spot_img

Σαν σήμερα, 28 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Adolf Schwelm-Cruz, ή απλώς Adolf Schwelm. Ο Αργεντινός ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες το 1949 λαμβάνοντας συμμετοχή σε τοπικά events με μια Jaguar XK120, αλλά αργότερα βοηθήθηκε από συμπατριώτες του ώστε να ταξιδέψει στην Ευρώπη για περισσότερους αγώνες. Μέχρι το 1951, ο Schwelm-Cruz είχε δώσει το παρόν στο Targa Florio με μια Alfa Romeo καθώς και σε μη-πρωταθληματικά Grand Prix, ενώ την ίδια χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής και στο πρωτάθλημα σπορ αυτοκινήτων της χώρας του. Στις αρχές του 1953 σημείωσε την μοναδική του εμφάνιση σε αγώνα F1, κατεβαίνοντας στο Μπουένος Άϊρες για να οδηγήσει μία από τις εργοστασιακές μικρές Cooper-Bristol· ένας σπασμένος άξονας τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πολύ νωρίς. Οι επόμενοι μήνες τον είδαν να περιορίζεται σε μικρότερους αγώνες με τις παλιές του Alfa Romeo και Maserati.

Σαν σήμερα το 1925 διεξήχθη το πρώτο Grand Prix Βελγίου στην παλιά χάραξη του Spa-Francorchamps, με νικητή τον Antonio Ascari σε μια Alfa Romeo P2. Μάλιστα, ο Ιταλός κυριάρχησε τόσο πολύ στον αγώνα που είχε την πολυτέλεια να φάει και να πιει κάτι ώστε να αναπληρώσει δυνάμεις, σε ένα από τα pit stop του. Ο 36χρονος Ascari σκοτώθηκε σχεδόν έναν μήνα αργότερα στο GP Γαλλίας του Montlhéry και άφησε πίσω τον γιο του Alberto, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους πρώτους άσσους της F1 στις αρχές των ‘50s.

Σαν σήμερα το 1964, ελάχιστες μέρες μετά την ατυχία του στο Βέλγιο, ο Dan Gurney πήρε πρώτος την καρό σημαία στη Rouen-Les-Essarts της Γαλλίας και κατέκτησε τη νίκη, την πρώτη για την ιστορική ομάδα της Brabham στην F1. Ο πρωταθλητής Jim Clark της Lotus είχε εκκινήσει από την pole position και προηγήθηκε στους πρώτους 30 γύρους, μέχρι να τεθεί εκτός με αστοχία στον κινητήρα. Έτσι, ο Αμερικανός της Brabham απέμεινε μόνος στην πρωτοπορία για τους υπόλοιπους 27 γύρους, με τον Graham Hill της BRM να ανακάμπτει από ένα τετακέ και να τερματίζει δεύτερος. Ελάχιστα πίσω του ολοκλήρωσε ο Jack Brabham, τέταρτος βρέθηκε ο rookie Peter Arundell ενώ ο Mike Hailwood έκανε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση στην 8η θέση. Μάλιστα ο Βρετανός βρισκόταν στο Assen την προηγούμενη μέρα κερδίζοντας στον αγώνα 500cc του παλιού MotoGP – μεταφέρθηκε οδικώς στη Rouen και οδήγησε την Lotus 25 με την οποία προκρίθηκε ο Peter Revson.

Σαν σήμερα το 1991 γεννήθηκε στο Rochford του Essex ο Will Stevens. Ο Βρετανός δραστηριοποιήθηκε στην Formula Renault 3.5 για ένα εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, μέχρι που κλήθηκε απροσδόκητα το 2014 στην παραπαίουσα ομάδα της Caterham ώστε να πλαισιώσει τον Kamui Kobayashi στο GP Άμπου Ντάμπι, τον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Το 2015 αγωνίστηκε σε όλο το πρόγραμμα της χρονιάς για την επί ξύλου κρεμάμενη Manor-Marussia και μοιραία περιορίστηκε στις πίσω θέσεις του grid, επιτυγχάνοντας μόλις μία 13η θέση στο βροχερό GP Μεγάλης Βρετανίας. Από το 2016 μέχρι και σήμερα, ο Stevens έχει καθιερωθεί πλέον στον χώρο των αγώνων αντοχής με πρωτότυπα και αυτοκίνητα GT, μετρώντας σταθερές εμφανίσεις στις 24 ώρες του Le Mans, το WEC και το Blancpain GT Series. Πλέον αγωνίζεται με την Panis Racing στο ELMS.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 27 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1998, η Ferrari έκανε το 1-2 στο GP Γαλλίας του Magny-Cours, το πρώτο της μετά το GP Ισπανίας του 1990, με τον Michael Schumacher να ξεπερνά άνετα τον ομόσταυλο Eddie Irvine. Ο Γερμανός ξεπέρασε τον poleman Mika Häkkinen στην εκκίνηση και έκτοτε εξαφανίστηκε στον ορίζοντα, με τον Irvine να τον προφυλάσσει ουσιαστικά από τις McLaren των Häkkinen και David Coulthard. Ο Φινλανδός τελικά έχασε έδαφος όταν βγήκε εκτός πίστας στον 20ο γύρο στην προσπάθειά του να προσπεράσει, με τον Βρετανό να καθυστερεί με τη σειρά του εξαιτίας προβλημάτων στον ανεφοδιασμό του μονοθεσίου του στο pit stop του. Ο Häkkinen επιχείρησε μάταια να βρεθεί μπροστά από τον Irvine στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου και τελικά έκλεισε το βάθρο, ενώ ο Coulthard τερμάτισε μόλις 6ος.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2003, ο Sete Gibernau κατέκτησε την τρίτη του νίκη στη σεζόν του MotoGP κάνοντας μια επιβλητική εμφάνιση στο βροχερό Assen, για το GP Ολλανδίας. Οι ουρανοί είχαν ανοίξει για τα καλά στον γύρο σχηματισμού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκκίνηση ώστε να εξοπλιστούν οι μοτοσικλέτες των αναβατών με βρόχινα ελαστικά. Το πρώτο μισό του αγώνα εξελίχθηκε εντυπωσιακά χάρις στη μονομαχία μεταξύ Gibernau και Max Biaggi, με τον Ιταλό τελικά να καθυστερεί πολύ στο ντουμπλάρισμα αργότερων συνδυασμών και να χάνει επαφή με τον Ισπανό, συμβιβαζόμενος έτσι με την δεύτερη θέση. Ο Valentino Rossi πλαισίωσε τους δύο πρωταγωνιστές στο βάθρο, έχοντας χάσει νωρίτερα τη θέση του από τον Troy Bayliss· ο Αυστραλός τελικά είχε πτώση σε μια αργή στροφή και χρειάστηκε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος φτάνοντας έως την 9η θέση.

Σαν σήμερα το 2008, ο πρωταθλητής Casey Stoner εκκίνησε από την pole position στο GP Ολλανδίας του Assen και κυριάρχησε απόλυτα για την τρίτη του νίκη στη σεζόν. Το έργο του Αυστραλού έγινε ευκολότερο έπειτα από μια πτώση που είχε ο Valentino Rossi στις πρώτες στροφές του αγώνα, συμπαρασέρνοντας εκτός τον Randy de Puniet· ο «Γιατρός» αναρριχήθηκε στην κατάταξη αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση. Στο μεταξύ, ο Stoner κατέρριψε από νωρίς το ρεκόρ πίστας για να εξασφαλίσει μια εύκολη νίκη, ξεπερνώντας τον υποτονικό Dani Pedrosa που σκαρφάλωσε μολαταύτα στην κορυφή της βαθμολογίας ύστερα από την ατυχία του Rossi. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Colin Edwards της Yamaha Tech 3, εκμεταλλευόμενος την ατυχία ενός άλλου αναβάτη: του Nicky Hayden. Ο Αμερικανός έδειχνε να βαίνει ολοταχώς για έναν άνετο τερματισμό στο βάθρο, μέχρι που η Repsol Honda έμεινε από καύσιμα στην έξοδο της τελευταίας στροφής.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2009, ο Joey Logano αναδείχθηκε νικητής στον θερινό αγώνα της οβάλ πίστας του New Hampshire και έγραψε ιστορία ως ο νεότερος νικητής στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR, σε ηλικία 19 χρονών, ενός μήνα και 4 ημερών. Ο νεαρός οδηγός της Joe Gibbs Racing βρέθηκε πρωτοπόρος στον 263ο γύρο από τους 301 ύστερα από τα pit stops των προηγούμενων επικεφαλής και όδευε προς την δική του στάση στα pits. Τελικά δεν χρειάστηκε να την πραγματοποιήσει ποτέ, καθώς η βροχή έκανε έντονα την εμφάνισή της ελάχιστες στιγμές αργότερα, ωθώντας τους αγωνοδίκες στην πρόωρη ολοκλήρωση του event έπειτα από 273 γύρους.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2014, ο Marc Márquez έγινε ο πρώτος αναβάτης μετά τον Giacomo Agostini το 1971 που κέρδισε στους πρώτους 8 αγώνες της σεζόν για την μεγάλη κατηγορία μοτοσικλετών. Η επίδοση αυτή σημειώθηκε στο Assen της Ολλανδίας, με την εκκίνηση του Grand Prix να αναβάλλεται προσωρινά λόγω βροχής. Το ξεκίνημα του αγώνα βρήκε τους αναβάτες αντιμέτωπους με μεικτές συνθήκες πίστας, με τους Márquez και Andrea Dovizioso να μπαίνουν νωρίς στα pits ώστε να αλλάξουν σε μοτοσικλέτα με slick ελαστικά. Ο Ισπανός πρωταθλητής της Repsol Honda δεν απειλήθηκε ποτέ από τον Ιταλό της Ducati και έβαλε πλώρη για ένα ιστορικό αποτέλεσμα, με το βάθρο να ολοκληρώνει η έτερη Repsol Honda του Dani Pedrosa. Ο Aleix Espargaró αποτέλεσε την έκπληξη της ημέρας και γιόρτασε επάξια τον 150ο αγώνα της καριέρας του, εκκινώντας από την pole position για πρώτη φορά στο MotoGP και τερματίζοντας 4ος με μια δορυφορική Forward Yamaha.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles