρες του Le Mans. To 1954 μάλιστα στέφθηκε νικητής στην κατηγορία των 1100cc, μοιραζόμενος μια Porsche 550/4 RS Spyder με τον Γάλλο Gonzague Olivier.

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε ο Giancarlo Baghetti. Ο Ιταλός είναι κάτοχος ενός ιστορικού ρεκόρ στην F1, καθώς είναι ο μοναδικός οδηγός στην ιστορία του σπορ που έχει κερδίσει αγώνα στην πρώτη του εμφάνιση. Ο Baghetti είχε κερδίσει στη Γαλλία και την πίστα του Reims-Gueux το 1961, οδηγώντας μια υποανάπτυκτη Ferrari 156 της ιταλικής FISA. Μάλιστα μετρούσε ήδη νίκες στις δύο προηγούμενες εμφανίσεις του, στα μη-πρωταθληματικά GP Συρακουσών και Νάπολης. Αγωνίστηκε σε άλλα 20 επίσημα Grand Prix, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει ξανά στις θέσεις του βάθρου. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 1995, σε ηλικία 60 χρονών.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1943 γεννήθηκε ο Wilson Fittipaldi, ο μεγάλος αδελφός του θρυλικού παγκόσμιου πρωταθλητή Emerson Fittipaldi. Ο Wilson πραγματοποίησε πολλές αξιόλογες εμφανίσεις στις μικρές κατηγορίες formula έως και τα τέλη των ‘60s, κερδίζοντας έτσι μια θέση οδηγού στην F1 με την ομάδα της Brabham για το 1972. Εκπροσώπησε την ομάδα αυτή για δύο σεζόν και το 1974, μαζί με τον αδερφό Emerson, ίδρυσε την Fittipaldi Automotive/Copersucar. Συμμετείχε στο πρωτάθλημα του 1975, αναλαμβάνοντας παράλληλα καθήκοντα ιδιοκτήτη και οδηγού. Η χρονιά αποδείχθηκε μετριότατη και ο Wilson αποσύρθηκε από την οδήγηση στο τέλος του 1975, δίνοντας το κάθισμα στον Emerson ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διοίκηση της ομάδας.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles