spot_img

Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο βασικός πυλώνας του αγωνιστικού τμήματος της Toyota, Ove Andersson. Ο Σουηδός οδηγός αγώνων rally συμμετείχε σε 28 events του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC), οδηγώντας κυρίως ένα Toyota Celica με την δική του ομάδα. Κέρδισε μόλις μία φορά, όταν επικράτησε στο Rally Σαφάρι του 1975 με ένα Peugeot 504. Το 1979, ο Andersson μετέφερε τις εγκαταστάσεις της ομάδας του στην Κολωνία της Γερμανίας, θεμελιώνοντας σταδιακά το μεγάλο αγωνιστικό τμήμα της Toyota (Toyota Team Europe). Το τμήμα αυτό επικεντρώθηκε αρχικά στο WRC, κατακτώντας νίκες και τίτλους με σπουδαίους οδηγούς του σπορ, όπως ο Juha Kankkunen και ο Carlos Sainz Sr. Η μετάβαση στον 21ο αιώνα είδε την Toyota να εμφανίζεται και στους αγώνες αντοχής, με αποκορύφωμα την είσοδό της στην F1. Ο Andersson υπήρξε επικεφαλής της ομάδας έως και το 2003, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Σαν σήμερα
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 2 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1969 γεννήθηκε μια μυθική προσωπικότητα του αθλητισμού και της F1, που ακούει στο όνομα Michael Schumacher. Ο Γερμανός υπήρξε μέλος της Ακαδημίας οδηγών στη Mercedes-Benz και έτρεξε σε αγώνες αντοχής στις αρχές των ‘90s. Οι συγκυρίες τον οδήγησαν στην F1, όπου έκανε ντεμπούτο στο GP Βελγίου του 1991 με την Jordan. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Schumacher ανελίχθηκε με επιδεξιότητα στην κορυφή της F1, κατακτώντας νίκες και τίτλους που τον θέτουν ως έναν από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών. Η σκληρή δουλειά του και το μαχητικό του πνεύμα κέρδισαν τις καρδιές των tifosi της Ferrari (κι όχι μόνο), την οποία επανέφερε εμφατικά στην κορυφή του σπορ με πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ο ‘Schumi’ άφησε την F1 το 2006 πάλι λόγω συγκυριών, αλλά επέστρεψε το 2010 με την επανερχόμενη Mercedes για άλλη μία τριετία.

Σαν σήμερα το 1988 απεβίωσε ο George ‘Joie’ Chitwood σε ηλικία 75 χρονών. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1940-1950, ο Αμερικανός συμμετείχε επτά φορές στο θρυλικό Indianapolis 500 και τερμάτισε 5ος σε τρεις περιπτώσεις. Μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία που φόρεσε ζώνη ασφαλείας, στο Indianapolis 500 του 1941. Εκτός πιστών, ο Chitwood ήταν ο ιθύνων πίσω από το λεγόμενο “Joie Chitwood Thrill Show”, ένα show με ακροβατικές επιδείξεις σε αυτοκίνητα, τόσο πετυχημένο που οδήγησε τον Αμερικανό στην αποστασιοποίησή του από το motorsport. Το show του Chitwood είχε ως βασικούς πρωταγωνιστές τους “Hell Drivers”, πέντε ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους που ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Βόρειας Αμερικής για πάνω από 40 χρόνια, εντυπωσιάζοντας αμέτρητους θεατές σε μικρές και μεγάλες πόλεις.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 χρονών ο Jimmy Stewart, ο μεγάλος αδερφός του πρωταθλητή Sir Jackie Stewart. Ο Jimmy υπήρξε οδηγός της Ecurie Ecosse, μιας ομάδας που του έδωσε ντεμπούτο στην F1 στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1953. Προκρίθηκε στην 15η θέση αλλά έχασε τον έλεγχο και εγκατέλειψε, 11 γύρους πριν τον τερματισμό. Δεν εμφανίστηκε ξανά σε Grand Prix, αλλά μόλις έναν χρόνο μετά αγωνίστηκε στο Le Mans με την Aston Martin. Ωστόσο, έσπασε το χέρι του σε μια άσχημη σύγκρουση και έμεινε εκτός αγώνα. Το 1955, στα 1000 χιλιόμετρα του Nürburgring, τραυμάτισε το ίδιο χέρι σε άλλη μια σύγκρουση και αποφάσισε να αποσυρθεί. Έκτοτε άρχισε να εμψυχώνει δυναμικά τον μικρό του αδερφό, Jackie, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο motorsport.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles