spot_img

Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923, ο Henry Segrave πήρε τη νίκη στο GP Γαλλίας στην πόλη του Tours πίσω από το τιμόνι μιας Sunbeam και έγινε ο πρώτος Βρετανός νικητής ενός διεθνούς Grand Prix. Υπήρξε πρωτοπόρος και στο αντίστοιχο event της επόμενης χρονιάς μέχρι να τον καθυστερήσει ένα μεγάλο pit stop, αλλά την ίδια χρονιά επικράτησε στην πίστα Lasarte της Ισπανίας για το GP San Sebastián. Ο Segrave επικεντρώθηκε στην επίτευξη ρεκόρ επίγειας ταχύτητας μετά το 1926 και ήταν μάλιστα ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 320 km/h. Το 1929 τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη αλλά έναν χρόνο αργότερα σκοτώθηκε στη λίμνη Windermere της Μεγάλης Βρετανίας, στην προσπάθειά του να θέσει ρεκόρ ταχύτητας και στη θάλασσα.

Σαν σήμερα το 1959 γεννήθηκε ο Ολλανδός βετεράνος της F1 και των αγώνων αντοχής, Jan Lammers. Στο κύριο πέρασμά του από την F1 στο διάστημα 1979-1982, ο Lammers οδήγησε για τις μικρές ομάδες των Shadow, ATS, Ensign και Theodore αλλά τα μονοθέσιά τους ήταν πολύ αργά και τον απέτρεψαν να προκριθεί σε πολλά Grand Prix. Έτσι, από το 1983 και για σχεδόν μια δεκαετία, ο ίδιος επικεντρώθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) κυρίως με την Porsche και την Jaguar, αλλά και σε ελάχιστους αγώνες του CART στις Η.Π.Α. Μάλιστα, το 1988 θριάμβευσε στις 24 ώρες του Le Mans όπως και το 1990 στον αντίστοιχο αγώνα της Daytona. Ο Lammers επέστρεψε απροσδόκητα στην F1 με την παραπαίουσα March για τους τελευταίους δύο αγώνες του 1992 και σκόπευε να συνεχίσει για το 1993, μέχρι που η ομάδα χρεοκόπησε. Έκτοτε συνέχισε να δίνει το παρόν σε πολλές γνωστές διοργανώσεις ανά τον κόσμο.

Σαν σήμερα το 1970, ο θρυλικός Bruce McLaren σκοτώθηκε σε ένα τεστ μιας McLaren M8 στην πίστα του Goodwood σε ηλικία μόλις 32 χρονών. Ο Νεοζηλανδός είχε γίνει ο νεότερος τότε νικητής σε Grand Prix της F1 όταν κέρδισε στο Sebring με την Cooper, το 1959. Αγωνίστηκε με τη βρετανική ομάδα μέχρι το 1966, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά με δικό του μονοθέσιο στο Grand Prix του Μονακό. Ο Bruce κέρδισε επίσης στο Le Mans εκείνη τη χρονιά με ένα Ford GT40 και στη συνέχεια κατέκτησε δύο τίτλους στο Can-Am με τις δικές του McLaren M8. Παρά τον θάνατό του, η επώνυμη ομάδα του συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της κατακτώντας το Indianapolis 500 τρεις φορές, δύο επιπλέον τίτλους στο Can-Am, και φυσικά έγραψε τη δική της λαμπρή ιστορία στην F1.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 1 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1991, το GP Καναδά της F1 έμεινε στην ιστορία για την τραγελαφική ατυχία του Nigel Mansell. Ο Βρετανός της Williams είχε ξεπεράσει τον ομόσταυλο και poleman Riccardo Patrese στην εκκίνηση, κυριαρχώντας έπειτα σε σχεδόν όλον τον αγώνα. Ωστόσο, ενώ πανηγύριζε πρόωρα στον τελευταίο γύρο ο κινητήρας του έσβησε, λίγο μετά τη φουρκέτα πριν την πίσω ευθεία. Έτσι επωφελήθηκε ο πρώην ομόσταυλος και μαινόμενος αντίπαλος Nelson Piquet της Benetton, ο οποίος κατέκτησε έτσι την 23η και τελευταία του νίκη στην F1. Στο μεταξύ, ο Patrese έχασε την δεύτερη θέση από την μέτρια Tyrrell 020 του Stefano Modena και ολοκλήρωσε το βάθρο όντας τρίτος, ενώ η πρωτάρα ομάδα της Jordan κατέγραψε διπλό τερματισμό στις θέσεις 4-5 χάρις στους Andrea de Cesaris και Bertrand Gachot. Μετά το πέρας του πρώτου μισού της σεζόν, τα περιβόητα πράσινα μονοθέσια του Eddie Jordan είχαν απαλλαγεί πλέον από την επίπονη διαδικασία του pre-qualifying.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1996, ο Michael Schumacher προσέφερε το πρώτο του δείγμα περί άκρως επιδέξιας οδήγησης σε βρόχινες συνθήκες και επικράτησε κατά κράτος στο GP Ισπανίας, για την πρώτη του νίκη με την Ferrari. Η ομάδα είχε ποντάρει σε βροχόπτωση για την ημέρα του αγώνα και ρύθμισε αναλόγως το μονοθέσιο του Γερμανού πρωταθλητή, με τον ίδιο ωστόσο να μην κάνει καλή εκκίνηση από την τρίτη θέση. Ωστόσο, κάλυψε μεθοδικά το χαμένο έδαφος και στον 13ο γύρο είχε ήδη προσπεράσει τον Jacques Villeneuve για την πρωτοπορία. Από εκείνο το σημείο έως και τον τερματισμό ο Schumacher ήταν ασυναγώνιστος, ανοίγοντας διαρκώς τη διαφορά από τους υπόλοιπους κατά ολόκληρα δευτερόλεπτα, παρόλο που η Ferrari F310 ήταν αρκετά μέτρια ώστε να διεκδικεί συστηματικά νίκες. Το βάθρο του αγώνα έκλεισε με τους Jean Alesi και Villeneuve, ενώ ο Pedro Diniz τερμάτισε 6ος με μια Ligier για τον πρώτο του βαθμό στην F1.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2002, ο Valentino Rossi επικράτησε στο Mugello για το GP Ιταλίας και σημείωσε την τέταρτη νίκη του στους πρώτους 5 αγώνες του καινούριου τότε MotoGP. Με αυτή τη νίκη έγινε ο πρώτος αναβάτης που στέφθηκε νικητής στην πίστα αυτή σε όλες τις κατηγορίες, ενώ ξεκίνησε ένα νικηφόρο σερί που έμελλε να δει τον «Γιατρό» να κερδίσει στο Mugello για 7 συνεχόμενα χρόνια. Ο Rossi πήρε τη νίκη εκκινώντας από την pole position και ξεπέρασε τον Max Biaggi, με το βάθρο να ολοκληρώνει ο Tohru Ukawa στην έτερη Repsol Honda.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2013, ο πρωταθλητής Jorge Lorenzo έκανε εξαιρετική εκκίνηση στο GP Ιταλίας και κινήθηκε σε άπιαστο ρυθμό στην πίστα του Mugello, για να κατακτήσει τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν για το MotoGP. Ωστόσο, για πολλούς θεατές ο αγώνας είχε τελειώσει στην τέταρτη στροφή του πρώτου γύρου όταν ο Valentino Rossi συγκρούστηκε με τον Álvaro Bautista. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Dani Pedrosa ύστερα από πτώση του ομόσταυλου και πρωτάρη Marc Márquez στην στροφή 7, μόλις τρεις γύρους πριν τον τερματισμό. Οι δύο Ισπανοί πλαισιώθηκαν στο βάθρο από τον εντυπωσιακό Cal Crutchlow, ο οποίος μετρούσε πλέον δύο συνεχόμενα βάθρα στη σεζόν για την δορυφορική ομάδα Tech 3 της Yamaha.

Σαν σήμερα το 2019 η πίστα του Mugello προσέφερε έναν θεότρελο αγώνα στην ιστορία του MotoGP, με τον Danilo Petrucci να κατακτά επιτέλους την πρώτη του νίκη ύστερα από 8 χρόνια παρουσίας και 132 εκκινήσεις στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ιταλός αναβάτης της Ducati χρειάστηκε να εκμεταλλευτεί την ανοιχτή γραμμή των Marc Márquez και Andrea Dovizioso στην πρώτη στροφή του τελευταίου γύρου, ώστε να «κλέψει» την πρωτοπορία και να πάρει πρώτος την καρό σημαία σε ένα επικό photo finish. Ο Valentino Rossi είχε έναν εφιαλτικό αγώνα καθώς έπεσε τελευταίος ύστερα από επαφή με τον Joan Mir στη στροφή 4, μένοντας τελικά εκτός στον 8ο γύρο από πτώση του στην ταχύτατη Arrabbiata 2.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles