spot_img

Οι γυναίκες στην σημερινή F1 – Μέρος Β’

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τις γυναίκες της F1 είναι εδώ, με τη λίστα να επεκτείνεται σε πολύ σημαντικές φυσιογνωμίες.

Όπως σας υποσχεθήκαμε, το αποκλειστικό αφιέρωμα για το γυναικείο φύλο στην F1 συνεχίζεται. Στο πρώτο μέρος γνωρίσαμε τις κυρίες που συναντούμε κατά κύριο λόγο αποκλειστικά μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό. Στο δεύτερο μέρος θα μάθουμε κάποια βασικά στοιχεία και πληροφορίες για τις γυναίκες που εργάζονται είτε στο εσωτερικό των cockpit, είτε σε θέσεις μηχανικών, είτε ακόμη και σε διοικητικά πόστα.

Μπορείς να διαβάσεις το πρώτο μέρος εδώ.

#1 Carmen Jorda

Μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες των paddock, η 32χρονη Ισπανίδα αποτέλεσε μέρος των ομάδων της Lotus καθώς και έπειτα της Renault. Το 2015 ξεκίνησε την συνεργασία της με την εν λόγω ομάδα ως οδηγός ανάπτυξης του μονοθεσίου μέχρι και το 2017, και έγινε η 11η γυναίκα οδηγός στο πρωτάθλημα της Formula 1. Από εκεί και έπειτα ασχολείται ενεργά με την φωτογράφιση και την προώθηση αυτοκινήτων.

#2 Tatiana Calderon

Η νεαρή Κολομβιανή, η οποία είναι γεννημένη τον Μάρτιο του 1993, αποτελεί μια εξαίρετη οδηγό που έφτασε στα μεγάλα σαλόνια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόταν στο δυναμικό της Sauber (νυν Alfa Romeo Racing) από το 2017 έως και το 2019 και κατείχε την θέση του οδηγού ανάπτυξης του μονοθεσίου. Αξίζει να αναφερθεί πως έχει συμμετέχει σε αρκετά πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως Formula 2, Formula 3, Super Formula και Asian Le Mans Series. Επίσης, οι λάτρεις των αγώνων αντοχής, και πιο συγκεκριμένα του WEC, θα θυμούνται την συμμετοχή της στον περσινό αγώνα των 24 ωρών του Le Mans με την Richard Mille Racing στην κατηγορία LMP2, με αριθμό αυτοκινήτου το #50.

Επιπρόσθετα, η ομάδα της Richard Mille ανακοίνωσε την πλήρη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής για το 2021. Θα αγωνιστεί στην κατηγορία LMP2, με το οδηγικό της πλήρωμα να αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες. Μία εξ’ αυτών είναι η Tatiana Calderon.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο της F1.

#3 Susie Wolff

Η Susie Wolff είναι μια από τις πιο πετυχημένες θηλυκές προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η 38χρονη Βρετανίδα έχει αγωνιστεί σε αρκετά μηχανοκίνητα πρωταθλήματα όπως το DTM και σε Βρετανικά πρωταθλήματα μονοθεσίων. Έχει διατελέσει αναπτυξιακός οδηγός της Williams από το 2012 μέχρι και το 2015, έχοντας συμμετέχει ενεργά στην αγωνιστική δράση της ομάδας. Μάλιστα, έκανε ιστορικές εμφανίσεις στις ελεύθερες δοκιμές των GP Μεγάλης Βρετανίας και Γερμανίας το 2014. Ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε επίσημη διαδικασία της F1 για πάνω από 20 χρόνια. Σήμερα είναι team principal καθώς και CEO στην ομάδα της Venturi στην Formula E. Πολλοί θα αναρωτηθήκατε για το επίθετο της εν λόγω κυρίας που ακούγεται γνωστό. Ο Toto Wolff, ο οποίος είναι ο team principal καθώς και CEO στην ομάδας της Mercedes στην F1, είναι ο σύζυγός της. Το ζευγάρι διαμένει στην Ελβετία όπου και απέκτησαν τον γιο τους.

#4 Claire Williams

Η γνωστή σε όλους πρώην αγωνιστική αναπληρώτρια διεύθυνσης της ομάδας της Williams. Η Claire, από τα αρχικά κιόλας χρόνια της επαγγελματικής της καριέρας, άρχισε να εργάζεται στην ομάδα του πατέρα της στον τομέα των δημοσίων σχέσεων της Βρετανικής ομάδας. Με το πέρασμα του χρόνου έφτασε στις ανώτερες διοικητικές θέσεις. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020, η ίδια καθώς και όλη η οικογένεια Williams, παραιτήθηκαν από την διοίκηση της ομάδας μετά τη πώλησή της στην Dorliton Capital.

#5 Monisha Kaltenborn

Η Monisha Kaltenborn, μια πραγματική κυρία των paddock, γεννημένη τον Μάιο του 1971 στην Ινδία. Αποτέλεσε εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας της Sauber από την σεζόν του 2010 μέχρι και το 2017, όπου στις αρχές της θητείας της στην εν λόγω ομάδα η αγωνιστική απόδοση της ήταν στα ύψη για τα δεδομένα και την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Η ίδια αποτελεί την μοναδική γυναίκα team principal σε ομάδα της Formula 1.

#6 Bernadette Collins

Η νεαρή Ιρλανδή, απόφοιτη του πανεπιστημίου Queen του Belfast, αποτελεί μια εκ των μηχανικών στρατηγικής της Aston Martin Racing. Ξεκίνησε την καριέρα της με την ομάδα της McLaren, όπου και διετέλεσε στέλεχός της για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον βρίσκεται στην ομάδα της Aston Martin, πρώην Racing Point.

Οι επόμενες δύο γυναίκες στον κόσμο της F1 μας φανερώνουν ξεκάθαρα ότι μια γυναίκα είναι εξίσου ικανή να επισκευάσει, και μάλιστα σε μεγάλη ταχύτητα, ένα μονοθέσιο όπως ακριβώς τα επισκευάζουν ανέκαθεν οι άντρες.

#7 Emilie Rathγυναίκες F1

Η Emilie Rath, μια Technical Specialist μηχανικός, είχε εργαστεί για δύο ολόκληρες σεζόν στο πρωτάθλημα της Formula 1. Το 2016 με την Manor Racing και το 2018 με την (τότε) Racing Point. Στις δύο αυτές χρονιές μπορούσαμε να την εντοπίσουμε κατά την διάρκεια των pit stops στον εμπρός αριστερό τροχό του μονοθεσίου στον ρόλο της αφαίρεσης του ελαστικού.

#8 Michelle Creighton

Η 31χρονη Michelle αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μια εκ των composite μηχανικών – τεχνικών της Aston Martin Racing. Όπως και η Emilie Rath, έτσι και η Michelle είναι μέλος του pit crew της ομάδας. Η ομάδα της Aston Martin F1 διαθέτει έμπειρες γυναίκες στο προσωπικό της, δείχνοντας πως δεν είναι ένα ανδροκρατούμενο σπορ.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

#9 Charlotte Seftonγυναίκες F1

Αν και δεν ανήκει στο μηχανικό ή στο διοικητικό, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Charlotte Sefton την οποία μας ζητήσατε να γνωρίσετε. Η Charlotte είναι απόφοιτη του πανεπιστημίου του Newcastle και εργάζεται στην ομάδα της McLaren, στον ρόλο του διευθυντή δημοσίων σχέσεων και προβολής της ομάδας.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Βασιζόμενοι στα παραπάνω στοιχεία και πληροφορίες, καμιά επαγγελματική θέση εργασίας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν είναι φτιαγμένη και προσαρμοσμένη για να στελεχωθεί αποκλειστικά από έναν άντρα ή μια γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την F1. Αυτό φαίνεται από τα γραφήματα και τα στοιχεία προσωπικού των ομάδων τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, οι γυναίκες οπαδοί υπήρχαν και θα υπάρχουν στη σημερινή εποχή και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το μέγεθός τους.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles