spot_img

Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1920 γεννήθηκε ο André Simon. Ο Γάλλος εκκίνησε συνολικά σε 11 Grand Prix, στο διάστημα μεταξύ 1951 και 1957. Ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να τερματίσει στους βαθμούς, με τον καλύτερο τερματισμό του να είναι η 6η θέση, στο GP Ιταλίας του 1951 και 1952. Ο Simon έδειξε να είναι αρκετά ικανός πίσω από τιμόνι, έχοντας την τιμή να οδηγήσει –δυστυχώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις– μερικά από τα ταχύτερα μονοθέσια της εποχής όπως η Ferrari 500, η Mercedes-Benz W196 και η Maserati 250F. Επίσης, το 1952 συμμετείχε στις 24 ώρες του Le Mans, τερματίζοντας 5ος με μια Ferrari 340 America που μοιράστηκε με τον Lucien Vincent.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο Βρετανός Keith Greene, ο οποίος συμμετείχε σε 6 Grand Prix στο διάστημα 1959-1962. Τελικά, προκρίθηκε μόνο στους τρεις αγώνες και τερμάτισε τον έναν, με μια 15η θέση στο GP Γερμανίας του 1961. Μετά την απόσυρσή του από την οδήγηση, ο Greene επικεντρώθηκε στις μικρές κατηγορίες formula και τους αγώνες αντοχής ως επικεφαλής ομάδων. Εργάστηκε κατά καιρούς σε ομάδες όπως η Brabham, η Rondeau που κέρδισε στο Le Mans και η De Cadenet.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1965 έχασε τη ζωή του ο άσσος του NASCAR Billy Wade, έπειτα από σύγκρουσή του στο Daytona International Speedway κατά τη διάρκεια δοκιμών ελαστικών της Goodyear. Ο 34χρονος Αμερικανός, με καταγωγή από το Χιούστον του Τέξας, ήταν ο rookie της χρονιάς στη μεγάλη κατηγορία το 1963 οδηγώντας για τον ιδιοκτήτη Cotton Owens. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 14 τερματισμούς στο Top 10 σε 31 αγώνες. Κέρδισε τέσσερις διαδοχικούς αγώνες την επόμενη χρονιά για την Bud Moore Engineering, μεταξύ 10 Ιουλίου και 19 Ιουλίου. Οι τέσσερις αυτές νίκες καθιστούν τον Wade τον μοναδικό οδηγό που σημείωσε αυτό το επίτευγμα – κέρδισε στο Old Bridge Stadium στις 10 του μηνός, στο Bridgehampton της Νέας Υόρκης στις 12, στο Islip Speedway της Νέας Υόρκης στις 15 καθώς και στο Watkins Glen.

Σαν σήμερα το 1978 γεννήθηκε ο Franck Montagny. Ο Γάλλος υπήρξε μια σταθερή παρουσία στα paddock της F1 στα μέσα της δεκαετία του 2000, προσφέροντας υπηρεσίες δοκιμαστή οδηγού σε ομάδες όπως η Renault και η Jordan. Το 2006 ήταν τρίτος οδηγός στην Super Aguri. Προβιβάστηκε για να πάρει την θέση του τιμωρημένου Yuji Ide και έτρεξε σε 7 αγώνες, με καλύτερο τερματισμό την 16η θέση. Τελικά αντικαταστάθηκε από τον Sakon Yamamoto και επέστρεψε πάλι σε καθήκοντα αναπληρωματικού και δοκιμαστή οδηγού για λίγο καιρό ακόμη. Παράλληλα, συμμετείχε σε αγώνες αντοχής και στο Le Mans με αγωνιστικά LMP, κάνοντας κάποιες αξιόλογες εμφανίσεις. Μετά από μερικά χρόνια σποραδικής παρουσίας σε διάφορες άλλες αγωνιστικές διοργανώσεις, γνωστοποιήθηκε πως ο Montagny ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και η FiA τον απέκλεισε από αγώνες παντός είδους μέχρι νεωτέρας. Ο Γάλλος αποσύρθηκε και σήμερα είναι αναλυτής αγώνων της F1 για την γαλλική τηλεόραση.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2004, η ομάδα της Williams παρουσίασε στο κοινό την FW26 για την ανερχόμενη τότε σεζόν στην F1. Το νέο μονοθέσιο προσέλκυσε αρκετά βλέμματα, καθώς η εμπρόσθια πτέρυγά του είχε πολύ διαφορετικό σχήμα και δεν ακολουθούσε την τυπική φιλοσοφία σχεδιασμού. Παρά τον αρχικό στόχο της να βελτιστοποιήσει τη ροή αέρα προς το πάτωμα της FW26, η νέα αυτή πτέρυγα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η Williams πήρε μόλις δύο βάθρα στους πρώτους 12 αγώνες του 2004 και άλλαξε σε μια πιο συμβατική πτέρυγα για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ο Juan Pablo Montoya πήρε μια νίκη στο κλείσιμο της σεζόν στη Βραζιλία, με την Williams να μένει μετέπειτα χωρίς νίκη στην F1 για σχεδόν μια δεκαετία.

Σαν σήμερα το 2015 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος ήρωας των αγώνων Jean-Pierre Beltoise, σε ηλικία 77 χρονών. Ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες μοτοσικλετών, αλλά σύντομα μεταπήδησε στους αγώνες αυτοκινήτων, παίρνοντας τον τίτλο στη Γαλλική F3 και την Ευρωπαϊκή F2. Ο Beltoise μεταπήδησε στην F1 στα τέλη των ‘60s, οδηγώντας κυρίως για την ομάδα της Matra, την οποία εκπροσώπησε πολλάκις και στις 24 ώρες του Le Mans. Συνολικά έτρεξε σε 86 Grand Prix με την Matra και την BRM. Κέρδισε μόλις μία φορά, επικρατώντας στο βροχερό GP Μονακό του 1972, στη 17η και τελευταία νίκη της BRM. Τέλος, το 1974 κατέκτησε τέσσερις νίκες με την Matra στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), στις πίστες των Nürburgring, Watkins Glen, Paul Ricard και Brands Hatch.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles