spot_img

GP Αζερμπαϊτζάν QP: Άπιαστος και στο Μπακού ο Leclerc

Ο Charles Leclerc ήταν ασυναγώνιστος στη μάχη των κατατακτηρίων στο GP Αζερμπαϊτζάν, κατακτώντας την 4η συνεχόμενη pole position και την 6η για το 2022. Πίσω του ήταν οι οδηγοί της Red Bull Racing, Sergio Perez και Max Verstappen.

Η μάχη των κατατακτηρίων αναμενόταν συναρπαστική, όμως στο τέλος ο Charles Leclerc με Ferrari κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της σειράς εκκίνησης για το GP Αζερμπαϊτζάν. Ο Μονεγάσκος έκανε αψεγάδιαστο γύρο, γυρνώντας στο 1:41.359, με τη Red Bull Racing να μην μπορεί να πλησιάσει. Ο Sergio Perez (+0,282s) κατάφερε να ανέβει στη 2η θέση, με τον Max Verstappen να έπεται στα 0,065s από τον teammate του στην 3η θέση. Ο Carlos Sainz με Ferrari ήταν στην 4η θέση και είχε διαφορά 0,455s από την pole position.

Η Mercedes κατέλαβε την 5η και 7η θέση, με τον George Russell να είναι ταχύτερος του Lewis Hamilton. Ανάμεσά τους βρέθηκαν οι οδηγοί της Alpha Tauri, με τον Pierre Gasly να έχει την 6η και τον Yuki Tsunoda την 8η. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Sebastian Vettel με Aston Martin Και Fernando Alonso με Alpine.

Η McLaren έμεινε εκτός του Q3, με τον Lando Norris να είναι μπροστά από τον Daniel Ricciardo στις θέσεις 11 και 12 αντίστοιχα. Ο Esteban Ocon με Alpine δεν είχε θετική εμφάνιση και έμεινε στη 13η θέση, ενώ η Alfa Romeo επιβεβαίωσε την αδυναμία της στη συγκεκριμένη πίστα, με τον Guanyu Zhou στη 14η και τον Valtteri Bottas στη 15η θέση.

Η Haas δεν κατάφερε να περάσει στο Q2, έχοντας τον Kevin Magnussen στη 16η θέση και τον Mick Schumacher στην τελευταία. Ανάλογη εικόνα και για τη Williams, με τους Alex Albon και Nicholas Latifi στις θέσεις 17 και 18 αντίστοιχα. Παράλληλα, εκτός από το Q1 βρέθηκε και ο Lance Stroll (Aston Martin), που τερμάτισε στη 19η θέση και είχε επαφή με τον τοίχο λίγο πριν τη λήξη της περιόδου.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Μονακό.

Q1

Οι κατατακτήριες του GP Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν με 15 λεπτά καθυστέρηση, ώστε να προκύψει το κενό των δύο ωρών από τη λήξη του FP3. Οι θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος έπεσαν ελαφρώς στους 25 και 35 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα. 

Η κίνηση ήταν αυξημένη από το pitlane, με τους οδηγούς να επιθυμούν να σημειώσουν γρήγορη προσπάθεια από νωρίς με soft ελαστικά. Αρχικά, η Red Bull Racing είχε τον Verstappen στην πρώτη και τον Perez στη 2η θέση. Η Ferrari ακολουθούσε, με τον Leclerc να είναι οριακά 3ος, ενώ ο Sainz βρισκόταν αρκετά πίσω στην 4η θέση. Στην τελική πεντάδα βρίσκονταν, προς ώρας, οι Albon, Bottas, Latifi, Stroll, Schumacher.

Οι κορυφαίοι οδηγοί βελτίωναν συνεχώς τους χρόνους τους, με τον Verstappen να πέφτει στο 1:42.722 και τον Perez πίσω του στα 0,011s. Στο τελευταίο 5λεπτο, η μάχη για είσοδο στο Q2 κορυφώθηκε, με τους οδηγούς να έχουν νέο σετ soft ελαστικών. Ωστόσο, η κόκκινη σημαία εμφανίστηκε, με τον Lance Stroll να έχει επαφή με τον τοίχο και το ρολόι να σταματά στα 2:30 λεπτά πριν τη λήξη του Q1.

Η συνέχιση της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε περίπου 10 λεπτά αργότερα, με την πίστα να έχει τρομερή κίνηση. Ο Bottas κατάφερε να βρεθεί στην 15η θέση και πέρασε οριακά στο Q2, αφήνοντας εκτός του Kevin Magnussen.

Εκτός συνέχειας των κατατακτήριων βρέθηκαν οι Magnussen, Albon, Latifi, Stroll και Schumacher.

Q2

Οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα από νωρίς για να αποφύγουν τυχόν απρόοπτα και κόκκινες σημαίες, όπως στο Q1. Ορισμένοι οδηγοί είχαν «φρέσκο» σετ soft ελαστικών, άλλοι χρησιμοποιημένο. Η Red Bull Racing έθεσε το ρυθμό, με τον Verstappen στο 1:42.227 και τον Perez μόλις 0,031s πίσω του. Η Ferrari απάντησε, με τον Sainz στην πρώτη (1:42.088) και τον Leclerc στη 2η θέση. Ο Vettel στο τέλος του sector 2 είχε μία μικρή επαφή με τον τοίχο, που δεν του απέφερε ιδιαίτερη ζημιά.

Ο Perez ήταν ο πρώτος που κατέβηκε κάτω από το 1:42, γυρνώντας στο 1:41.955. Μετά τις προσπάθειες της Alfa Romeo, η τελική πεντάδα είχε τους Hamilton, Ocon, Ricciardo, Zhou και Bottas. Στα τελευταία λεπτά, η προσπάθεια για είσοδο στο Q3 έγινε με νέο σετ soft ελαστικών. Ο Hamilton κατάφερε να ανέβει στην 6η θέση, με το Norris να πέφτει εκτός της πρώτης δεκάδας.

Από τη συνέχεια της διαδικασίας αποκλείστηκαν οι Norris, Ricciardo, Ocon, Zhou, Bottas.

Q3

Μοιρασμένες οι επιλογές ελαστικών στο ξεκίνημα της περιόδου, ανάμεσα σε νέο και χρησιμοποιημένο σετ soft γόμας. Στις πρώτες προσπάθειες, η Ferrari κατέλαβε την κορυφή, με τον Sainz να γυρνά στο 1:41.814 και τον Leclerc πίσω του μόλις στα 0,047s. Οι Perez και Verstappen ακολουθούσαν, με τον Ολλανδό να χάνει 0,3s στο sector 1, αλλά να είναι ο ταχύτερος στα επόμενα δύο. Ο Gasly σκαρφάλωσε μέχρι την 5η θέση, με τη Mercedes να έχει τους Russell και Hamilton στις θέσεις 6 και 8 αντίστοιχα. Ανάμεσά τους ήταν ο Vettel στην 7η θέση, με τους Alonso και Tsunoda να βρίσκονται στη «βάση» της δεκάδας.

Με νέο σετ ελαστικών πραγματοποιήθηκε η τελευταία προσπάθεια όλων των οδηγών για τη μάχη της pole position. Ο Leclerc έκανε πολύ γρήγορο γύρο, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:41.359, με τον Verstappen (3η θέση) να είναι πίσω του κατά 0,347s. Ο Perez ανέβηκε στη 2η θέση, με τη διαφορά του από την pole να βρίσκεται στα 0,282s, ενώ ο Sainz δε βελτίωσε το χρόνο του και έμεινε στην 4η θέση.

Ο Russell πέρασε τον Gasly και ανέβηκε στην 5η θέση, αφήνοντας το Γάλλο στην 6η θέση. Οι Hamilton και Tsunoda κατέλαβαν την τέταρτη σειρά εκκίνησης, όντας στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα. Στο τέλος της δεκάδας ήταν οι Vettel και Alonso.

Αποτελέσματα QP GP Αζερμπαϊτζάν

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles