spot_img

Σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909 θεμελιώθηκε το σωματείο εκπροσώπων για τη θρυλική οβάλ πίστα της Indianapolis, με πρόεδρο τον σχεδιαστή Carl Graham Fisher. Το όλο έργο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με το επικίνδυνο εν τέλει πέτρινο οδόστρωμα να αντικαθίσταται από τούβλα, προσδίδοντας έτσι στην πίστα το δημοφιλές προσωνύμιο “Brickyard”. Ο πρώτος αγώνας 500 μιλίων, που σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ξακουστά events του motorsport, έλαβε χώρα τον Μάιο του 1911.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1932 γεννήθηκε ο Joginder Singh, ένας ξακουστός Αφρικανός που διακρίθηκε στους αγώνες rally. Ο οδηγός από την Κένυα διακρίθηκε δεόντως στο Rally Σαφάρι της πατρίδας του λόγω της ταχύτητάς του, κατά τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70. Μάλιστα, λίγο μετά την θέσπιση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC), σημείωσε δύο νίκες με την ομάδα της Mitsubishi, το 1974 και 1976. Μετά το τέλος της καριέρας του υπήρξε για πολλά χρόνια κάτοικος στη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, δίνοντας συχνά το παρόν στο Rally Σαφάρι του WRC ως προσκεκλημένος.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Tony Maggs. Ο Νοτιοαφρικανός, συγκριτικά με τους περισσότερους συμπατριώτες και συναθλητές του, έδωσε το παρόν στην F1 και εκτός της πατρίδας του. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε σε 25 Grand Prix στο διάστημα 1961-1965 οδηγώντας κυρίως για την Cooper, την οποία εκπροσώπησε και στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων. Τα καλύτερα αποτελέσματά του σημειώθηκαν στο GP Γαλλίας του 1962 και 1963, όπου τερμάτισε δεύτερος.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1964, ο τότε δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 Jack Brabham οδήγησε μια Brabham BT7A-Climax στο Sandown και κατέκτησε τη νίκη, στα πλαίσια του GP Αυστραλίας για το Tasman Series. Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε τον πέμπτο γύρο της νεοσύστατης διοργάνωσης, με τη νίκη να είναι η δεύτερη συνεχόμενη του Brabham στο GP Αυστραλίας και τρίτη συνολικά.

Σαν σήμερα το 1969, ο Jochen Rindt σημείωσε τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν του Tasman Series, παίρνοντας πρώτος την καρό σημαία σε έναν βροχερό αγώνα 45 γύρων στην πίστα του Warwick Farm. Ο αγώνας έκρινε επίσης το πρωτάθλημα, καθώς ο Chris Amon κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο όταν συγκρούστηκε και εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο μαζί με τον μοναδικό του αντίπαλο Piers Courage.

Σαν σήμερα το 1978 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρονών ο Hans Stuck, ένας από τους πιο θρυλικούς οδηγούς αγώνων της προπολεμικής εποχής. Ο Γερμανός αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με τα άκρως επικίνδυνα αυτοκίνητα της Auto Union και διακρίθηκε δεόντως στους αγώνες αναβάσεων, χτίζοντας επάξια την υπόληψη του «Βασιλιά των Βουνών». Όπως και πολλοί άλλοι προπολεμικοί οδηγοί, ο Stuck δοκίμασε την τύχη του στην F1 όταν εκείνη βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της χρόνια ύπαρξης. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε σε τρία Grand Prix στο διάστημα 1952-1953, οδηγώντας μονοθέσια της AFM όταν ακόμη επικρατούσαν οι κανονισμοί της F2. Αποσύρθηκε οριστικά από τους αγώνες στην ηλικία των 63, με πάνω από 400 νίκες στο ενεργητικό του.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2006, η Red Bull Racing πούλησε το 50% της νεοφερμένης Toro Rosso στον Gerhard Berger, τον πρώτο στα χρονικά οδηγό της F1 που είχε ως σπόνσορα τη Red Bull. Μετά την απόσυρσή του το 1997, ο αυστριακός παρέμεινε στο χώρο του σπορ ως επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της BMW. Η θητεία του στην Toro Rosso οριοθετήθηκε σε συμβουλευτικό ρόλο πλάι στον επικεφαλής Franz Tost και χαρακτηρίστηκε από την επική νίκη του Sebastian Vettel στο GP Ιταλίας του 2008. Τελικά, στα τέλη εκείνης της σεζόν, ο Berger μεταπούλησε το μερίδιό του πίσω στη Red Bull.

Σαν σήμερα το 2008, το NASCAR πέρασε επίσημα σε μια καινούρια εποχή με την καθιέρωση νέας γενιάς stock αυτοκινήτων (το λεγόμενο Car of Tomorrow), εγκαινιάζοντάς την στη Daytona για το ετήσιο μη-πρωταθληματικό Budweiser Shootout, μια «πρόβα τζενεράλε» ενόψει του διάσημου Daytona 500. Το event έλαβε χώρα με 23 οδηγούς στο grid (ρεκόρ) και οριοθετήθηκε σε δύο σκέλη – ένα με 20 γύρους ακολουθούμενο από διάλειμμα 10 λεπτών, και ένα με 50 γύρους, κατά το οποίο οι ομάδες έπρεπε να πραγματοποιήσουν ένα pit stop υπό καθεστώς πράσινης σημαίας αλλάζοντας τουλάχιστον δύο ελαστικά. Ο Dale Earnhardt Jr. υπήρξε πρωτοπόρος στους 47 εκ των 70 συνολικά γύρων και κατέκτησε τη νίκη, την πρώτη με τη νέα του ομάδα Hendrick Motorsports και πρώτη στη μεγάλη κατηγορία μετά το 2006 στο Richmond.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles