spot_img

Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1896 γεννήθηκε ο Γάλλος θρύλος των αγώνων, Philippe Étancelin. Η αγωνιστική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 και διήρκεσε για πάνω από δύο δεκαετίες, επίτευγμα εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής. Η μεγαλύτερη επιτυχία του σημειώθηκε το 1934, στον αγώνα 24 ωρών του Le Mans· αναδείχθηκε νικητής μαζί με τον Luigi Chinetti μοιραζόμενος μια Alfa Romeo 8C. Επίσης, εμφανίστηκε σε 12 Grand Prix της F1. Η πέμπτη θέση του στο GP Ιταλίας του 1950 τον κατέστησε, σε ηλικία 53 ετών και 249 ημερών, τον γηραιότερο οδηγό που βαθμολογήθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα – ρεκόρ που πιθανότατα δεν θα καταρριφθεί ποτέ. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1981, σε ηλικία 84 χρονών.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε ο Σκωτσέζος οδηγός David Murray. Είχε συμμετάσχει σε πέντε Grand Prix της F1 από το 1950 έως το 1952, αλλά δεν τερμάτισε σε κανέναν αγώνα. Στα τέλη του 1951 ίδρυσε την αγωνιστική ομάδα της Ecurie Ecosse, η οποία ξεκίνησε από αγώνες formula και ύστερα εστίασε στους αγώνες αντοχής και στο Le Mans. Η ομάδα τερμάτισε τις λειτουργίες της το 1971 αλλά αναβιώθηκε κατά τη δεκαετία του ‘80, σημειώνοντας επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) με αγωνιστικά Group C2.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε ο Jack Ingram στο Asheville της Βόρειας Carolina. Ο Αμερικανός άσσος των stock αυτοκινήτων δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην μικρή παλιά κατηγορία Busch Series του NASCAR και, μέσα σε 8 σεζόν παρουσίας, κατέκτησε 31 νίκες και 5 pole positions, καθώς επίσης και τον σχετικό τίτλο για το 1982 και 1985. Σε σύγκριση με τους νεαρούς ανταγωνιστές του στη διοργάνωση, ο Ingram σημείωσε όλες τις 31 νίκες του σε ηλικία 45 έως 50 χρονών. Το 1973 πραγματοποίησε ένα φαινομενικά αδιανόητο εγχείρημα, αγωνιζόμενος σε 6 μικρούς αγώνες σε 5 διαφορετικές πολιτείες μέσα σε πέντε μέρες. Τελικά κέρδισε τρεις από αυτούς και τερμάτισε στην πρώτη πεντάδα στους άλλους τρεις.

Σαν σήμερα το 1939 γεννήθηκε ο Conny Andersson. Ο Σουηδός, έχοντας ξεκινήσει ως αναβάτης μοτοσικλετών, επεκτάθηκε στους μικρούς αγώνες formula και σημείωσε πολλά καλά αποτελέσματα. Το 1976 κατέγραψε την μοναδική του εμφάνιση στην F1, οδηγώντας για την ομάδα του John Surtees στο GP Ολλανδίας. Τελικά εγκατέλειψε μετά από μόλις εννέα γύρους. Την επόμενη χρονιά κατέβηκε σε άλλα τέσσερα Grand Prix με την παραπαίουσα ομάδα της BRM, αλλά ήταν αργός και δεν κατάφερε να προκριθεί σε κανέναν αγώνα.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1963, ο πρωταθλητής Jim Clark κατέκτησε τη νίκη στο GP Νοτίου Αφρικής, στο κλείσιμο της σεζόν. Στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου τερμάτισαν οι Dan Gurney και Graham Hill. Ο Clark σημείωσε 7 νίκες σε 10 αγώνες, καταγράφοντας ένα ρεκόρ που κράτησε για σχεδόν 25 χρόνια, όταν ο Ayrton Senna έφτασε τις 8 νίκες σε 16 αγώνες το 1988.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1983 έφυγε από την ζωή ο Eugène Chaboud, ο οποίος έτρεξε σε τρία Grand Prix στις αρχές των ‘50s. Ο καλύτερος τερματισμός του ήταν μια 5η θέση, στο GP Γαλλίας του 1950. Πριν αγωνιστεί στην F1, ο Chaboud είχε ήδη εμφανιστεί στις 24 ώρες του Le Mans κατά τη δεκαετία του ‘30. Μάλιστα κατέκτησε μια νίκη στο GP Βελγίου του 1946. Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1952, όταν είχε μια άσχημη σύγκρουση στον αγώνα του Le Mans.

Σαν σήμερα το 1988 γεννήθηκε ο Ουαλός άσσος των αγώνων rally, Elfyn Evans. Μετά από επιτυχημένα περάσματα στις μικρότερες κατηγορίες, ο Evans έκανε ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) το 2013. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα με την Ford, έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο με την Toyota, στην «κουτσουρεμένη» σεζόν του 2020. Δυστυχώς έχασε από τον Sébastien Ogier, όταν βγήκε εκτός διεκδίκησης της νίκης στο Rally Monza έπειτα από οδηγικό του λάθος.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles