spot_img

Σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1903 γεννήθηκε ο Kelly Petillo. Ο Αμερικανός από την Philadelphia συμμετείχε στο θρυλικό event του Indianapolis 500 δέκα φορές και κέρδισε το 1935, σηματοδοτώντας παράλληλα την πρώτη από τις πολλές νίκες για αυτοκίνητο με κινητήρα Offenhauser. Την ίδια χρονιά έμελλε να στεφθεί πρωταθλητής και στο πρωτάθλημα AAA (τωρινό IndyCar). Εκτός πιστών, κατά τη δεκαετία του ‘40, ο Petillo ενεπλάκη ουκ ολίγες φορές σε απόπειρες δολοφονίας και ήρθε αντιμέτωπος με νομικές επιπλοκές. Ως εκ τούτου, δεν του επετράπη η συμμετοχή σε καμία διοργάνωση και δεν αγωνίστηκε ξανά. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1970 σε ηλικία 66 χρονών λόγω εμφυσήματος, μιας χρόνιας πάθησης των πνευμόνων.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο Ken Downing. Ο Βρετανός σημείωσε καλά αποτελέσματα σε μη-πρωταθληματικούς αγώνες της F1 και προσκλήθηκε σε συγκεκριμένα Grand Prix του 1952, με την ομάδα της Connaught. Στο GP Μεγάλης Βρετανίας απέδωσε εξαιρετικά και εκκίνησε 5ος, μπροστά από μεγάλους οδηγούς της εποχής όπως ο Mike Hawthorn και ο Stirling Moss. Ο αγώνας του κυλούσε εξίσου καλά, μέχρι που έχασε τον έλεγχο καθώς προσπερνούσε ένα αργότερο αυτοκίνητο και κατρακύλησε 9ος. Παρά την ταχύτητά του επανεμφανίστηκε στην F1 μόλις μία φορά εκείνη τη σεζόν, στο GP Ολλανδίας, αλλά δεν τερμάτισε. Αποσύρθηκε μυστηριωδώς την επόμενη χρονιά.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1972, ο Roger Clark κέρδισε το Rally Μεγάλης Βρετανίας για πρώτη φορά, με συνοδηγό τον Tony Mason. Οι δύο Βρετανοί συνεργάστηκαν και πήραν τη νίκη με ένα Ford Escort πρώτης γενιάς, στο τελευταίο event για το Διεθνές Πρωτάθλημα Rally. Μόλις έναν μήνα αργότερα ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC). Ο Clark επικράτησε του Stig Blömqvist που οδήγησε ένα Saab 96 και ξεκίνησε μια εποχή νικών για τη Ford, η οποία διήρκεσε έως και το 1980.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2011, ο πρώην οδηγός της BRM και McLaren Peter Gethin έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 71 χρονών. Ο Βρετανός, πρωταθλητής στην Ευρωπαϊκή Formula 5000 το 1970-1971, εκκίνησε σε 30 Grand Prix της F1 με κύριο στιγμιότυπο τη μοναδική του νίκη στη Monza το 1971. Εκείνη την ξεχωριστή μέρα επικράτησε με μια BRM P160 για 0.01 δευτερόλεπτα, σε μια συγκλονιστική μάχη με σύμμαχο το slipstream. Η πρώτη πεντάδα τερμάτισε διαφορά μόλις 0.63 δευτερολέπτων το οποίο είδε τους πρώτους 5 να τερματίζουν με πάρα πολύ μικρή διαφορά. Ο Gethin επέστρεψε σύντομα στα μονοθέσια της F5000 και στέφθηκε πρωταθλητής στο Tasman Series του 1974, χάνοντας όμως τον σχετικό ευρωπαϊκό τίτλο από τον Bob Evans. Αποσύρθηκε από την οδήγηση το 1977 και διατηρήθηκε στο motorsport ως μάνατζερ ομάδων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles