spot_img

GP Αυστρίας: Θρίαμβος για Leclerc και Ferrari

O Charles Leclerc ήταν ο μεγάλος νικητής του GP Αυστρίας κερδίζοντας έναν πολύ αγχωτικό αγώνα για τη Scuderia Ferrari μπροστά από τον Max Verstappen.

Ο Charles Leclerc επέστρεψε στις νίκες μετά από τρεις μήνες στο GP Αυστρίας, όντας ανώτερος του Max Verstappen που τερμάτισε 2ος, ενώ ο Carlos Sainz συμπλήρωσε το podium.

Το GP Αυστρίας είχε πολύ διαφορετική εικόνα από τον αγώνα Sprint του Σαββάτου, με τη Ferrari να είναι σαφώς ανώτερη σε ρυθμό από τη Red Bull Racing. Ο Charles Leclerc κατάφερε να περάσει σε 3 περιπτώσεις το Max Verstappen και πήρε μία πολύ σημαντική νίκη για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Ο Μονεγάσκος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με το πεντάλ του γκαζιού του στο τελευταίο σκέλος του αγώνα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει μακριά από την 3η νίκη του το 2022. Ο teammate του, Carlos Sainz, δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς εγκατέλειψε όσο επιχειρούσε να προσπεράσει τον οδηγό της Red Bull Racing.

Ο Charles Leclerc με Ferrari, συνεπώς, πήρε τη νίκη στο Red Bull Ring, με το Max Verstappen με Red Bull Racing να τερματίζει στη 2η θέση. Ο Lewis Hamilton με Mercedes συμπλήρωσε το podium στην 3η θέση, με τον teammate του, George Russell, να έπεται στην 4η θέση. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε ο Esteban Ocon με Alpine. 

Η Haas θριάμβευσε στο GP Αυστρίας, έχοντας το Mick Schumacher στην 6η και τον Kevin Magnussen στην 8η θέση. Σημαντικούς πόντους πήρε και η McLaren, με τους Lando Norris και Daniel Ricciardo να τερματίζουν στις θέσεις 7 και 9 αντίστοιχα. Ο Fernando Alonso με Alpine πήρε τον τελευταίο βαθμό, ανεβαίνοντας μέχρι τη 10η θέση.

Εκτός δεκάδας βρέθηκε ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo στην 11η θέση, με τον Alex Albon με Williams να τερματίζει στη 12η θέση. Ο Lance Stroll με Aston Martin κατέλαβε τη 13η θέση. Την κατάταξη συμπλήρωσαν οι Guanyu Zhou (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) και Sebastian Vettel (Aston Martin). 

Οι οδηγοί που δεν ολοκλήρωσαν το GP Αυστρίας ήταν οι Carlos Sainz με Ferrari, Nicholas Latifi με Williams και Sergio Perez με Red Bull Racing.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Μ. Βρετανίας.

Αγώνας

Παρά τα «απειλητικά» σύννεφα, το GP Αυστρίας ξεκίνησε με στεγνό οδόστρωμα, έχοντας θερμοκρασία 38 βαθμούς κελσίου, ενώ η αντίστοιχη του αέρα κυμαινόταν στους 20 βαθμούς κελσίου.

Αναφορικά με τις επιλογές ελαστικών, στο ξεκίνημα οι Zhou, Tsunoda, Vettel και Alonso είχαν hard γόμα, ενώ το υπόλοιπο grid είχε medium ελαστικά.

Εκκίνηση με καταστροφή για Perez

Η εκκίνηση ήταν ομαλή στις πρώτες στροφές, με τους Verstappen, Leclerc, Sainz και Russell να διατηρούν τη θέση τους, ενώ ο Perez είχε επαφή με τον τελευταίο στη στροφή 4 κι έπεσε στην τελευταία θέση. Ο Μεξικανός μπήκε στα pit και άλλαξε σε hard ελαστικά. Στις θέσεις 5 μέχρι 10 βρίσκονταν οι Ocon, Magnussen, Hamilton, Schumacher, Ricciardo και Norris. Ο Schumacher εκμεταλλεύτηκε στον 4ο γύρο το λάθος του Hamilton και ανέβηκε στην 7η θέση.

Μένει κοντά στο Verstappen ο Leclerc

Ο Leclerc δεν άφηνε τη διαφορά στην κορυφή να ανοιχτεί και βρισκόταν γύρω στο δευτερόλεπτο πίσω από τον Ολλανδό στους πρώτους 5 γύρους. Ο Sainz είχε μία διαφορά ασφαλείας από το Russell, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα «τρενάκι» πίσω του. Στον 8ο γύρο, το δίδυμο κορυφής έδωσε ήδη γύρο στον Perez, που ήταν τελευταίος. Στο γύρο 10, ο Μονεγάσκος επιχείρησε να βουτήξει, χωρίς επιτυχία, στην εσωτερική της στροφής 3.

Αλλαγή στην κορυφή, pitstop ο Russell

Ο Leclerc κατάφερε να περάσει τον Verstappen στα φρένα της κατηφορικής στροφής 4 και τέθηκε επικεφαλής στο 12ο γύρο, ενώ παράλληλα ο Russell μπήκε στα pit, εξέτισε την ποινή 5 δευτερολέπτων για την επαφή με τον Perez κι έβαλε hard ελαστικά. Στο γύρο 12, οι Ricciardo, Gasly, Latifi και Albon μπήκαν και αυτοί στα pit βάζοντας τη hard γόμα.

Pitstop για Verstappen

Ο Verstappen μπήκε στο 13ο γύρο για αλλαγή σε hard ελαστικά, με τη Red Bull Racing να δοκιμάζει διαφορετικό τρόπο για να διεκδικήσει τη νίκη. Ο Ολλανδός έπεσε στην 8η θέση, πίσω από το Norris. Παράλληλα, σε μία μάχη με «βαριά» ονόματα, ο Hamilton πέρασε το Schumacher και ανέβηκε στην 5η θέση στη στροφή (7) που είχε την έξοδο την Παρασκευή. Ο Norris μπήκε για το δικό του pitstop (hard γόμα) στο 14ο γύρο, δίνοντας ανάσα στο Verstappen.

Απαλλαγή του Hamilton από τις Haas

Ο Hamilton πέρασε στο 15ο γύρο και τον Magnussen ανεβαίνοντας στην 4η θέση, με το Δανό να μπαίνει στα pit για hard ελαστικά. Παράλληλα, ο Verstappen πέρασε τον Schumacher, με την περσινή μάχη του Πρωταθλήματος να είναι προ των πυλών.

Μάχη από… πέρυσι

Ο Verstappen έφτασε πίσω από τον Hamilton, έχοντας πολύ πιο φρέσκα ελαστικά και πέρασε το Βρετανό στο 18ο γύρο. Σε συνδυασμό με τα pitstops των Ocon και Schumacher (hard γόμα), ο οδηγός της Red Bull Racing ανέβηκε στην 3η θέση. Στο 19ο γύρο, ο Ολλανδός έκανε το ταχύτερο πέρασμα στο 1:09.895, γυρνώντας πολύ πιο γρήγορα από τις Ferrari με το νέο σετ ελαστικών.

Μάχες και για τους βαθμούς

Στον 22ο γύρο, ο Ocon, ο οποίος είχε περάσει και τον teammate του, Alonso, έκανε το προσπέρασμα στον Zhou, ανεβαίνοντας στην 7η θέση. Ο Κινέζος, όπως και ο Tsunoda μπροστά, είχαν hard ελαστικά από το ξεκίνημα του αγώνα. Δύο γύρους, αργότερα, ο Magnussen πέρασε και αυτός τον Zhou, κάτι που έκανε ταυτόχρονα και ο Norris στον Alonso. Ο Κινέζος μπήκε στα pit στο τέλος του γύρου 24 για να αλλάξει τα hard ελαστικά.

Pitstop για τη Ferrari

Στον 26ο γύρο, ο Leclerc μπήκε για το δικό του pitstop και την αλλαγή σε hard ελαστικά, βγαίνοντας στην 3η θέση, στα 6,8s πίσω από το Verstappen. Ο Magnussen είχε περάσει τον Tsunoda για την 7η θέση. Στο γύρο 27, ο Sainz έκανε και αυτός τη δική του αλλαγή, βγαίνοντας στην 4η θέση, λίγο πίσω από το Hamilton. Παράλληλα, ο Schumacher πέρασε το Norris για την 8η θέση, με το Βρετανό να παραπονιέται πως ο Γερμανός κινήθηκε στη ζώνη φρεναρίσματος.

Αργό pitstop για Hamilton

Στον 28ο γύρο, ο Hamilton έκανε το δικό του pitstop για hard ελαστικά, όμως καθυστέρησε, κάνοντας 4,1s. Ως συνέπεια αυτού, βγήκε οριακά στην 6η θέση πίσω από τον Ocon.

Ο Leclerc πλησιάζει πολύ γρήγορα το Verstappen

Με τα νέα ελαστικά, ο Leclerc σημείωνε τον ένα ταχύτερο γύρο μετά τον άλλο και είχε μειώσει κάτω από τα 3s στον 30ό γύρο τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Verstappen. Στον 33ο γύρο, ο Μονεγάσκος πέρασε με σχετική άνεση το Verstappen για δεύτερη φορά εντός πίστας, ανακτώντας και πάλι το προβάδισμα. Την ίδια ώρα, ο Schumacher πέρασε και τον teammate του, Magnussen, ανεβαίνοντας στην 6η θέση.

Δεύτερο pitstop για Verstappen

Ο Verstappen ήταν ο πρώτος που ακολούθησε στρατηγική δύο pitstop, μπαίνοντας στον 36ο γύρο για να βάλει νέο σετ hard ελαστικών. Ο Ολλανδός άμεσα άρχισε να μειώνει περίπου κατά 1s ανά γύρο τη διαφορά του από το Sainz, διεκδικώντας σε βάθος χρόνου τη 2η θέση.

Επαφή Gasly και Vettel παραλίγο μοιραία για Leclerc

Στον 40ό γύρο, οι Gasly και Vettel έδιναν τη δική τους μάχη εκτός βαθμών, είχαν επαφή και ο Γερμανός είχε μία έξοδο βγαίνοντας από τη στροφή 4. Η Aston Martin έμπαινε επικίνδυνα εντός πίστας, με το Leclerc να χάνει χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει το Vettel.

Περισσότερα δεύτερα pitstop

Οι οδηγοί που έκαναν το δεύτερό τους pitstop ήταν οι Russell, Magnussen, Bottas και Norris, όλοι έβαλαν νέο σετ hard ελαστικών. Ο Russell έπεσε στη 10η θέση, όμως πέρασε σχετικά εύκολα τους Schumacher και Stroll, ανεβαίνοντας στην 8η θέση. Οι υπόλοιποι τρεις έπεσαν εκτός δεκάδας. Στον 45ο γύρο, την ίδια επιλογή ακολούθησαν και οι Ocon και Ricciardo.

Δεύτερο pitstop και η Ferrari

Η Ferrari είχε έναν ήσυχο αγώνα μπροστά, με το Leclerc να βρίσκεται κατά 5,5s μπροστά από το Sainz, ενώ ο Verstappen είχε πλησιάσει τον Ισπανό στα 13s στον 47ο γύρο. Ωστόσο, η ιταλική ομάδα βλέποντας τη διαφορά που κάνει το νέο σετ ελαστικών, έβαλε τους Leclerc και Sainz για δεύτερο pit στους γύρους 48 και 49 αντίστοιχα για «φρέσκα» hard. Οι δυο τους βγήκαν πίσω από το Verstappen, έχοντας κάτι παραπάνω από 20 γύρους για να ανατρέψουν το τρέχον αποτέλεσμα. Την επιλογή τους ακολούθησε και ο Hamilton στον 51ο γύρο, που παρέμεινε στην 4η θέση.

Προσπέρασμα Leclerc σε Verstappen μέρος 3ο

Με τα νέα ελαστικά, ο Leclerc κατάφερε να περάσει στην πίστα το Verstappen για 3η φορά στο GP Αυστρίας, ανακτώντας την πρώτη θέση στον 53ο γύρο.

Εγκατάλειψη ο Sainz, μικρή «ψυχρολουσία» για Ferrari

Στον 58ο γύρο, ο Sainz εγκατέλειψε ενώ πλησίαζε το Verstappen, φέρνοντας το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Οι Leclerc, Verstappen και Alonso έκαναν pitstop χάνοντας λιγότερο χρόνο και έβαλαν medium ελαστικά. Ο Ισπανός μπήκε για δεύτερη φορά στα pit για άγνωστο λόγο και έπεσε στη 14η θέση.

 

Ανακάμπτει ο Russell

Στον 62ο γύρο, ο Russell προσπέρασε τον Ocon, με το Βρετανό να ανεβαίνει στην 4η θέση, πίσω από το Hamilton. Παράλληλα, ο Verstappen έκλεινε με αργό αλλά σταθερό ρυθμό τη διαφορά του από την κορυφή.

Παρέμεινε πρώτος ο Leclerc

Ο Leclerc δεν έχασε τη νίκη στο τέλος, παρά το πρόβλημα με το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο και αντιμετώπιζε, παίρνοντας τη νίκη στο GP Αυστρίας. Ο Verstappen πλησίασε στα 1,5s πίσω του, με τις Mercedes των Hamilton και Russell να έπονται στις θέσεις 3 και 4. Φανταστική ημέρα για τον Ocon, που τερμάτισε στην 5η θέση. Ακόμα καλύτερη εικόνα για τη Haas, με το Schumacher στην 6η και το Magnussen στην 8η θέση. Η McLaren είχε τους Norris και Ricciardo στις θέσεις 7 και 9 αντίστοιχα, ενώ ο Alonso πήρε τον τελευταίο πόντο.

Εκτός βαθμών τερμάτισαν οι Bottas, Albon, Stroll, Zhou, Gasly, Tsunoda και Vettel. Οι οδηγοί που εγκατέλειψαν στο GP Αυστρίας ήταν οι Sainz, Latifi και Perez.

Αποτελέσματα GP Αυστρίας

No description available.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles