spot_img

Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1922 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της θρυλικής πίστας της Monza, η οποία είχε μήκος 10 χιλιομέτρων και απαρτιζόταν από ένα ταχύτατο σκέλος οβάλ σχήματος με έντονα κεκλιμένες δεξιές στροφές, καθώς και ένα πιο «συμβατικό» σκέλος με γρήγορες στροφές ποικίλων μορφών. Η πίστα επέτρεπε στα αυτοκίνητα και τους οδηγούς να αγγίξουν εξωφρενικές ταχύτητες για τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής, γεγονός που επέφερε τον θάνατο πολλών οδηγών αλλά και θεατών. Τα συνεχόμενα μεγάλα ατυχήματα ανάγκασαν τους αρμόδιους διοργανωτές να διαφοροποιήσουν σημαντικά την πίστα αρκετές φορές μέσα στην πάροδο των χρόνων. Παρόλα αυτά, η Monza παραμένει μέχρι και σήμερα ο «Ναός της Ταχύτητας» για εκατομμύρια οδηγούς και γενικά λάτρεις των αγώνων.

Σαν σήμερα το 1971, η μικρή οβάλ πίστα του Hickory στη Βόρεια Carolina φιλοξένησε για τελευταία φορά event για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Ο αγώνας 276 γύρων είχε αρχικά μονοπωληθεί από τον poleman Dave Marcis για πάνω από το πρώτο μισό του, μέχρι που ο ίδιος τελικά τέθηκε εκτός λόγω μηχανικών προβλημάτων στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του. Οι υπόλοιποι 124 γύροι βρήκαν στην πρωτοπορία τον Tiny Lund, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη σεζόν. Δεύτερος και σχεδόν έναν γύρο πίσω τερμάτισε ο Elmo Langley, με τρίτο τον Richard Petty.

Σαν σήμερα το 1977, μια σειρά από συγκρούσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων οδηγών του grid οδήγησε στην πρωτοπορία του GP Ολλανδίας τον προσεκτικό και σταθερό Niki Lauda της Ferrari, ο οποίος κρατήθηκε μπροστά από τη Ligier του Jacques Laffite για την τρίτη του νίκη στη σεζόν. Πιο πίσω, ο πρωτάρης Patrick Tambay της Theodore όδευε προς έναν μεγαλειώδη τερματισμό στην τρίτη θέση του βάθρου, αλλά δυστυχώς έμεινε από καύσιμα στον τελευταίο γύρο και κατετάγη 5ος. Έτσι, η θέση αυτή καταλήφθηκε από τον Jody Scheckter της Wolf, με την Copersucar του βετεράνου Emerson Fittipaldi να ακολουθεί.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 1977, σκοτώθηκε ο πρώην οδηγός και μηχανικός της Ferrari Mike Parkes σε ηλικία μόλις 45 χρονών, έπειτα από ένα τροχαίο του κοντά στο Τορίνο της Ιταλίας. Ο Βρετανός είχε εκκινήσει σε 6 Grand Prix της F1 με την Scuderia, τερματίζοντας μάλιστα δεύτερος στο ντεμπούτο του το 1966 στη Γαλλία. Επανέλαβε τον ίδιο τερματισμό στην Ιταλία την ίδια χρονιά, εκκινώντας από τη μοναδική του pole position στο πρωτάθλημα. Η καριέρα του στην F1 δυστυχώς έλαβε άδοξα τέλος στο GP Βελγίου της επόμενης χρονιάς, όπου τράκαρε άσχημα στην έξοδο από τη στροφή Blanchimont του Spa-Francorchamps και έσπασε τα πόδια του. Ο Parkes ανάρρωσε και επέστρεψε το 1970, όντας πλέον δραστήριος κυρίως σε αγώνες αντοχής μέχρι και τον απρόσμενο θάνατό του. Κατάφερε να κατακτήσει 5 νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), μεταξύ αυτών και τις 12 ώρες του Sebring για το 1964, με την Ferrari.

Σαν σήμερα το 1983, ο René Arnoux κατέκτησε τη νίκη στο GP Ολλανδίας του Zandvoort οδηγώντας μια Ferrari 126C3, για την τρίτη του νίκη στη σεζόν και 7η/τελευταία συνολικά στην F1. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γάλλος μπήκε στην εξίσωση για τη διεκδίκηση του τίτλου και μαζί του στο βάθρο ανέβηκε ο ομόσταυλος Patrick Tambay, όπως και ο John Watson της McLaren. Ο πολλά υποσχόμενος Derek Warwick οδήγησε εξαιρετικά και τερμάτισε 4ος για την αδύναμη ομάδα της Toleman, προσφέροντας τους πρώτους βαθμούς στην ιστορία της αλλά στη δική του καριέρα. Ο αγώνας στιγματίστηκε από ένα ατύχημα μεταξύ των δύο διεκδικητών του πρωταθλήματος, Alain Prost και Nelson Piquet. Ο Βραζιλιάνος poleman της Brabham κρατούσε πεισματικά πίσω την Renault του Γάλλου και τελικά συγκρούστηκαν αμφότεροι στην στροφή Tarzan κατά τον 42ο γύρο. Κανείς τους δεν πήρε την καρό σημαία.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1988, το GP Βελγίου της F1 αποτέλεσε ακόμα έναν διαδικαστικό αγώνα για την πανίσχυρη McLaren-Honda, η οποία σημείωσε το όγδοο 1-2 της στη σεζόν και στέφθηκε έτσι παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές. Ο Ayrton Senna εκκίνησε από την pole position και επικράτησε άνετα του Alain Prost για τη νίκη, με την Benetton αρχικά να καταλαμβάνει τις θέσεις 3 και 4 με τους Thierry Boutsen και Alessandro Nannini. Παραδόξως ωστόσο, μετά το πέρας της σεζόν, το αποτέλεσμα της ομάδας δεν διατηρήθηκε καθώς οι οδηγοί της αποκλείστηκαν από την κατάταξη του αγώνα λόγω παραβιάσεων στη χρήση καυσίμου. Έτσι, η τρίτη θέση του βάθρου κατέληξε στον Ivan Capelli – το πρώτο βάθρο για τον Ιταλό στην F1 και το πρώτο για την ομάδα της March μετά από 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1989 γεννήθηκε ο Valtteri Bottas στην πόλη Nastola της Φινλανδίας. Τα νεανικά χρόνια του τωρινού άσσου της Alfa Romeo απαρτίστηκαν από αξιόλογες επιδόσεις στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων, με αποκορύφωμα αυτών έναν τίτλο στο ανταγωνιστικό παλιό GP3 Series το 2011. Η προοπτική του Bottas τον έφερε στα λημέρια της F1 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Williams, η οποία μάλιστα του προσέφερε ευκαιρίες για τεστ και δοκιμές σε FP1 πολλών Grand Prix του 2012, προβιβάζοντάς τον σε επίσημη θέση οδηγού την επόμενη χρονιά. Μόλις στη δεύτερη σεζόν του με την ομάδα του Grove, στην απαρχή της υβριδικής εποχής, ο Φινλανδός τερμάτισε 4ος στη βαθμολογία οδηγών και επιλέχτηκε ως αντικαταστάτης του πρωταθλητή Nico Rosberg στο τέλος του 2016, έπειτα από την απρόσμενη απόσυρση του Γερμανού. Ο Bottas παρέμεινε στην Mercedes έως τα τέλη του 2021 και μετράει 10 νίκες, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να διεκδικήσει κάποιον παγκόσμιο τίτλο.

Σαν σήμερα το 1994, η νίκη για το GP Βελγίου απονεμήθηκε στην ομάδα της Williams και τον Damon Hill ύστερα από τον αποκλεισμό του Michael Schumacher. Η Benetton B194 του Γερμανού παρουσίασε εκτεταμένη φθορά στην πλατιά ξύλινη πλάκα που βρισκόταν κάτω από το πάτωμά της και ως αποτέλεσμα αυτής της φθοράς, το ύψος της ήταν πιο χαμηλό και παρείχε στον Schumacher ένα αθέμιτο αεροδυναμικό πλεονέκτημα. Παρά τις ενστάσεις της ομάδας, η απόφαση δεν αναιρέθηκε και οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου κατέληξαν στους Mika Häkkinen και Jos Verstappen. Ο 22χρονος Rubens Barrichello της Jordan είχε εκκινήσει από την παρθενική του pole position –ο νεότερος τότε poleman της F1– αλλά εγκατέλειψε. Επίσης, ύστερα από τον θάνατο των Ayrton Senna και Roland Ratzenberger, οι διοργανωτές είχαν οριοθετήσει ένα chicane στο περιβόητο σύμπλεγμα των στροφών Eau Rouge-Raidillon για να μειώσουν τις ταχύτητες στο σχετικό σημείο. Το chicane αυτό καταργήθηκε λίαν συντόμως, το 1995.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1999, οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Βελγίου για την F1 στιγματίστηκαν από δύο τεράστια ατυχήματα των Jacques Villeneuve και Ricardo Zonta, στις ταχύτατες στροφές Eau Rouge-Raidillon. Οι δύο οδηγοί της καινούριας τότε ομάδας της British American Racing (BAR) βγήκαν ευτυχώς αλώβητοι από τα κατεστραμμένα μονοθέσιά τους, με την διαδικασία εύλογα να διακόπτεται και στις δύο περιπτώσεις. Στον αγώνα μόνο ο Villeneuve κατάφερε να τερματίσει, όντας μάλιστα 15ος και προτελευταίος από τους καταταχθέντες οδηγούς, μπροστά μόνο από την Minardi του Marc Gené.

Σαν σήμερα, επίσης το 1999, ο νυχτερινός αγώνας 500 γύρων του Bristol έμεινε στην ιστορία του NASCAR για την αμφιλεγόμενη νίκη του Dale Earnhardt Sr., την δεύτερή του στη σεζόν. Στους τελευταίους 10 γύρους, ο “Intimidator” προηγείτο και τον ακολουθούσαν οι Terry Labonte και Jimmy Spencer. Ο πρώτος τον είχε προσπεράσει καθώς έμπαιναν στον τελευταίο γύρο, με τον Earnhardt να τον ακουμπά στη στροφή 2 και να τον στέλνει εκτός ελέγχου στην πίσω ευθεία της μικρής οβάλ πίστας. Ο Labonte έκανε τετακέ και παρέσυρε μαζί του άλλους 6 οδηγούς, με πολλούς θεατές φανερά ενοχλημένους από την έκβαση αυτή. Πολλοί από τους 170.000 παρευρισκόμενους εξέφρασαν σχεδόν άμεσα τη δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του Earnhardt, ο οποίος μάλιστα δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τους αγωνοδίκες.

Σαν σήμερα το 2005, ο Valentino Rossi πήρε πρώτος την καρό σημαία στο Brno της Τσεχίας και κατέκτησε την ένατη νίκη του στη σεζόν, έπειτα από μια μεγάλη μονομαχία με τον Sete Gibernau μέχρι τον τελευταίο γύρο. Η μονομαχία αυτή ωστόσο ολοκληρώθηκε πριν τον τερματισμό, καθώς ο Ισπανός εγκατέλειψε αποκαρδιωτικά με μηχανικό πρόβλημα στην Movistar Honda του. Εξαιτίας αυτού, ο «Γιατρός» έμεινε χωρίς αντίπαλο και ξεπέρασε για σχεδόν 2 δευτερόλεπτα την Ducati του Loris Capirossi. Ο Max Biaggi ολοκλήρωσε ένα ιταλικό βάθρο, με τη νίκη του Rossi να τον φέρνει πλέον σε θέση μαθηματικής εξασφάλισης του τίτλου στον επόμενο αγώνα, στο Motegi της Ιαπωνίας.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2008, ο Phil Hill άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών. Ο Αμερικανός έκανε την είσοδό του στην F1 το 1958 και μόλις έναν χρόνο μετά ξεκίνησε να οδηγεί για την Ferrari. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του σημειώθηκε το 1961, όταν και κατέκτησε το μοναδικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Monza, ο έτερος διεκδικητής του τίτλου και ομόσταυλος Wolfgang von Trips ενεπλάκη σε ένα τραγικό δυστύχημα, όπου έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 15 θεατές. Η Ferrari αποφάσισε να μην συμμετάσχει στον τελευταίο αγώνα στις Η.Π.Α. και ο Hill, επηρεασμένος από τον χαμό του φίλου του, έχασε σταδιακά το κίνητρό του για τους αγώνες. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1967 μετρώντας 48 εμφανίσεις και τρεις νίκες στην F1, καθώς και πολλές διακρίσεις στους αγώνες αντοχής – μεταξύ άλλων τρεις θριάμβους στο Le Mans και το Sebring.

Σαν σήμερα το 2011, παρά τα προβλήματά της με τα ελαστικά της Pirelli και την μικρή παρασκηνιακή ίντριγκα που είχε προκληθεί, η ασταμάτητη ομάδα της Red Bull έκανε το 1-2 στο GP Βελγίου. Ο Sebastian Vettel έκανε περίπατο από την pole position για την έκτη του νίκη στη σεζόν, με τον ομόσταυλο Mark Webber να προσπερνά επικά τον Fernando Alonso στην Eau Rouge για τη δεύτερη θέση. Επίσης, το αγωνιστικό αυτό τριήμερο σήμανε την 20η επέτειο από το ντεμπούτο του Michael Schumacher στην F1. Ο Γερμανός βετεράνος της Mercedes είχε σταθεί άτυχος στις κατατακτήριες δοκιμές έπειτα από μια σύγκρουσή του πριν τη στροφή Rivage και εκκίνησε 24ος/τελευταίος. Ωστόσο, οδήγησε εξαιρετικά για να τερματίσει στην 5η θέση, ενώ ο Pastor Maldonado της Williams εκκίνησε 21ος και τερμάτισε 10ος για τον πρώτο του βαθμό στην F1.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 2011, ο Casey Stoner αποδείχθηκε κυρίαρχος στην Indianapolis των Η.Π.Α. και σημείωσε την έβδομη νίκη του στη σεζόν του MotoGP, σχεδόν 5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Dani Pedrosa και τον Ben Spies. Ο Ισπανός της Repsol Honda είχε τεθεί προσωρινά επικεφαλής στην εκκίνηση, μέχρι που ο ομόσταυλος Stoner τον προσπέρασε στον 7ο γύρο και ξεμάκρυνε ώστε να μην απειληθεί για τον υπόλοιπο αγώνα. Με αυτήν τη νίκη, ο Αυστραλός προέκτεινε το βαθμολογικό του προβάδισμα έναντι του Jorge Lorenzo (4ος) στους 44 βαθμούς.

Σαν σήμερα το 2016, ο πρωταθλητής Lewis Hamilton εκκίνησε μόλις 21ος στο GP Βελγίου, καθώς η Mercedes επέλεξε στρατηγικά να του τοποθετήσει μια πληθώρα καινούριων μηχανικών τμημάτων στη μονάδα ισχύος του μονοθεσίου του, ξεπερνώντας έτσι τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό στη σεζόν. Εκμεταλλευόμενος την φύση της πίστας του Spa-Francorchamps, ο Βρετανός τερμάτισε τρίτος και έκλεισε το βάθρο, με τον ομόσταυλο Nico Rosberg μοιραία να μην απειλείται από την pole position και να κερδίζει. Οι δύο οδηγοί των «Ασημένιων Βελών» πλαισιώθηκαν από τον Daniel Ricciardo της Red Bull. Στις πιο πίσω θέσεις, η ομάδα της Force India επέδειξε αξιόλογη δυναμική στην θρυλική πίστα για ακόμα μία χρονιά – οι Nico Hülkenberg και Sergio Pérez κατέλαβαν τις θέσεις 4 και 5 αντίστοιχα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles