spot_img

Σαν σήμερα, 26 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο Edgar Barth. Ο Γερμανός πρώην αναβάτης μοτοσικλετών εκπροσώπησε κυρίως την Porsche σε αγώνες Grand Prix κατά τη δεκαετία του ‘50 έως και τις αρχές των ‘60s, καταγράφοντας τρεις εμφανίσεις στο Nürburgring (1953, 1957 & 1958) και μία στη Monza (1960). Η πέμπτη και τελευταία του εμφάνιση σημειώθηκε το 1964, πάλι στο Nürburgring, αυτήν τη φορά με μια Cooper T66. Ο καλύτερος τερματισμός του ήταν μια 6η θέση το 1958. Πέραν των αδιάφορων «εξορμήσεών» του στους αγώνες formula, ο Barth υπήρξε πολύ επιτυχής σε διοργανώσεις αναβάσεων και αγώνων αντοχής. Το 1959 κέρδισε το Targa Florio, κατέκτησε τρεις τίτλους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αναβάσεων και οδήγησε για την Porsche στο Le Mans σε πολλαπλές περιπτώσεις. Απεβίωσε τον Μάιο του 1965 λόγω καρκίνου, με τον γιο Jürgen να γράφει τη δική του ιστορία με την Porsche στους αγώνες αντοχής, κερδίζοντας στο Le Mans το 1977.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο αείμνηστος ηθοποιός αλλά και λάτρης του motorsport, Paul Newman. Ο Αμερικανός συμμετείχε συστηματικά σε περιφερειακούς αγώνες σπορ αυτοκινήτων του SCCA για τα ‘70s και ‘80s, κατακτώντας μάλιστα τέσσερα εθνικά πρωταθλήματα. Το 1979 ξάφνιασε τους πάντες όταν τερμάτισε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης για τις 24 ώρες του Le Mans, μοιραζόμενος μια Porsche 935 με τον Rolf Stommelen και τον επικεφαλής ομάδας Dick Barbour. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Carl Haas και μαζί ίδρυσαν την Newman/Haas Racing, μια ομάδα που μέχρι να αποσυρθεί το 2011 κατέκτησε συνολικά 107 νίκες και 8 πρωταθλήματα οδηγών στους αγώνες CART/IndyCar και Champ Cars.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε ο David Purley. Ο πρώην στρατηγός και άσσος στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων εμφανίστηκε σε επτά Grand Prix, στο διάστημα 1973-1977. Δεν εντυπωσίασε, καταγράφοντας μόλις μια 9η θέση ως καλύτερο τερματισμό. Ωστόσο, σχεδόν όλος ο κόσμος των αγώνων τον έχει συνδέσει με το GP Ολλανδίας του 1973. Τότε, ο Purley παράτησε τον αγώνα του για να σπεύσει απελπισμένα προς τον συμπατριώτη και φίλο Roger Williamson, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί κάτω από το αναποδογυρισμένο και φλεγόμενο μονοθέσιό του μετά από ατύχημα. Παρά τις προσπάθειες του Βρετανού, η φωτιά ήταν πολύ δυνατή και ο Williamson πέθανε από ασφυξία, σε μια από τις πιο λυπηρές μέρες του motorsport. Ο Purley παρασημοφορήθηκε αργότερα για τις ενέργειές του και η καριέρα του στην F1 τερματίστηκε άδοξα στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1977, έπειτα από μια φρικιαστική σύγκρουση στην οποία οι πλευρικές δυνάμεις έφτασαν τα 180G.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1947 γράφτηκε ιστορία για τους αγώνες stock αυτοκινήτων των Η.Π.Α., καθώς διεξήχθη ο πρώτος αγώνας του λεγόμενου National Championship Stock Car Circuit (NCSCC), προάγγελου του σημερινού NASCAR. Ο αγώνας διεξήχθη υπό την ονομασία “Battle of Champions” και οριοθετήθηκε σε μια αυτοσχέδια πίστα στην παραλία της Daytona. Νικητής σε αυτό το ιστορικό event αναδείχθηκε ο Red Byron, μελλοντικός πρωταθλητής του NASCAR για το 1949.

Σαν σήμερα το 1973, ο Γάλλος Jean-Claude Andruet αναδείχθηκε ο νικητής του Rally Μόντε Κάρλο, στην πρεμιέρα του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC). Ο Andruet κατέκτησε αυτή την ιστορική νίκη με συνοδηγό την Michèle Petit, οδηγώντας μια Alpine-Renault A110 και ξεπερνώντας τους ομόσταυλους Ove Andersson και Jean-Pierre Nicolas.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1975 πραγματοποιήθηκε το GP Βραζιλίας, στην πίστα του Interlagos. Ο Jean-Pierre Jarier της Shadow έδειχνε να βαίνει ολοταχώς για την πρώτη νίκη της καριέρας του, αλλά δυστυχώς εγκατέλειψε με πρόβλημα στην αντλία καυσίμου, μόλις 8 γύρους πριν τον τερματισμό. Έτσι, την πρωτοπορία πήρε ο ντόπιος Carlos Pace για την δική του πρώτη νίκη στην F1, με την ομάδα της Brabham. Δεύτερος τερμάτισε ο συμπατριώτης Emerson Fittipaldi της McLaren και το βάθρο έκλεισε ο ομόσταυλoς Jochen Mass. Επίσης, αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας για τον θρυλικό Graham Hill, ο οποίος απέτυχε να προκριθεί στα επόμενα δύο Grand Prix και τελικά αποσύρθηκε. Ο Carlos Pace δεν ξανακέρδισε άλλον αγώνα και το 1977 σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα. Οι ιδιοκτήτες του Interlagos μετονόμασαν την πίστα σε “Autódromo José Carlos Pace” προς τιμήν του.

Σαν σήμερα το 1990 γεννήθηκε ο Μεξικανός ήρωας της F1, Sergio Pérez. Ο ‘Checo’ έκανε ντεμπούτο στην F1 το 2011 με την Sauber και βαθμολογήθηκε στον πρώτο του αγώνα, με την ομάδα να αποκλείεται από τα αποτελέσματα λόγω τεχνικής παρανομίας στο μονοθέσιό της. Το 2012 πραγματοποίησε κάποιες καταπληκτικές εμφανίσεις εκμεταλλευόμενος την φιλική προς τα ελαστικά Sauber C31 και κέρδισε ένα συμβόλαιο στη McLaren για το 2013. Τα συχνά του οδηγικά λάθη και η σταδιακή κάθοδος της ομάδας τον έστειλαν πίσω στο midfield. Έκτοτε, ο Pérez καθιερώθηκε ως ένας αξιόπιστος μπροστάρης οδηγός της Force India, συμβάλλοντας μάλιστα στη σωτηρία της από την διάλυση το καλοκαίρι του 2018. Το 2020, στο ιδιόμορφο GP Σακχίρ, κατέκτησε επιτέλους την πρώτη του νίκη στην F1 μετά από 190 αγώνες και από το 2021 εκπροσωπεί πλέον την πρωταγωνίστρια Red Bull Racing.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles