spot_img

GP Ιαπωνίας: Πρωταθλητής για δεύτερη φορά ο Verstappen

Ο Max Verstappen ήταν ο νικητής του GP Ιαπωνίας, το οποίο είχε μειωμένο πλήθος γύρων, λόγω των καιρικών συνθηκών, παίρνοντας, εν τέλει, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο teammate του, Sergio Perez, ανέβηκε στη 2η θέση, μετά την ποινή 5 δευτερολέπτων του Charles Leclerc, ο οποίος έπεσε 3ος.

Το GP Ιαπωνίας επηρεάστηκε σημαντικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην πίστα της Suzuka, με τη διαρκή παρουσία της βροχής να μειώνει την απόστασή του σε 29 γύρους. Η Red Bull Racing αποδείχθηκε άπιαστη στο βρεγμένο οδόστρωμα, με το Max Verstappen να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα. Ο Ολλανδός έχτισε μία διαφορά 27s μέσα σε 27 γύρους και, μετά την ποινή του Charles Leclerc, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Max Verstappen με Red Bull Racing, συνεπώς, πήρε τη νίκη και στο Suzuka International Racing Course, με τον teammate του, Sergio Perez, να τερματίζει στη 2η θέση. Ο Charles Leclerc με Ferrari συμπλήρωσε το podium στην 3η θέση, μπροστά από τον Esteban Ocon με Alpine στην 4η θέση. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε ο Lewis Hamilton (Mercedes).

Ο Sebastian Vettel με Aston Martin τερμάτισε στην 6η θέση με γενναία στρατηγική μπροστά από τον Fernando Alonso της Alpine. Οι George Russell (Mercedes) και Nicholas Latifi (Williams) ολοκλήρωσαν τον αγώνα στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα, ενώ ο Lando Norris (McLaren) πήρε τον τελευταίο βαθμό στη 10η θέση.

Εκτός δεκάδας βρέθηκε ο Daniel Ricciardo στην 11η θέση, με το Lance Stroll να τερματίζει στη 12η θέση. Ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri κατέλαβε τη 13η θέση, με τους Kevin Magnussen (Haas), Valtteri Bottas και Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Alpha Tauri) και Mick Schumacher (Haas) να συμπληρώνουν την κατάταξη των οδηγών που τερμάτισαν.

Οι οδηγοί που δεν ολοκλήρωσαν το GP Ιαπωνίας ήταν οι Alex Albon (Williams) και Carlos Sainz (Ferrari).

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Σιγκαπούρης.

Αγώνας

Το GP Ιαπωνίας διεξήχθη με βρόχινες καιρικές συνθήκες, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στο ξεκίνημα να κυμαίνονται στους 17 και 21 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα. Ο Gasly εκκινούσε από το pitlane, με όλους τους οδηγούς να έχουν intermediate ελαστικά. Η εκκίνηση, εν τέλει, ήταν στατική.

Καθαρή εκκίνηση, εγκαταλείψεις στον πρώτο γύρο

Ο Verstappen διατήρησε με δυσκολία την πρώτη θέση από το Leclerc στη στροφή 1, ο Perez προσπέρασε το Sainz για την 3η θέση, με τον Ισπανό να εγκαταλείπει μετά από επαφή ανάμεσα στις στροφές 11 και 12. Ο Ocon, συνεπώς, ανέβηκε στην 4η θέση, με τους Hamilton, Alonso, Russell να έπονται και τους Ricciardo, Tsunoda και Schumacher να συμπληρώνουν τη δεκάδα. Εκτός του Sainz, εγκατέλειψε και ο Albon από μηχανικό πρόβλημα.

Αυτοκίνητο ασφαλείας και κόκκινη σημαία

Τα συμβάντα που διαδραματίστηκαν στον πρώτο γύρο έφεραν την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας, ενώ στο δεύτερο γύρο η πίστα τέθηκε σε καθεστώς κόκκινης σημαίας, με την κανονική ροή του αγώνα να διακόπτεται.

Συνεχίζεται ο αγώνας μετά από 2 ώρες

Μετά από 2 ώρες διακοπής, ο αγώνας συνεχίστηκε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, με τα μονοθέσια να χρησιμοποιούν wet ελαστικά. Η δεκάδα αποτελούταν από τους Verstappen, Leclerc, Perez, Ocon, Hamilton, Alonso, Russell, Ricciardo, Tsunoda και Schumacher, με τη συνέχιση του αγώνα να είναι μη στατική (rolling restart).

Από νωρίς ρισκάρουν οι οδηγοί για intermediates

Οι Vettel και Latifi ρίσκαραν από το ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους του αγώνα, βάζοντας intermediate ελαστικά. Ένα γύρο μετά, τους ακολούθησαν οι Norris και Bottas. Στα 36 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, μπήκε σχεδόν όλο το υπόλοιπο grid. Πιο συγκεκριμένα, οι Verstappen, Leclerc, Perez, Ocon, Hamilton, Russell, Tsunoda, Stroll και Magnussen και Gasly έβαλαν intermediates. 

Απίστευτη κατάταξη για ένα γύρο

Οι αλλαγές ελαστικών έφεραν στην πρώτη τριάδα τους Alonso, Ricciardo, Schumacher! Πίσω τους ήταν οι Verstappen και Leclerc. Οι δύο πρώτοι μπήκαν στα pit για αλλαγή σε intermediates, ενώ ο Schumacher δέχθηκε γρήγορα προσπέρασμα από τους Verstappen και Leclerc, οι οποίοι επανήλθαν στις δύο πρώτες θέσεις. Ο Zhou μπήκε μεταγενέστερα στα pit για αλλαγή σε intermediate ελαστικά, έτσι ο μόνος που έμεινε στα wet ήταν ο Schumacher. Ο Γερμανός έπεσε στην 4η θέση, με τον Perez να τον προσπερνά για το τελευταίο σκαλί του podium.

Χάνει διαρκώς έδαφος ο Schumacher

Ο Schumacher έπεσε στη 10η θέση, πριν μπει και αυτός στα pit για intermediate ελαστικά. Παράλληλα, στην κορυφή ο Verstappen είχε μία διαφορά της τάξεως των 5,4s και ο Leclerc είχε πάρει τον ταχύτερο γύρο. Η δεκάδα είχε διαμορφωθεί ως εξής: Verstappen, Leclerc, Perez, Ocon, Hamilton, Vettel, Alonso, Latifi, Norris και Tsunoda.

Μπαίνει στη δεκάδα ο Russell

Ο Russell, που είχε χάσει αρκετές θέσεις μετά το αργοπορημένο του pitstop στο double-stack της Mercedes, ανέβηκε στην 9η θέση, περνώντας τους Tsunoda και Norris. Ο teammate του, Hamilton, έδινε μάχη με τον Ocon ψηλότερα για την 4η θέση, όπως και οι Vettel-Alonso για την 6η.

 

Δεύτερο pitstop για ορισμένους οδηγούς

Κάποιοι οδηγοί που δε βρίσκονταν στους βαθμούς και δεν είχαν να χάσουν κάτι, μπήκαν για pit, ώστε να βάλουν νέο σετ intermediate ελαστικών. Στην κορυφή, ο Verstappen είχε εκτοξεύσει τη διαφορά του από το Leclerc στα 18s, ενώ ο Perez πλησίασε το Μονεγάσκο κάτω από το 1s. 

Δεύτερο pitstop και για Alonso

Ο Alonso ήταν ο επόμενος που έκανε δεύτερο pit, βάζοντας και πάλι intermediates, για να πέσει στη 10η θέση. Ο Ισπανός πέρασε άμεσα τους Norris και Latifi, ανεβαίνοντας στην 8η θέση. Στην έναρξη του τελευταίου γύρου, ο οδηγός της Alpine ανέβηκε στην 7η θέση, ενώ στο τέλος αυτού πέρασε και το Vettel για την 6η! Η επιλογή του Alonso απέδωσε, καθώς ανέβηκε μία θέση συγκριτικά με αυτή που είχε πριν το δεύτερο pitstop.

Νίκη Verstappen, Πρωταθλητής μετά το τέλος του αγώνα

Ο Verstappen πήρε μία πολύ εύκολη νίκη στο GP Ιαπωνίας, με το Leclerc να κρατιέται οριακά μπροστά από τον Perez. Ωστόσο, στο τελευταίο chicane ο Μονεγάσκος «έκοψε δρόμο» και τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων. Αυτό έφερε τον Perez στη 2η θέση και το Leclerc στην 3η, κάτι που έδωσε το Πρωτάθλημα στο Verstappen.

Ο Ocon κρατήθηκε μπροστά από το Hamilton (5ος) στην 4η θέση, ο Alonso ανέβηκε 6ος, μπροστά από το Vettel. Οι Russell, Latifi και Norris είναι οι τελευταίοι που βαθμολογήθηκαν στις θέσεις 8 μέχρι 10.

Οι υπόλοιποι οδηγοί που τερμάτισαν τον αγώνα στην πίστα της Suzuka ήταν οι Ricciardo, Stroll, Tsunoda, Magnussen, Bottas, Zhou, Gasly και Schumacher.

Αποτελέσματα GP Ιαπωνίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles