spot_img

Χρόνια πολλά στο μεγαλείο της Formula 1!

Η Formula 1 γιορτάζει τα 70 της χρόνια, καθώς σαν σήμερα το 1950 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Μπορεί οι αγώνες ταχύτητας να είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια, όμως μεταπολεμικά και συγκεκριμένα το 1947, η FiA αποφασίζει να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 στην πίστα του Silverstone στις 13 Μαΐου του 1950. Ο πρώτος νικητής σε επίσημο αγώνα της F1 ήταν ο Nino Farina με Alfa Romeo, o οποίος μάλιστα έγινε εκείνη τη χρονιά ο πρώτο Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Μέσα στις πίστας έχουν πατήσει οδηγοί που πλέον θεωρούνται θρύλοι, ενώ πολλοί έχουν χαρακτηριστεί και υπεράνθρωποι. Μέσα στα χρόνια, η F1 καθιερώθηκε ως η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αγωνίζονται οι κορυφαίοι οδηγοί του κόσμου. Τα μονοθέσια είναι είναι κατασκευασμένα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας και εφοδιάζονται με τους υβριδικούς V6 turbo κινητήρες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως τεχνολογικό θαύμα.

Το σπορ ταξιδεύει σε τέσσερις ηπείρους και για το 2020 το πρόγραμμα αγώνων είχε 22 διαφορετικές πίστες σε 22 χώρες. Τα ετήσια έσοδα της F1 ξεπερνάνε τα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις 10 ομάδες οι οποίες συμμετέχουν να μοιράζονται μεταξύ τους το 60%. Μόλις μία ομάδα αγωνίζεται από τον πρώτο αγώνα έως σήμερα στην Formula 1 και αυτή είναι η Ferrari, έχοντας κατακτήσει 15 πρωταθλήματα οδηγών και 16 κατασκευαστών.

Συνολικά 33 οδηγοί έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στο σπορ, με τον Michael Schumacher να βρίσκεται στη λίστα με 7 τίτλους συνολικά, ενώ τον ακολουθεί ο Lewis Hamilton στη δεύτερη θέση με 6 και τρίτος είναι ο Juan Manuel Fangio με 5. Μάλιστα, ο Γερμανός είναι και στη κορυφή της λίστας νικών με 91, ενώ ο Βρετανός τον ακολουθεί πίσω του με 84 και μπορεί στα επόμενα χρόνια να τον ξεπεράσει.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μάλιστα ο Hamilton έχει τις περισσότερες pole position στην ιστορία της F1 με 88, ενώ ακολουθεί ο Schumacher με 68 και ο Ayrton Senna με 65.

 

View this post on Instagram

 

Thank you ❤️ . #F1 #Formula1 #F170

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles