spot_img

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Jean Lucienbonnet, ο οποίος εμφανίστηκε σε μόλις ένα Grand Prix στην καριέρα του. Το 1959 αποπειράθηκε να προκριθεί για το GP Μονακό με μια ιδιωτική Cooper T45, αλλά δεν μπόρεσε να προκριθεί καθώς τότε επιτρέπονταν μόνο 16 αυτοκίνητα για τον αγώνα του Πριγκιπάτου· ο Γάλλος ήταν μόλις 23ος. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1962, μετά από ένα δυστύχημα σε αγώνα μικρής κατηγορίας formula.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1939 γεννήθηκε ο Brausch Niemann. Ο Νοτιοαφρικανός προκρίθηκε στο Grand Prix της πατρίδας του το 1963 και τερμάτισε 14ος, 19 γύρους πίσω από τον νικητή Jim Clark. Το 1965 επανεμφανίστηκε στην πίστα του Prince George αλλά δεν μπόρεσε να προκριθεί. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στις μικρές κατηγορίες formula, ο Niemann μεταφέρθηκε στους αγώνες αντοχής μοτοσικλετών και πήρε τον σχετικό τίτλο στο Πρωτάθλημα Νοτίου Αφρικής, το 1979.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε ο Βρετανός βετεράνος των αγώνων, Mike Wilds. Ο Wilds εμφανίστηκε σε οκτώ Grand Prix στο διάστημα μεταξύ 1974-1976, αλλά προκρίθηκε μόνο σε τρεις αγώνες. Εγκατέλειψε από τους δύο και στον τρίτο, το Αμερικανικό GP του 1974, τερμάτισε πολλούς γύρους πίσω και δεν πήρε κατάταξη. Μετά το αθόρυβο αυτό πέρασμα από την F1, ο Βρετανός αγωνίστηκε συστηματικά στους αγώνες αντοχής με σπορ αυτοκίνητα, κάνοντας εμφανίσεις στο Le Mans και το WSC. Αποτελεί μέχρι σήμερα μια σταθερή παρουσία σε φεστιβάλ ιστορικών αυτοκινήτων.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1958 γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων rally, Miki Biasion. Ο Ιταλός κατέκτησε εμφατικά δύο συνεχόμενους τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC) με την Lancia, το 1988 και 1989. Συνολικά κέρδισε σε 17 events, με την τελευταία του νίκη μάλιστα να έρχεται στο Rally Ακρόπολις το 1993, πίσω από το τιμόνι ενός Ford Escort.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1964 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Reg Parnell, ένας από τους πρώτους ήρωες της F1. Ο Βρετανός τερμάτισε 3ος στο πρώτο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το Βρετανικό GP, με μια εργοστασιακή Alfa Romeo. Υπήρξε ο βασικός μπροστάρης οδηγός της Aston Martin εκείνη την περίοδο, οδηγώντας τα αυτοκίνητά της σε μεγάλους αγώνες ανά την υφήλιο όπως το Le Mans και το Mille Miglia. Μετά την απόσυρσή του από την οδήγηση, ανέλαβε την ηγεσία του αγωνιστικού της τμήματος και την οδήγησε σε ιστορικές στιγμές. Το 1959 υπήρξε ο επικεφαλής της Aston Martin στη νίκη της στις 24 ώρες του Le Mans. Ύστερα, η ομάδα εισήλθε στην F1 αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου καλά, με το πρόγραμμα να εγκαταλείπεται μερικούς μήνες αργότερα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 1985 γεννήθηκε ο πολυνίκης οδηγός στην ιστορία της F1, Lewis Hamilton. Ο Βρετανός θρύλος συστήθηκε στο παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων το 2007 και σχεδόν κατέκτησε το Πρωτάθλημα. Μετά τον πρώτο του τίτλο το 2008, ακολούθησαν μερικές σεζόν συστηματικής μετριότητας. Ωστόσο, ο Hamilton μεταφέρθηκε στη Mercedes από το 2013 και έκτοτε έχει γράψει ιστορία, καταρρίπτοντας ρεκόρ που φαίνονταν αδιανόητο να καταρριφθούν και αφήνοντας το δικό του στίγμα στην ιστορία του σπορ.

Σαν σήμερα το 2005, η νεοφερμένη Red Bull Racing ανακοίνωσε τον Christian Horner ως τον επικεφαλής της για την καθοδήγησή της στην F1. Ο Horner, έχοντας αγωνιστεί στη Formula 3000 ελάχιστα χρόνια νωρίτερα, έγινε ένας από τους νεότερους επικεφαλής ομάδων στο σπορ. Παρά την κριτική που δέχτηκε, διέψευσε τελικά τα όποια αρνητικά σχόλια φέρνοντας τον Adrian Newey στην ομάδα, η οποία μετέπειτα κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles