spot_img

Σαν σήμερα, 4 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1933 γεννήθηκε ένας εξαίρετος οδηγός των αγώνων αντοχής, ο Nino Vaccarella. Ο Ιταλός άσσος υπήρξε ένας παθιασμένος λάτρης των μηχανοκίνητων σπορ και δάσκαλος σε μια σχολή οδήγησης στο Palermo. Μετράει νίκες στις 24 ώρες του Le Mans (1964), τις 12 ώρες του Sebring (1970) αλλά και το διάσημο Targa Florio (1965, 1971 & 1975) με την Ferrari και την Alfa Romeo. Επίσης, αγωνίστηκε σποραδικά στην F1 κατά το διάστημα 1961-1965, κατεβαίνοντας σε πέντε Grand Prix με τέσσερις διαφορετικές ομάδες: De Tomaso, Porsche, Lotus και Ferrari.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε ένας τεράστιος θρύλος της F1 που ακούει στο όνομα Jim Clark. Έχοντας εκπροσωπήσει αποκλειστικά τη Lotus σε 72 Grand Prix στο διάστημα 1960-1968, ο Clark κέρδισε 25 αγώνες και κατέκτησε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1963 και 1965. Μάλιστα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα υπήρξε ο πολυνίκης οδηγός της F1, μπροστά από τον τεράστιο Juan Manuel Fangio. Επίσης, το 1965 κυριάρχησε κατά κράτος στο Indianapolis 500, παίρνοντας τη νίκη με την επαναστατική Lotus 38. Δυστυχώς σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 1968 σε ηλικία μόλις 32 χρονών, σε έναν αγώνα F2 στο Hockenheim. Ο ταπεινός αλλά υπερταλαντούχος Βρετανός κατέχει μέχρι και σήμερα κάποια ρεκόρ που σίγουρα προκαλούν δέος: μετράει 33 pole positions σε 72 αγώνες και έχει τα περισσότερα Grand Chelem (pole, νίκη, ταχύτερος γύρος και πρωτοπορία σε όλους τους γύρους ενός αγώνα) από κάθε άλλον, με συνολικά 8.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 3 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε στο Amtzell της Δυτικής Γερμανίας ο Reinhold Roth. Ο Γερμανός αποτέλεσε περίπτωση σταθερού αναβάτη στην κατηγορία 250cc του παλιού MotoGP κατά τη δεκαετία του ‘80, εκπροσωπώντας κυρίως την Haus Bergmann-Honda. Οι πιο επιτυχημένες του χρονιές σημειώθηκαν το 1987 και 1989, όταν τερμάτισε δεύτερος στη βαθμολογία πίσω από τους Anton Mang και Sito Pons αντίστοιχα. Εκείνη την περίοδο κατέκτησε συνολικά τρεις νίκες. Η καριέρα του έλαβε απότομα τέλος τον Ιούνιο του 1990 στην πίστα Grobnik της Κροατίας για το GP Γιουγκοσλαβίας. Εξαιτίας μιας ξαφνικής έντονης βροχόπτωσης, οι άνθρωποι της πίστας δεν έβγαλαν εγκαίρως προειδοποιητικές σημαίες για να επιβραδύνουν τους πρώτους της κατάταξης και ο Roth συγκρούστηκε πολύ άσχημα με τον άσημο Αυστραλό Darren Milner. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς και σε κωματώδη κατάσταση, ξυπνώντας δύο μήνες μετά το ατύχημα.

Σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων μοτοσικλετών, Àlex Crivillé. Ο Ισπανός υπήρξε μια σταθερή παρουσία στις κορυφαίες επαγγελματικές κατηγορίες από τα τέλη των ‘80s και, ήδη από το 1992, είχε αναρριχηθεί στην κορυφαία κατηγορία των 500cc, εκπροσωπώντας έκτοτε την Honda. Την ίδια χρονιά, με τη νίκη του στο GP Ολλανδίας, έγινε ο πρώτος Ισπανός που σημείωσε νίκη στα 500cc, ενώ το 1999 επέκτεινε το ρεκόρ κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Crivillé αποσύρθηκε επίσημα από την ενεργό δράση στα τέλη του 2001, αλλά παραμένει ακόμη στα paddock του MotoGP και της Repsol Honda.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1972, ο Denny Hulme κατέκτησε μια ξεχωριστή νίκη με την McLaren στο GP Νότιας Αφρικής: την πρώτη για τη βρετανική ομάδα μετά τον θάνατο του αείμνηστου ιδρυτή Bruce McLaren. Τα φαβορί του αγώνα στο Kyalami ήταν πολλά, αλλά αρκετοί από τους οδηγούς αντιμετώπισαν προβλήματα αξιοπιστίας. Τελικά, ο Hulme πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον Emerson Fittipaldi της Lotus και τον ομόσταυλο Peter Revson.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα, επίσης το 1972, γεννήθηκε ο πατέρας του Max Verstappen, Jos Verstappen. Ο Jos ήταν εξαιρετικός στις μικρές κατηγορίες formula και έκανε ντεμπούτο στην F1 το 1994 με την Benetton, με ομόσταυλο τον ανερχόμενο Michael Schumacher. Παρά τα δύο συνεχόμενα βάθρα που σημείωσε σε Ουγγαρία και Βέλγιο, η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε σε μικρομεσαίες ομάδες όπως η Footwork, η Stewart και η Arrows, έως και το 2003. Κατά καιρούς έδειχνε εξαιρετικά οδηγικά στοιχεία, ειδικά σε βρόχινες συνθήκες, αλλά η δυναμική των μονοθεσίων που οδήγησε τον περιόρισαν αποκλειστικά στις θέσεις του midfield. Μετά την F1, ο Jos Verstappen εκπροσώπησε τη χώρα του στο A1GP και ύστερα μεταφέρθηκε στους αγώνες αντοχής. Μάλιστα, το 2008 κέρδισε στην κατηγορία LMP2 των 24 ωρών του Le Mans μαζί με τους Jeroen Bleekemolen και Peter van Merksteijn Sr. Η διάκριση αυτή πλαισιώθηκε από τον συνολικό τίτλο στο πρωτάθλημα ELMS.

Jos Verstappen (αριστερά) – Michael Schumacher (δεξιά)

Σαν σήμερα το 1978, η πίστα του Kyalami φιλοξένησε ένα εντυπωσιακό και με πολλές ανακατατάξεις Grand Prix. Ο Mario Andretti ηγήθηκε το πρώτο σκέλος αλλά ήρθε αντιμέτωπος με προβλήματα στα ελαστικά και τον κινητήρα του. Στην κορυφή βρέθηκε ο νεαρός Riccardo Patrese, στον ενδέκατο μόλις αγώνα του και δεύτερο για την ομάδα της Arrows, αλλά εγκατάλειψε με σπασμένο κινητήρα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο Patrick Depailler, του οποίου ο κινητήρας είχε παρουσιάσει διαρροή λαδιών. Ο Ronnie Peterson της Lotus τον πλησίασε απειλητικά στον τελευταίο γύρο και τελικά του αρνήθηκε την πρώτη του νίκη στη Formula 1 για μόλις 0.466 δευτερόλεπτα. Μαζί τους στο βάθρο ανέβηκε ο John Watson της McLaren. Σε ένα ενδιαφέρον παράδοξο του αγώνα, όλοι οι 6 οδηγοί που βαθμολογήθηκαν είχαν εκκινήσει εκτός δεκάδας.

Σαν σήμερα το 2001 έλαβε χώρα το GP Αυστραλίας στο Albert Park. Το άνοιγμα της αυλαίας στη σεζόν είδε τους Mika Häkkinen και Michael Schumacher να δίνουν παραδοσιακά τη μάχη τους για τη νίκη, με τον Φινλανδό εν τέλει να εγκαταλείπει με αστοχία στην ανάρτηση. Ο Schumacher πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον David Coulthard και τον ομόσταυλο Rubens Barrichello, σε έναν αγώνα όπου ξεχώρισαν δύο μελλοντικοί αστέρες του σπορ. Συγκεκριμένα, ο Kimi Raikkonen τερμάτισε 6ος για τον πρώτο του βαθμό έχοντας μόλις λίγους μήνες εμπειρίας σε αγώνες formula, ενώ ο Fernando Alonso τερμάτισε 12ος με μια αργή και άγνωστη σε εκείνον Minardi. Τα τεκταινόμενα του Grand Prix δυστυχώς επισκιάστηκαν από τον τραγικό θάνατο ενός κριτή της πίστας, ο οποίος χτυπήθηκε από ένα ελαστικό που παρεκτράπηκε εξαιτίας ενός τρομακτικού ατυχήματος ανάμεσα στον Jacques Villeneuve και τον Ralf Schumacher.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles