spot_img

WRC Rally Αρκτικής: Θρίαμβος Tanak και Hyundai

Ο Ott Tanak ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του δεύτερου αγώνα του 2021 για το WRC, επικρατώντας για λογαριασμό της Hyundai στο Rally Αρκτικής.

Με την πανδημία του COVID-19 να κλείνει αισίως έναν χρόνο από την στιγμή που ξεκίνησε η εξάπλωση της σε παγκόσμια κλίμακα, οι διάφορες δραστηριότητες συνεχίζουν να δέχονται πλήγματα. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος φυσικά, με το WRC να αναγκάζεται ήδη να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς αγώνες.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Μιας και το Rally Σουηδίας ήταν αδύνατο να διοργανωθεί δίχως θεατές λόγω της οικονομικής στήριξης που αυτοί παρέχουν, έπρεπε να βρεθεί άμεσα λύση. Έτσι, τη θέση του μόνου αγώνα σε αποκλειστικά χιονισμένες επιφάνειες πήρε η διοργάνωση ενός Rally στο Φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας. Αν και τοποθετημένο τέλη Φεβρουαρίου, οι συνθήκες περιελάμβαναν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ χιόνι, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στον αρκτικό κύκλο.

Μόλις 10 ειδικές συγκροτούσαν το πρόγραμμα του αγώνα, με το χαρακτηριστικό τους να είναι το πολύ χιόνι στο πρώτο πέρασμα και εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες που μπορούσαν να αναπτυχθούν. Απόλυτος κυρίαρχος ο Εσθονός Ott Tanak και η ομάδα της Hyundai. Ήδη από το shakedown οι Tanak, Neuville, Breen έδειξαν τη δυναμική των Κορεατών. Ο πρωταθλητής του 2019 τέθηκε από την πρώτη ειδική διαδρομή επικεφαλής, δημιουργώντας μια διαφορά γύρω στο μισό λεπτό από την δεύτερη θέση στο τέλος της πρώτης μέρας, την οποία φρόντισε να διατηρήσει το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο. Έτσι, έφτασε με άνετο τρόπο στην πρώτη του νίκη για το 2021.

Αρωγός του βέβαια ήταν η θέση εκκίνησης του, καθώς μετά την εγκατάλειψη στο Monte Carlo ξεκινούσε πίσω, βρίσκοντας μπροστά του καθαρή αγωνιστική γραμμή. Στον αντίποδα ο νικητής του πρώτου αγώνα, Sebastien Ogier, βρισκόταν με μειονέκτημα, καθώς ήταν αναγκασμένος να καθαρίζει το δρόμο για τους υπόλοιπους. Κι αυτό διότι το χιόνι ήταν τόσο πολύ που τελικά έχανε χρόνο καθώς τα καρφία των ελαστικών του κυριολεκτικά βυθίζονταν στο οδόστρωμα.

Δείτε το GP Βραζιλίας της Κατηγορίας Pro για το Ελληνικό Πρωτάθλημα F1.

Έτσι, με το πέρας των δύο πρώτων διαδρομών που αποτελούσαν την πρώτη μέρα, τα 3 Hyundai βρισκόταν στις θέσεις 1,2 και 4 με τους Tanak, Breen και Neuville αντίστοιχα. Αντίθετα στο στρατόπεδο της Toyota, ο μόνος που μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρωτοπόρων ήταν ο Kalle Rovanpera που βρέθηκε στην 3η θέση, ενώ ο Ogier ήταν 8ος, σχεδόν 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη μέρα με 6 συνολικά διαδρομές συνεχίστηκε με το ίδιο μοτίβο. Ο Ott Tanak συνέχισε να διατηρεί και μάλιστα να αυξάνει τη διαφορά από τους διώκτες του, ενώ ο Craig Breen, έχασε έδαφος και ολοκλήρωσε τη μέρα 4ος, αφού τον προσπέρασαν οι Kalle Rovanpera και Thierry Neuville. Μάλιστα οι δυο τους θα έδιναν μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση, καθώς η διαφορά τους ήταν κάτω από 2 δευτερόλεπτα στο τέλος της ημέρας. Μεγάλος χαμένος ήταν ωστόσο ο Sebastien Ogier.

Ο Γάλλος πολυπρωταθλητής προσπάθησε όλη την ημέρα να ανακτήσει το χαμένο χρόνο, αλλά είχε όπως και οι συναθλητές του στην Toyota παράπονα από το setup. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια έξοδος 100 μέτρα πριν τον τερματισμό της τελευταίας διαδρομής του Σαββάτου που τον έριξε 11 λεπτά πίσω και στην 22η θέση.

Η τελευταία μέρα περιελάμβανε μόλις 2 ειδικές (ουσιαστικά μία με 2 περάσματα), χωρίς να υπάρξουν τελικά μεγάλες αλλαγές. Ο Tanak ήλεγξε απόλυτα την διαφορά του και ουσιαστικά όντας σε safe mode κέρδισε τον αγώνα με 17.5 δευτερόλεπτα διαφορά, κατακτώντας και 2 επιπλέον βαθμούς στην power stage. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο εξαιρετικός Kalle Rovanpera για την Τοyota, καταφέρνωντας να κρατήσει πίσω του τον Thierry Neuville και κατακτώντας μάλιστα και τους 5 βαθμούς για την νίκη στην power stage. Από την άλλη ο Βέλγος συμπλήρωσε το βάθρο για την Hyundai, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση για δεύτερο σερί αγώνα με τον νέο του συνοδηγό, Martijn Wydaeghe.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Τέταρτος ο πολύ καλός Craig Breen με το τρίτο i20 WRC στον πρώτο του αγώνα για φέτος, ενώ πέμπτος ήταν ο Elfyn Evans σε έναν ήσυχο αγώνα γι’αυτόν. Ο Sebastien Ogier εικοστός, κατακτώντας έναν βαθμό από την Power Stage, σε ένα Σαββατοκύριακο που θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα.

Στο στρατόπεδο της M-Sport τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν. Τα δύο Fiesta οδήγησαν οι Gus Greensmith και Teemu Suninen, τερματίζοντας στην 9η και 8η θέση αντίστοιχα. Δυστυχώς για τη βρετανική ομάδα, ήταν για άλλη μια φορά πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό, με τους οδηγούς να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να γράψουν χρόνους κοντά στους πρώτους. Ωστόσο γνωρίζοντας πως η ομάδα έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στο 2022 και τους νέους τεχνικούς κανονισμούς, το αποτέλεσμα εν μέρει δικαιολογείται.

Άξια αναφοράς είναι η επίδοση των ιδιωτών και ιδίως του Oliver Solberg, γιου του πρωταθλητή του 2003 Peter Solberg. Στην πρώτη του συμμετοχή με αυτοκίνητο της κορυφαίας κατηγορίας, εντυπωσίασε στα πηδάλια του i20 WRC της 2C Competition. Γράφοντας κατά περιπτώσεις κορυφαίους χρόνους, κατέκτησε τελικά την 7η θέση.

Μάλιστα κατάφερε να κάνει χρόνους καλύτερους ακόμα και από τον Ogier, δείχνοντας το ταλέντο του, αν και μόλις 18 ετών. Στην 6η θέση και μόλις για δύο δευτερόλεπτα από τον Solberg ο Takamoto Katsuta με το τέταρτο Yaris WRC, καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει με την ταχύτητά του στις χιονισμένες επιφάνειες.

Με την αυλαία του δεύτερου αγώνα της σεζόν, η μάχη για το πρωτάθλημα οδηγών έχει ανάψει για τα καλά, καθώς την κούρσα οδηγεί ο Kalle Rovanpera, με τον Thierry Neuville δεύτερο και τους Ogier, Evans και Tanak να ακολουθούν, παίζοντας μόλις μέσα σε 12 βαθμούς. Όσο αφορά τους κατασκευαστές τα ηνία διατηρεί η Toyota, με 88 βαθμούς έναντι 77 της Hyundai ενώ η M-Sport ακολουθεί με μόλις 24 βαθμούς.

Το WRC κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα και επιστρέφει στις 22 Απριλίου με την παρθενική εμφάνιση της Κροατίας στο θεσμό, στο πρώτο ασφάλτινο Rally της χρονιάς.

Αποτελέσματα WRC Rally ΑρκτικήςΒαθμολογία Οδηγών

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles