spot_img

GP Αυστρίας QP: Στην pole o Verstappen με διαφορά στα χιλιοστά

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο QP του GP Αυστρίας στο Σπίλμπεργκ δίνοντας μία εξαιρετική μάχη με τις δύο Ferrari.

Ο Max Verstappen με Red Bull Racing κατάφερε να πάρει την 3η του pole position το 2022, έχοντας πολύ κοντά του τις Ferrari των Charles Leclerc και Carlos Sainz.

Οι κατατακτήριες του GP Αυστρίας πρόσφεραν μία συναρπαστική μάχη για την pole position στα τελευταία λεπτά. Ο Max Verstappen με Red Bull Racing διατήρησε το μομέντουμ που είχε από το FP1, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στο 1:04.984 και θα εκκινήσει από την πρώτη θέση τον αγώνα Sprint του Σαββάτου. Η Ferrari αποδείχθηκε δυνατός αντίπαλος για τον Ολλανδό, με τον Charles Leclerc να βρίσκεται στη 2η θέση με διαφορά μόλις 0,029s και τον Carlos Sainz να έπεται στην 3η θέση στα 0,082s από τον ταχύτερο χρόνο. Ο Sergio Perez με Red Bull Racing ήταν στην 4η θέση.

Ο George Russell με Mercedes σημείωσε τον 5ο ταχύτερο χρόνο, αν και ολοκλήρωσε πρόωρα το Q3, με τον teammate του, Lewis Hamilton, να έχει επίσης έξοδο στην τελευταία περίοδο των κατατακτηρίων και να περιορίζεται στη 10η θέση. Η Alpine είχε τον Esteban Ocon στην 6η και το Fernando Alonso στην 9η θέση. Ανάμεσά τους πλασαρίστηκαν οι δύο οδηγοί της Haas, με τον Kevin Magnussen να βρίσκεται μπροστά από το Mick Schumacher στις θέσεις 7 και 8 αντίστοιχα.

Η Alpha Tauri έμεινε, όπως και στη Βρετανία, εκτός του Q3, με τον Pierre Gasly στην 11η και το Yuki Tsunoda στη 14η θέση. Ανάμεσά τους ήταν οι Alex Albon με Williams (12η θέση) και Valtteri Bottas με Alfa Romeo (13η θέση), ενώ ο Lando Norris με McLaren συνάντησε προβλήματα στο Q2 και περιορίστηκε στη 15η θέση.

Ο teammate του, Daniel Ricciardo, είχε ακόμα μία απογοητευτική διαδικασία, καθώς αποκλείστηκε από το Q1, μένοντας στη 16η θέση. Ο Guanyu Zhou με Alfa Romeo δε συνέχισε τις θετικές εμφανίσεις σε κατατακτήριες, καθώς βρέθηκε μόλις στη 18η θέση. Μεγάλη η απογοήτευση για την Aston Martin, που είχε το Lance Stroll στη 17η και τον Sebastian Vettel στην τελευταία θέση. Τέλος, ο Nicholas Latifi με Williams ήταν στη 19η θέση.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP M. Βρετανίας.

Q1

Ο καιρός στο ξεκίνημα των κατατακτηρίων ήταν αίθριος, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στους 19 και 38 βαθμούς αντίστοιχα.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα αρκετά μονοθέσια βγήκαν στην πίστα με soft ελαστικά. Οι οδηγοί έβρισκαν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τους Leclerc και Sainz (Ferrari) να σημειώνουν τους ταχύτερους χρόνους και τους Schumacher, Magnussen (Haas) να έπονται. Η απάντηση από πλευράς Red Bull Racing δεν άργησε να έρθει, τον Perez μπροστά από την Alpine του Alonso, ενώ διαγράφηκε ο χρόνος (ταχύτερος) του Verstappen για παραβίαση ορίων πίστας.

Μετά τη συμπλήρωση 10 λεπτών, ο Hamilton σημείωσε προσωρινά τον ταχύτερο χρόνο, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονταν οι Tsunoda, Gasly, Ricciardo, Vettel και Verstappen, ο οποίος δεν είχε σημειώσει ακόμα γρήγορη προσπάθεια. Ο Ολλανδός σύντομα βρέθηκε στην κορυφή, όμως η Ferrari απάντησε άμεσα, με τους Leclerc και Sainz να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Στα τελευταία λεπτά η μάχη για είσοδο στο Q2 «φούντωσε», με τους Zhou, Vettel, Latifi, Stroll και Albon να είναι στην ουρά της κατάταξης. Ο Ταϊλανδός οδηγός της Williams κατάφερε να ανέβει στη 14η θέση, με το Ricciardo να πέφτει στη 16η θέση.

Από τη συνέχεια των κατατακτηρίων αποκλείστηκαν οι Ricciardo, Stroll, Zhou, Latifi και Vettel.

Q2

Αρκετοί οδηγοί βγήκαν από νωρίς για γρήγορη προσπάθεια, ορισμένοι από αυτούς με χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών, οι υπόλοιποι με νέο. Οι πρώτοι ολοκληρωμένοι χρόνοι έφεραν τον Hamilton στην κορυφή με χρόνο 1:05.538, με τους Verstappen και Russell να έπονται και τους Leclerc, Sainz να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο Hamilton έριξε ακόμα περισσότερο το χρόνο του κατά 0,063s στην επόμενη προσπάθειά του.

Με την ολοκλήρωση γρήγορου γύρου και από τους 15 οδηγούς, αυτοί που βρίσκονταν εκτός δεκάδας ήταν οι Perez, Albon, Gasly, Tsunoda και Norris. Ο οδηγός της McLaren δεν είχε συμπληρώσει κάποιο αξιόλογο χρόνο, έχοντας μία μικρή έξοδο στη δική του προσπάθεια. Επίσης, ο Perez είδε το χρόνο του να διαγράφεται, λόγω παραβίασης ορίων πίστας στη στροφή 9.

Στα τελευταία 3 λεπτά της περιόδου, ο Leclerc ανέβηκε στην πρώτη θέση με χρόνο 1:05.287, πριν την τελευταία προσπάθεια όλων με νέο σετ soft ελαστικών. Ο Verstappen πήρε τη 2η θέση από το Hamilton, ο Perez ανέβηκε στην 6η, ρίχνοντας τον Bottas εκτός της πρώτης δεκάδας. Η Haas και η Alpine θα έχουν διπλή παρουσία στο Q3, μαζί με τις Ferrari, Red Bull Racing και Mercedes, οι οποίες έχουν ελάχιστες διαφορές έως τώρα.

Οι οδηγοί που έμειναν εκτός στο Q2 ήταν οι Gasly, Albon, Bottas, Tsunoda και Norris.

Q3

Οι οδηγοί βγήκαν μετά το πρώτο λεπτό στην πίστα με νέο σετ soft ελαστικών, εκτός των δύο Haas. Η πρώτη προσπάθεια έφερε στην κορυφή το Verstappen με χρόνο 1:05.092, με το Leclerc πίσω του στα 0,091s και το Sainz στην 3η θέση με διαφορά 0,208s. Οι Perez, Russell, Ocon, Magnussen ήταν οι υπόλοιποι με γρήγορη προσπάθεια, με το Hamilton να μην ολοκληρώνει σε δύο απόπειρες το δικό του γύρο. Ο Βρετανός, στην 3η του προσπάθεια, βρέθηκε στον τοίχο στη στροφή 7 και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα βρεθεί στη 10η θέση.

Η έξοδος του οδηγού της Mercedes έφερε την εμφάνιση της κόκκινης σημαίας, με το ρολόι να δείχνει πως απομένουν 5:29 για τη λήξη της περιόδου. Το Q3 συνεχίστηκε μετά από διακοπή 10 λεπτών, με το δεύτερο οδηγό της Mercedes, George Russell να έχει έξοδο στη στροφή 10 και την κόκκινη σημαία να εμφανίζεται και πάλι, με χρόνο 2:31 για τη λήξη της περιόδου. Η δεύτερη διακοπή ήταν ανάλογης χρονικής διάρκειας με την πρώτη, με τους 8 οδηγούς να σχηματίζουν ένα «τρενάκι» από το pitlane για το φινάλε του Q3.

Η τελευταία προσπάθεια χάρισε μεγάλη μάχη για την pole position, με το Verstappen να ανεβαίνει στην κορυφή, γυρνώντας στο 1:04.984. Ο Leclerc ήταν μόλις στα 0,029s πίσω του, ενώ ο Sainz ήταν στην 3η θέση, έχοντας διαφορά 0,082s από την κορυφή. Ο Perez διατηρήθηκε στην 4η θέση, ο Russell παρέμεινε στην 5η παρά την έξοδό του και ο Ocon ολοκλήρωσε τη διαδικασία στην 6η θέση. Η Haas είχε τους Magnussen στις θέσεις 7 και 8, ενώ ο Alonso βρέθηκε στην 9η θέση, μπροστά από το Hamilton.

Αποτελέσματα QP GP Αυστρίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles