spot_img

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1907 γεννήθηκε ο Rudolf Krause. Ο οδηγός από την τότε Ανατολική Γερμανία υπήρξε ένας από τους βασικούς μπροστάρηδες στους αγώνες της Formula 2, μαζί με άλλους οδηγούς όπως ο Hans Stuck. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του το 1927, αγωνίστηκε κυρίως με μοτοσικλέτες. Στις αρχές των 1930s μεταπήδησε στους τέσσερις τροχούς και ειδικεύτηκε στην τροποποίηση αυτοκινήτων της BMW, σε ένα συνεργείο που κατείχε στο Reichenbach. Το 1949, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτάθηκε στους αγώνες formula και δοκίμασε την τύχη του στη Formula 1 στις αρχές των ‘50s. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο GP Γερμανίας του 1952 και 1953 με αυτοσχέδια αγωνιστικά της BMW· τερμάτισε μόνο στη δεύτερη απόπειρά του, στη 14η θέση. Μετά τους αγώνες αυτούς, ο Krause αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1954.

Σαν σήμερα το 1910 γεννήθηκε ο Peter Hirt. Ο Ελβετός υπήρξε ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης οδηγός αγώνων και συμμετείχε σε ελάχιστα Grand Prix της Formula 1 στις αρχές των ‘50s. Αγόρασε μια Veritas Meteor μαζί με τον συμπατριώτη Paul Glauser και την οδήγησε σε ελάχιστους αγώνες το 1950 και 1951 (μεταξύ αυτών και το GP Ελβετίας του 1951), αλλά το αυτοκίνητο αποδείχθηκε πολύ αναξιόπιστο στα χέρια του, οδηγώντας τον σε αρκετές εγκαταλείψεις. Το 1952 και 1953, ο Hirt συνεργάστηκε με τον Rudi Fischer και οδήγησε ιδιωτικές Ferrari σε άλλα τέσσερα Grand Prix, με καλύτερο τερματισμό του την 7η θέση το 1952, πάλι στην Ελβετία. Μετά την εγκατάλειψή του από το GP Ελβετίας του 1953, ο Hirt εξαφανίστηκε από τη σκηνή των αγώνων.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε στο Δουβλίνο ο πρώην οδηγός της F3 και αγαπητός επικεφαλής ομάδας, Eddie Jordan. Ο Ιρλανδός παράτησε την καριέρα του στα τέλη των 1970s και ίδρυσε τη δική του επώνυμη αγωνιστική ομάδα, η οποία σταδιακά αναρριχήθηκε από τις μικρές κατηγορίες μέχρι τη Formula 1 το 1991. Η εντυπωσιακή παρθενική της χρονιά στο πρωτάθλημα περιλάμβανε το ντεμπούτο του Michael Schumacher, στο GP Βελγίου και το Spa-Francorchamps. Τρία χρόνια αργότερα στην ίδια πίστα ο Rubens Barrichello κατέκτησε την πρώτη του pole position, ενώ οι Damon Hill και Ralf Schumacher συνέβαλαν σε ακόμα ένα ιστορικό αποτέλεσμα στο θρυλικό Spa, κάνοντας το 1-2 σε βρόχινες συνθήκες. Ο Heinz-Harald Frentzen κέρδισε δύο αγώνες μέσα στο 1999 στη μάχη του για τον τίτλο, με την είσοδο του 21ου αιώνα να προμηνύει μια καθοδική πορεία. Τελευταίο όμορφο στιγμιότυπο της Jordan αποτέλεσε η πρώτη νίκη του Giancarlo Fisichella στο GP Βραζιλίας, το 2003.

Σαν σήμερα το 1961 γεννήθηκε ο Mike Thackwell. Ο Νεοζηλανδός έγινε ο νεότερος τότε οδηγός στη Formula 1, όταν έτρεξε για την Tyrrell στο GP Καναδά του 1980. Εξαιτίας ενός μεγάλου ατυχήματος στην εκκίνηση, ο αγώνας διακόπηκε και ο 19χρονος Thackwell παρέδωσε το μονοθέσιό του στον ομόσταυλο Jean-Pierre Jarier. Μετά από μερικές αξιόλογες σεζόν στη F2 ανά την Ευρώπη και Ιαπωνία, το 1984 επέστρεψε στη Formula 1 με την αδύναμη RAM και σημείωσε την τελευταία του εκκίνηση, στον Καναδά. Την ίδια χρονιά οδήγησε για την Penske στο CART χωρίς να εντυπωσιάσει και επέστρεψε στη F2 και τη μετονομασμένη F3000. Αξίζει να αναφερθεί πως το 1986, ο Thackwell μοιράστηκε μια Mercedes-Benz C8 με τον Henri Pescarolo και αμφότεροι επικράτησαν στα 1000 χιλιόμετρα του Nürburgring, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τη γερμανική φίρμα μετά την καταστροφή στο Le Mans.

Σαν σήμερα το 1969, ο Lucien Bianchi σκοτώθηκε σε ηλικία 34 χρονών, σε μια άσχημη σύγκρουση όταν έκανε δοκιμές με μια Alfa Romeo για τον αγώνα του Le Mans. Ο Βέλγος, συγγενικό πρόσωπο του αείμνηστου Jules Bianchi, ξεκίνησε την καριέρα του στους αγώνες rally και σταδιακά επεκτάθηκε σε διοργανώσεις υψηλότερου βεληνεκούς, όπως τα αυτοκίνητα τουρισμού και οι 24 ώρες του Le Mans. Έτρεξε σε 17 Grand Prix της Formula 1, ανεβαίνοντας μία φορά στο βάθρο με μια τρίτη θέση στο GP Μονακό του 1968. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τη νίκη στο Sarthe με ένα Ford GT40, το οποίο μοιράστηκε με τον Pedro Rodríguez.

Σαν σήμερα, επίσης το 1969, γεννήθηκε ο Troy Bayliss. Συνδεδεμένος άρρηκτα με την Ducati στους αγώνες μοτοσικλετών, ο Αυστραλός καθιερώθηκε αρχικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των Superbikes στις αρχές του 21ου αιώνα και κατέκτησε τον τίτλο με το ιταλικό εργοστάσιο το 2001. Το 2003 μεταπήδησε στο MotoGP και η αξιοπρεπής πρώτη χρονιά του με την Ducati ακολουθήθηκε από μια σαφώς πιο μέτρια και το 2005 υπέγραψε στην Camel Honda του Sito Pons. Ένας μεγάλος τραυματισμός τον ανάγκασε να απουσιάσει από τους τελευταίους 6 αγώνες και ο ίδιος ξαναέσμιξε με την Ducati στα Superbikes το 2006. Η επιστροφή του συνοδεύτηκε από έναν δεύτερο τίτλο και η ομάδα τον προσκάλεσε να οδηγήσει στο φινάλε της σεζόν του MotoGP, στη Βαλένθια. Ο Bayliss απέδωσε εξαιρετικά και κατέκτησε τη μοναδική του νίκη στο πρωτάθλημα, επιστρέφοντας έκτοτε οριστικά στα Superbikes. Κατέκτησε έναν τρίτο τίτλο το 2008 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων αντοχής και αυτοκινήτων GT, Stéphane Ortelli. Ο Μονεγάσκος έδωσε το παρόν σε αγωνιστικές διοργανώσεις ποικίλων κατηγοριών σε όλη του την καριέρα, κατακτώντας πολλούς τίτλους κυρίως με αυτοκίνητα GT. Μάλιστα, οι τρεις εξ αυτών είναι παγκόσμιοι – δύο στο FIA GT με την Porsche (2002, 2003) και έναν στα αυτοκίνητα τουρισμού με την SEAT. Οι επιτυχίες του επεκτάθηκαν και στους ιστορικούς αγώνες αντοχής, με τις νίκες του σε Le Mans (1998), Spa-Francorchamps (2003) και Sebring (2005, 2015) να πλαισιώνουν το παλμαρέ του. Τα τελευταία χρόνια, ο Ortelli έχει εκπροσωπήσει κυρίως την Audi, οδηγώντας το R8 LMS σε πολλές νίκες στα πρωταθλήματα του Blancpain Endurance/Sprint Series.

Σαν σήμερα το 1974 πραγματοποιήθηκε το GP Νότιας Αφρικής στην πίστα του Kyalami. Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπήρχε για τη διεξαγωγή του εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης, το αγωνιστικό τριήμερο απλώς μεταφέρθηκε από τις αρχές στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δυστυχώς επισκιάστηκε από τον τραγικό θάνατο του πολλά υποσχόμενου Peter Revson στις ελεύθερες δοκιμές των προηγούμενων ημερών. Στον αγώνα επικράτησε ο Carlos Reutemann που σημείωσε την πρώτη του νίκη στη Formula 1, την πρώτη νίκη για Αργεντινό οδηγό μετά τον Juan Manuel Fangio όπως και την πρώτη νίκη της Brabham μετά από τέσσερα χρόνια. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Γάλλος Jean-Pierre Beltoise, δίνοντας στην ιστορική ομάδα της BRM το τελευταίο της βάθρο ενώ τρίτη βρέθηκε η McLaren του Mike Hailwood, στο τελευταίο βάθρο του Βρετανού στο πρωτάθλημα. Ο Hans-Joachim Stuck ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 5η θέση με τη March και βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1980, το σιρκουί πόλης του Long Beach φιλοξένησε έναν επεισοδιακό αγώνα, στον τέταρτο σταθμό της σεζόν στη Formula 1. Ο μελλοντικός πρωταθλητής Nelson Piquet επικράτησε εμφατικά με την Brabham, καταγράφοντας την πρώτη από τις 23 νίκες της καριέρας του – μάλιστα σημείωσε και το πρώτο του Grand Chelem. Δεύτερος τερμάτισε ο Riccardo Patrese με την Arrows, ενώ την έκπληξη έκανε ο πολύπειρος Emerson Fittipaldi. Ο Βραζιλιάνος εκκίνησε μόλις 24ος και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, το τελευταίο για τον ίδιο και την ομάδα του, Copersucar. Ο αγώνας δυστυχώς επισκιάστηκε από το φρικιαστικό ατύχημα του Clay Regazzoni. Ο Ελβετός υπέστη μια αστοχία φρένων στην Ensign N180 στο τέλος της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού, χτυπώντας την παρατημένη Brabham του Ricardo Zunino. Έπειτα έπεσε με δύναμη στον τσιμεντένιο τοίχο και αποκόμισε σοβαρότατους τραυματισμούς, οι οποίοι τον κατέστησαν παράλυτο από τη μέση και κάτω για το υπόλοιπο της ζωής του.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1997, ο Jacques Villeneuve πήρε μια άνετη νίκη στο GP Βραζιλίας και την πίστα του Interlagos. Ο Καναδός στάθηκε τυχερός, καθώς ο αγώνας είχε επανεκκινηθεί εξαιτίας ενός μεγάλου ατυχήματος – ο Villeneuve είχε βγει εκτός πίστας στην πρώτη στροφή της πρώτης εκκίνησης, χάνοντας πολύ έδαφος. Το βάθρο του αγώνα συμπληρώθηκε από τον Gerhard Berger της Benetton και τον Olivier Panis της Prost.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2000 γεννήθηκε στη Santa Clarita της Καλιφόρνια ο Colton Herta, γιος του βετεράνου στο CART/IndyCar Bryan Herta. Πριν ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του από πολύ μικρή ηλικία, ο Colton είχε οδηγήσει για την Carlin στη Formula 4 και Formula 3 της Ευρώπης το 2015-2016 με αξιόλογες επιδόσεις. Από το 2017 ξεκίνησε την αναρρίχησή του στους αγώνες μονοθεσίων των ΗΠΑ και απέδωσε σταθερά στο υποστηρικτικό Indy Lights με την Andretti Steinbrenner Racing, κάνοντας ντεμπούτο στο IndyCar το 2019. Στις 24 Μαρτίου, μόλις στον τρίτο του αγώνα, κατέκτησε τη νίκη στο Circuit of the Americas και έγινε ο νεότερος νικητής στα χρονικά της διοργάνωσης όντας μόλις 18 χρονών. Μέχρι τα τέλη του 2021 μετρούσε συνολικά 6 νίκες και θεωρείται πλέον ένας από τους μεγάλους μελλοντικούς αστέρες του πρωταθλήματος. Η καριέρα του περιλαμβάνει και δύο νίκες στις 24 ώρες της Daytona, στις κατηγορίες GTLM (2019) και LMP2 (2022).

Σαν σήμερα το 2008, η πίστα της Jerez φιλοξένησε τον δεύτερο αγώνα της σεζόν για το MotoGP. Νικήτρια αναδείχθηκε η Honda του Dani Pedrosa, ο οποίος άφησε πίσω του τις δύο Yamaha των Valentino Rossi και Jorge Lorenzo. Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα και πρωταθλητής Casey Stoner, έκανε μια πολύ μέτρια εμφάνιση και αρκέστηκε μόλις στην 11η θέση της τελικής κατάταξης.

Σαν σήμερα, επίσης το 2008, ο Sébastien Loeb σημείωσε την τρίτη του νίκη στη σεζόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), επικρατώντας στο Rally Αργεντινής με τον συνοδηγό Daniel Elena. Η δράση στις 21 Ειδικές Διαδρομές της Córdoba είχε ξεκινήσει υπό συνθήκες βροχής και λάσπης, με τα εργοστασιακά Ford Focus των Mikko Hirvonen και Jari-Matti Latvala να θέτουν το ρυθμό στο πρωινό σκέλος της πρώτης ημέρας πριν τελικά τεθούν εκτός διεκδίκησης της νίκης, εξαιτίας οδηγικών λαθών και ζημιών στο αυτοκίνητο. Μετά την τέταρτη Ειδική Διαδρομή, η πρωτοπορία πέρασε στα χέρια του Loeb και ο Γάλλος δεν απειλήθηκε, ξεπερνώντας έτσι το Subaru Impreza του Chris Atkinson για δυόμιση λεπτά, καθώς και τον ομόσταυλο Dani Sordo. Σε ένα rally με πολλές εγκαταλείψεις, η τέταρτη θέση καταλήφθηκε από το Citroën C4 της ομάδας Junior και του Conrad Rautenbach, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος οδηγός από τη Ζιμπάμπουε που βαθμολογήθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα το 2014 έλαβε χώρα το GP Μαλαισίας στην πίστα της Sepang για τη Formula 1. Το αγωνιστικό τριήμερο μονοπωλήθηκε από τη Mercedes-AMG και τον Lewis Hamilton, ο οποίος κατέκτησε τη νίκη και το πρώτο Grand Chelem της καριέρας του. Ο ομόσταυλος Nico Rosberg και ο Sebastian Vettel της Red Bull Racing τον πλαισίωσαν στο βάθρο. Κύριο στιγμιότυπο του αγώνα αποτέλεσαν τα team orders της Williams προς τον Felipe Massa ώστε να προσπεράσει ο Valtteri Bottas, ξυπνώντας μνήμες από το 2010 και το GP Γερμανίας. Σε αντίθεση με τότε, ο Βραζιλιάνος τελικά αγνόησε τις εντολές της ομάδας του και έμεινε μπροστά από τον Φινλανδό ομόσταυλό του, με τους δύο να τερματίζουν στις θέσεις 7 και 8.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles