spot_img

Τι θα κάνουν οι οδηγοί της Formula 1 όταν κρεμάσουν τα κράνη τους;

Οι οδηγοί της Formula 1 αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην καριέρα τους στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κάποια στιγμή, όμως, φτάνει η εποχή που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν σωματικά, έτσι ψάχνουν άλλη ενασχόληση για την καθημερινότητά τους. Ορισμένοι οδηγοί ήδη κάνουν σκέψεις για το μέλλον.

Στη σύγχρονη εποχή της Formula 1, οι απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση θέτουν ένα σχετικό όριο ηλικίας για τους οδηγούς. Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο τα παλαιότερα χρόνια, ν’ αγωνίζονται άτομα που βρίσκονται, για παράδειγμα, στο 40ό (ή παραπάνω) έτος της ζωής τους. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Διαβάστε επίσης: Formula 1 2022 – Οι ημερομηνίες παρουσίασης των μονοθεσίων

Ο Michael Schumacher το 2012 έτρεξε για τελευταία χρονιά στη Formula 1 όντας 43 ετών, ο Kimi Raikkonen το 2021 αγωνίστηκε στο φινάλε έχοντας συμπληρώσει 42 έτη ζωής, ενώ ο Fernando Alonso το ερχόμενο καλοκαίρι γίνεται 41 ετών και θα έχει θέση στο grid. Επίσης, η ενασχόλησή τους με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, οπότε ουσιαστικά όλη τους η ζωή (μέχρι τότε) συνδέεται γύρω από αυτόν.

Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα, όχι πάντα ίδια, για τους οδηγούς της Formula 1 ν’ αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Κάποιοι ίσως ασχολούνται περιστασιακά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όμως η πλειοψηφία κάνει «στροφή» στην επαγγελματική καριέρα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι σκέψεις ορισμένων τωρινών οδηγών της Formula 1 για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Photo: Ferrari

Ο Charles Leclerc κάνει δημοσιεύσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά του στα social media, τα οποία είναι το πιάνο, αλλά και η ενασχόληση με τη μόδα. Ο Μονεγάσκος μοιράστηκε τις σκέψεις του στην ιστοσελίδα RacingNews365.com:

Πιστεύω πως αυτό θα γίνει σε μακρινή εποχή. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, για να είμαι ειλικρινής. Για την ώρα, είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην καριέρα μου στη Formula 1. Μετά από αυτή, έχω διαφορετικά πράγματα που μου αρέσουν όπως η μόδα, η αρχιτεκτονική, η μουσική… Εάν θα είμαι ικανός να κάνω κάτι με αυτά τα πράγματα θα είναι πολύ ωραίο, όμως ακόμα δεν είμαι σίγουρος. Και ίσως κάτι άλλο σχετικά με αγώνες ταχύτητας από μία άλλη οπτική, όμως ναι όντως δεν το έχω σκεφτεί ακόμα.

Photo: AlphaTauri

Ο πολύ καλός φίλος του Leclerc, Pierre Gasly, από τη μεριά του, πρόσθεσε τα παρακάτω:

Έχω κάποια κοινά ενδιαφέροντα με τον Charles (Leclerc), επομένως μπορεί να καταλήξουμε να κάνουμε κάτι μαζί. Προφανώς, η μόδα είναι μία βιομηχανία που αγαπώ. Γενικότερα οι επιχειρήσεις μ’ ενδιέφεραν πάντα από μικρό παιδί, όμως όπως είπε και ο Charles, υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για τα πάντα και προφανώς η Formula 1 απαιτεί πολύ χρόνο, αφοσίωση, δέσμευση κι ενέργεια. Επομένως, για την ώρα, θα ήθελα να «κλείσω τον διακόπτη» όποτε είμαι μακριά από τις πίστες. Είναι, όμως, ακόμα πάρα πολύ νωρίς να σκέφτομαι αυτά τα πράγματα, επομένως θα δούμε στο μέλλον.

Βαθμολογούμε τις πίστες της F1 από την καλύτερη στη χειρότερη.

Photo: Mercedes-AMG

Για άλλους οδηγούς, από την άλλη πλευρά, το «μικρόβιο» των αγώνων ταχύτητας είναι πολύ ισχυρό για να αποστασιοποιηθούν εντελώς. Ο Valtteri Bottas δεν σκοπεύει να παρατήσει γενικότερα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως αποκάλυψε στη διαδικτυακή εκπομπή Beyond The Grid της Formula 1:

Κάπου θα οδηγώ, είτε αυτό θα είναι επαγγελματικά ή σ’ επίπεδο πρωταθλητισμού, δεν ξέρω. Όμως, κάτι σχετικό θα είναι και είμαι πραγματικά ανοιχτός, μία ημέρα μετά τη Formula 1, στο τι πρόκειται να είναι. Απλά θα συνεχίσω ν’ ακολουθώ το πάθος μου και ν’ ασχολούμαι με ό,τι ευκαιρίες έρθουν αργότερα και να τις εκμεταλλευτώ. Αυτό είναι το εντυπωσιακό στη ζωή, ποτέ δεν γνωρίζεις τι βρίσκεται «πίσω από τη γωνία.

Photo: Alpine

Παρόμοια κατεύθυνση, ίσως όχι αναπάντεχα, θέλει ν’ ακολουθήσει και ο Fernando Alonso. Ο Ισπανός κυνηγάει το Triple Crown, έχοντας πετύχει 2 από τους 3 στόχους του. Έχει νικήσει στο GP Μονακό, τις 24 ώρες του Le Mans, όμως του λείπει η νίκη στο Indianapolis 500. Το τελευταίο φαίνεται πως θα συνεχίσει να το προσπαθεί, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Formula 1.

Formula 1 οδηγοί
Photo: Aston Martin

Ένα ακόμα «μέτωπο» οδηγών είναι αυτοί που έχουν ευαισθητοποίηση με κοινωνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο 4-φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Sebastian Vettel. Ο Γερμανός έχει ερωτηθεί εάν σκέφτεται ν’ ακολουθήσει καριέρα στην πολιτική, όμως δεν είναι της αρεσκείας του. Ο Vettel αναφέρθηκε γι’ αυτά που τον απασχολούν στην ιστοσελίδα The Race:

Δεν είμαι φαν των media, δεν είμαι σίγουρος εάν η πολιτική είναι το σωστό μέρος για εμένα. Εάν κοιτάξετε την ηλικία μου, δεν πρόκειται να βρίσκομαι γύρω από τη Formula 1 για τα επόμενα 10 χρόνια. Σίγουρα σκέφτομαι για το τι θ’ ακολουθήσει μετά. Πάντα με «τραβάνε» οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι, ακόμα και αν πρόκειται για πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν μ’ ενδιαφέρουν. Εύκολα μπορώ να έχω ένα νέο πάθος. Για οποιονδήποτε αθλητή ή οδηγό αγώνων στο παρελθόν, αποτελούσε μεγάλη πρόκληση να βρει κάτι που να του αρέσει. Ο ευκολότερος δρόμος θα ήταν να γίνει reporter στο Sky και να βρει τον εαυτό του στο ίδιο μέρος για τα επόμενα χρόνια. Δεν βλέπω τον εαυτό μου να κάνει κάτι τέτοιο, όμως αγαπώ το άθλημα και δε θέλω να γυρίσω την πλάτη μου σε αυτό και να πω «ποτέ ξανά». Σίγουρα σκέφτομαι και άλλα πράγματα, έχω οικογένεια, συνεπώς είναι εύκολο να έχω πράγματα που σκέφτομαι να τακτοποιήσω όταν αποσυρθώ.

Formula 1 οδηγοί
Photo: Mercedes-AMG

Ο Lewis Hamilton είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα ακτιβιστή από τους οδηγούς της Formula 1. Ο 7-φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ασχολείται πολύ ενεργά με διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ενώ έχει παρακινήσει και το ίδιο το άθλημα να το κάνει, όπως έχει συμβεί με το #BlackLivesMatter. Εκτός αυτών, όμως, ο Βρετανός έχει εκφράσει την επιθυμία του να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού στο μέλλον. Για τις σκέψεις του, ο Hamilton έκανε δηλώσεις στο DAZN (διαδικτυακή υπηρεσία σχετικά με αθλητικά):

Θέλω να είμαι ο καλύτερος με οτιδήποτε και αν ασχολούμαι. Θα ήθελα να γίνω ηθοποιός κάποια μέρα. Όμως, είμαι πολύ ευσυνείδητος και θέλω να μαθαίνω βήμα-βήμα. Είχα ευκαιρίες και γνωρίζω πως χρειάζομαι χρόνο για να προετοιμαστώ, καθώς θέλω να είμαι ο καλύτερος. Σε κάθε πράγμα με το οποίο ασχολούμαι, θέλω να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Εάν πρόκειται να κάνω κάποια ταινία, θα πάω σε σχολή, θα μελετήσω και θα βεβαιωθώ πως θα εκφράζω τα συναισθήματά μου όπως θα έπρεπε.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω παραδείγματα είναι πως οι οδηγοί της Formula 1 είναι διαφορετικές προσωπικότητες κι έχουν ποικιλία σχετικά με τα χόμπι και τις ασχολίες τους. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον Lewis Hamilton, οι μελλοντικές επαγγελματικές του σκέψεις ίσως να είναι περισσότερο στο επίκεντρο. Το μέλλον του Βρετανού στη Formula 1 παραμένει ακόμη αβέβαιο.

Δείτε το GP Μπαχρέιν για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα Formula 1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles