spot_img

Σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1920 γεννήθηκε ο Mike Magill στο Haddonfield του New Jersey. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα AAA και USAC (προκάτοχοι του IndyCar) μεταξύ 1955 και 1959, με συνολικά 15 εκκινήσεις. Τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα 7 φορές, με καλύτερο τερματισμό του μια 4η θέση το 1955 στο Langhorne. Ο Magill συμμετείχε στο Indianapolis 500 τρεις φορές, ξεκινώντας το 1957. Την επόμενη χρονιά, όταν ο θρύλος των αγώνων Juan Manuel Fangio δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω κωλυμάτων στο συμβόλαιό του, ο Magill οδήγησε το αυτοκίνητο που δοκίμαζε ο Αργεντινός. Ενεπλάκη σε ατύχημα στον πρώτο γύρο του αγώνα αλλά, μετά από πάνω από μία ώρα στα pits, επέστρεψε στην πίστα για να τερματίσει 17ος. Το 1959 αγωνίστηκε στο Brickyard για τελευταία φορά, μένοντας τελικά εκτός σε ένα ατύχημα με τέσσερα αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1932 γεννήθηκε ο Cliff Allison. Έχοντας δείξει πολλή προοπτική στις μικρές κατηγορίες formula και τους αγώνες αντοχής, ο Βρετανός εισήλθε στην F1 στα τέλη της δεκαετία του ‘50. Αγωνίστηκε με τη νεοφερμένη Team Lotus για σχεδόν όλο το 1958 και μεταφέρθηκε στη Ferrari την επόμενη σεζόν. Το 1960 τερμάτισε δεύτερος στο GP Αργεντινής, αλλά ενεπλάκη σε ένα πολύ άσχημο ατύχημα στο GP Μονακό και αποκόμισε σοβαρούς τραυματισμούς, μένοντας για μήνες εκτός δράσης. Επέστρεψε το 1961 στη Lotus αλλά, στις ελεύθερες δοκιμές του GP Βελγίου, στάθηκε πάλι άτυχος. Είχε ξανά ένα άσχημο ατύχημα και αποκόμισε κατάγματα στη λεκάνη και τα γόνατά του, εγκαταλείποντας έτσι οριστικά τους αγώνες.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1939 έφυγε από τη ζωή ο Bill Cummings, νικητής του Indianapolis 500 για το 1934. Ο “Wild Bill” έκανε αμέσως αίσθηση στα τέλη των ‘20s, σημειώνοντας την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα αυτοκινήτων των Η.Π.Α. μόλις στην πρώτη του εμφάνιση. Ο οδηγός από την Indiana κέρδισε τον θρυλικό αγώνα της περιοχής του το 1934 και έκανε αξιότιμες  εμφανίσεις απέναντι σε αστέρες των αγώνων, όπως ο Rudolf Caracciola και ο Tazio Nuvolari. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1939, ο Cummings είχε ένα ατύχημα καθώς οδηγούσε από την Indianapolis προς το σπίτι του και έπεσε σε ένα ποτάμι. Κάποιοι περαστικοί τον έσωσαν αρχικά και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, ο 32χρονος είχε αποκομίσει κρανιακά κατάγματα, στα οποία τελικά υπέκυψε δύο ημέρες αργότερα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2006 ανακοινώθηκε η αποκοπή του GP Βελγίου από το καλεντάρι εκείνη της σεζόν στην F1. Η πίστα του Spa-Francorchamps βρισκόταν ακόμη υπό καθεστώς αναδιαμόρφωσης, κυρίως στην περιοχή του pit lane και του περιβόητου Bus Stop chicane. Εξαιτίας των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των εργασιών, η FiA έκρινε αδύνατη τη διεξαγωγή του Grand Prix για το 2006. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ακυρώθηκε ο σχετικός αγώνας. Το GP Βελγίου του 2003 είχε επίσης ακυρωθεί, λόγω νομικών επιπλοκών στο Βέλγιο σχετικά με τη διαφήμιση καπνοβιομηχανιών.

Σαν σήμερα το 2015 καταγράφηκε μία από τις πιο αναπάντεχες νίκες στα χρονικά των αγώνων αντοχής, με τη Nissan να θριαμβεύει στις 12 ώρες του Bathurst και να κερδίζει στο δημοφιλές Mount Panorama για πρώτη φορά μετά το 1991/1992. Ύστερα από έναν αγώνα γεμάτο δράμα, ατυχήματα και αυτοκίνητα ασφαλείας, ο μέντορας Katsumasa Chiyo προσπέρασε δύο αυτοκίνητα στον προτελευταίο γύρο και εξασφάλισε μια ανεκτίμητη νίκη μαζί με τους νεαρούς Wolfgang Reip και Florian Strauss, απόφοιτους της Ακαδημίας Gran Turismo. Μάλιστα, το νικητήριο GT-R #35 είχε τρακάρει άσχημα στις κατατακτήριες δοκιμές και σχεδόν έχασε την εκκίνηση – οι επισκευές ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο Strauss ήταν ο πιο εκστασιασμένος μετά τον τερματισμό, καθώς είχε κληθεί έκτακτα να αντικαταστήσει τον πιο έμπειρο Alex Buncombe που απουσίασε λόγω της γέννησης του πρώτου του παιδιού. Ο Γερμανός, νικητής της Ακαδημίας Gran Turismo το 2013, μετρούσε μόλις 18 μήνες ως οδηγός αγώνων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles