spot_img

Σαν σήμερα, 8 Ιουλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1962, ο θρυλικός Dan Gurney οδήγησε μια Porsche 804 στη Rouen-Les-Essarts και κέρδισε το GP Γαλλίας, καταγράφοντας τόσο την δική του παρθενική νίκη στην F1 όσο και της φημισμένης γερμανικής φίρμας. Ο Graham Hill της BRM είχε αρχικά κυριαρχήσει, αλλά μια σύγκρουσή του με την Cooper του Jackie Lewis και μια σειρά προβλημάτων στην τροφοδοσία καυσίμων τού στέρησαν τη νίκη. Επίσης, ο Jim Clark που είχε εκκινήσει από την pole position ηγήθηκε για λίγο τον αγώνα μέχρι να εγκαταλείψει με σπασμένη ανάρτηση. Έτσι, ο Νοτιοαφρικανός Tony Maggs κατέγραψε τον καλύτερο τερματισμό του με μια δεύτερη θέση και ο Richie Ginther τερμάτισε τρίτος με την έτερη BRM. Υπήρξε ένα τρομακτικό ατύχημα στον τελευταίο γύρο όταν ο Trevor Taylor συγκρούστηκε με τον αργότερο Maurice Trintignant, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Τέλος, εξαιτίας παρατεταμένων απεργιών στην Ιταλία, η Ferrari επέλεξε να μην παρουσιαστεί καθόλου στο event.

Σαν σήμερα το 1984 διεξήχθη για πρώτη και μοναδική φορά αγώνας F1 στο σιρκουί πόλης του Dallas. Το event αποδείχθηκε εντυπωσιακό αλλά και χαοτικό, με τον καύσωνα και την κακή κατάσταση του οδοστρώματος να φέρνουν πολλές εγκαταλείψεις και να αφήνουν μόλις επτά οδηγούς στον τερματισμό. Ο Keke Rosberg, παρά την χαμηλή δυναμικότητα της Williams FW09, οδήγησε προσεκτικά και πήρε πρώτος την καρό σημαία με διαφορά 22,4 δευτερολέπτων από την Ferrari του René Arnoux. Ο Nigel Mansell εκκίνησε από την pole position για πρώτη φορά στην καριέρα του και υπήρξε επικεφαλής για 35 γύρους, κρατώντας πίσω μια σειρά πολλών μονοθεσίων. Τελικά έχασε έδαφος όταν μπήκε στα pits για ελαστικά και μάλιστα το κιβώτιο ταχυτήτων του έσπασε ακριβώς πριν τον τερματισμό· ο εξαντλημένος Βρετανός λιποθύμησε καθώς έσπρωχνε την Lotus του αλλά κατετάγη 6ος. Οι δύο McLaren εγκατέλειψαν σε ατυχήματα, ενώ ο Piercarlo Ghinzani της Osella βαθμολογήθηκε για μοναδική φορά στην F1.

Σαν σήμερα το 1986, ο Juha Kankkunen οδήγησε ένα Peugeot 205 Turbo 16 Evo2 Group B με συνοδηγό τον Juha Piironen και κατέκτησε το Rally Νέας Ζηλανδίας στο Auckland, για τον έβδομο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC). Το φινλανδικό δίδυμο ξεπέρασε δύο Lancia Delta S4 – η πρώτη απαρτίστηκε από τους συμπατριώτες Markku Alén/Ilkka Kivimäki και η δεύτερη από τους Ιταλούς Miki Biasion/Tiziano Siviero.

Σαν σήμερα το 1990, ο Ivan Capelli έφτασε μία ανάσα από μια ονειρική παρθενική νίκη στην F1, προηγούμενος στο GP Γαλλίας του Paul Ricard για 45 γύρους πίσω από το τιμόνι μιας συχνά προβληματικής Leyton House CG901 του Adrian Newey – μάλιστα δεν είχε προκριθεί καν στον προηγούμενο αγώνα, στο Μεξικό. Η πρώην ομάδα της March βρισκόταν στο 1-2 με τον Ιταλό και τον Maurício Gugelmin, ποντάροντας στην επιλογή της να μην αλλάξει ελαστικά και εκμεταλλευόμενη τα αργά pit stops των Nigel Mansell, Gerhard Berger και Ayrton Senna. Ωστόσο, ο Gugelmin εγκατέλειψε στον 57ο γύρο όταν έσπασε ο κινητήρας V8 της Judd, ενώ ο Capelli αντιμετώπισε πτώση στην πίεση λαδιού του δικού του κινητήρα και αναγκάστηκε να μειώσει πολύ τον ρυθμό του. Έτσι, ο πρωταθλητής Alain Prost του έκλεψε την πρωτοπορία με τρεις γύρους να απομένουν και προσέφερε στην Ferrari την 100η νίκη της σε Grand Prix.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 2001, ο 22χρονος Valentino Rossi κατέκτησε τη νίκη στο GP Μεγάλης Βρετανίας του Donington Park, σημειώνοντας έτσι την πέμπτη του νίκη στη σεζόν για την κατηγορία 500cc του παλιού MotoGP. Μάλιστα ο «Γιατρός» εκκίνησε μόλις 11ος, καθώς είχε ένα ατύχημα στις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής. Παρόλα αυτά κατάφερε να αναρριχηθεί μεθοδικά στην κατάταξη, φτάνοντας στα μισά του αγώνα τον πρωτοπόρο και βασικό του αντίπαλο Max Biaggi, ξεπερνώντας τον εν τέλει για 1,8 δευτερόλεπτα. Το βάθρο έκλεισε από τον Alex Barros, με τους Βρετανούς αναβάτες να μην εντυπωσιάζουν μέσα στην πατρίδα τους – ο Jason Vincent τερμάτισε μόλις 13ος, ενώ ο Chris Walker ταλαιπωρούνταν από διάσειση λόγω ενός ατυχήματός του στο περασμένο GP Ολλανδίας και πήρε τον τελευταίο βαθμό της 15ης θέσης.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2007, ο rookie Lewis Hamilton εκκίνησε από την pole position στο GP Μεγάλης Βρετανίας αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει μέσα στο κατάμεστο Silverstone, καθώς έχασε θέσεις στην φάση των pit stops από τον νικητή Kimi Räikkönen και τον ομόσταυλο Fernando Alonso. Έτσι συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση του βάθρου, ενώ ο Felipe Massa στην έτερη Ferrari χρειάστηκε να κάνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Εκκίνησε από το pit lane καθώς στόλαρε ο κινητήρας του πριν τον γύρο σχηματισμού, αλλά μπόρεσε να ολοκληρώσει στην 5η θέση, ανάμεσα στις BMW-Sauber των Robert Kubica και Nick Heidfeld.

Σαν σήμερα το 2012, παρά την εντυπωσιακή pole position που κατέκτησε στη βροχή και παρά την προσπάθειά του να κρατήσει πίσω τις ταχύτερες Red Bull, ο Fernando Alonso υπέκυψε στην πίεση του Mark Webber και έχασε τη νίκη στο GP Μεγάλης Βρετανίας. Ο Αυστραλός άσσος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εκμεταλλεύτηκε την καλύτερη κατάσταση των ελαστικών του στο Silverstone και πήρε την πρωτοπορία με μία επική προσπέραση από την εξωτερική στην Brooklands (στροφή 6), οκτώ γύρους πριν τον τερματισμό. Αυτή έμελλε να είναι η 9η και τελευταία νίκη του Webber στην F1, σε έναν αγώνα που το βάθρο του ολοκληρώθηκε από τον ομόσταυλο πρωταθλητή Sebastian Vettel.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 2012, οι αναβάτες της Repsol Honda προσέφεραν μια φοβερή μονομαχία στο GP Γερμανίας του MotoGP, με τον Dani Pedrosa να επικρατεί για την πρώτη του νίκη στη σεζόν. Ο Ισπανός έκανε καλύτερη εκκίνηση στην πίστα του Sachsenring, αλλά έχασε την πρωτοπορία στον δεύτερο γύρο από τον ομόσταυλο Casey Stoner, που έδειχνε να έχει καλύτερο ρυθμό στο αρχικό σκέλος. Στον 18ο γύρο ωστόσο, ο Pedrosa τέθηκε ξανά επικεφαλής και ο Αυστραλός σχεδόν έπεσε στην έξοδο από την στροφή 5, χάνοντας χρόνο και ταχύτητα. Παρόλο που καταδίωξε εμφατικά τον Ισπανό, ο Stoner τελικά έπεσε στην στροφή 12 του τελευταίου γύρου και εγκατέλειψε με άδοξο τρόπο. Έτσι, ο Jorge Lorenzo κατέλαβε την δεύτερη θέση και ο Andrea Dovizioso ξεπέρασε οριακά τον Ben Spies για να πλαισιώσει τους δύο Ισπανούς στο βάθρο.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2018, η σεζόν της F1 προσέφερε ακόμα μία μονομαχία μεταξύ Ferrari και Mercedes, με έδρα αυτήν τη φορά το Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας και πρωταγωνιστές τους Sebastian Vettel και Valtteri Bottas. Ο Γερμανός είχε τεθεί αρχικά επικεφαλής στα πρώτα μέτρα της εκκίνησης, με τον ομόσταυλο Kimi Räikkönen να χτυπά τον poleman Lewis Hamilton στην στροφή 3. Ο αγώνας ωστόσο άλλαξε τροπή στον 32ο γύρο, όταν εισήλθε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα εξαιτίας της τρακαρισμένης Sauber του Marcus Ericsson. Η εξέλιξη αυτή ώθησε την Mercedes να μην πραγματοποιήσει pit stops στους οδηγούς της ώστε να κερδίσουν θέσεις. Ο Bottas βρέθηκε πρωτοπόρος αλλά τελικά προσπεράστηκε απαιτητικά από τον Vettel στον 47ο γύρο και την στροφή Brooklands. Μάλιστα έμεινε εκτός βάθρου καθώς οι Hamilton και Räikkönen ανέκαμψαν από την επαφή τους και τον ξεπέρασαν, με τον Max Verstappen να εγκαταλείπει με πρόβλημα στα φρένα ενόσω κυνηγούσε ένα βάθρο.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles