spot_img

GP ΗΠΑ: Νίκη μετ’ εμποδίων για τον Verstappen, πρωταθλήτρια η Red Bull

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος νικητής του εντυπωσιακού GP ΗΠΑ, κάνοντας μία τρομερή επίδοση, με τη Red Bull Racing να κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα κατασκευαστών. 

Ο Max Verstappen, παρά το απρόοπτο που είχε με το pitstop του, κατάφερε να κερδίσει και στο GP ΗΠΑ, φτάνοντας τις 13 νίκες στη σεζόν, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Michael Schumacher και Sebastian Vettel.

Το GP ΗΠΑ ήταν ένας αγώνας πλούσιος σε αγωνιστική δράση, με τις εναλλαγές στην κατάταξη να είναι αρκετές. Στο τέλος, ωστόσο, ο νικητής παρέμεινε ο ίδιος, με το Max Verstappen να μην πτοείται από το κακό του pitstop, το οποίο τον έριξε πίσω από τους Hamilton και Leclerc. Ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανέκτησε την πρώτη θέση στο γύρο 50, περνώντας τον οδηγό της Mercedes-AMG για να κατακτήσει τη 13η φετινή του νίκη. Ο Ολλανδός θα έχει την ευκαιρία στους 3 τελευταίους αγώνες να σπάσει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν, καθώς προσωρινά ισοφάρισε την επίδοση των Michael Schumacher και Sebastian Vettel.

Ο Max Verstappen με Red Bull Racing, συνεπώς, πήρε τη νίκη στο Circuit of The Americas, με το Lewis Hamilton (Mercedes-AMG) να τερματίζει στη 2η θέση. Ο Charles Leclerc με Ferrari συμπλήρωσε το podium στην 3η θέση, μπροστά από το Sergio Perez με Red Bull Racing στην 4η θέση. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε ο George Russell με Mercedes-AMG, ο οποίος πήρε στο τέλος τον ταχύτερο γύρο. 

Ο Lando Norris με McLaren ήταν στην 6η θέση και ο Fernando Alonso με Alpine στην 7η θέση. Ο Sebastian Vettel με Aston Martin και ο Kevin Magnussen με Haas ολοκλήρωσαν τον αγώνα στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα, ενώ ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri πήρε τον τελευταίο βαθμό στη 10η θέση.

Εκτός δεκάδας βρέθηκε ο Esteban Ocon στην 11η θέση, με τον Alex Albon με Williams να τερματίζει στη 12η θέση. Την κατάταξη των οδηγών που τερμάτισαν ολοκλήρωσαν οι Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Mick Schumacher (Haas), Daniel Ricciardo (McLaren) και Nicholas Latifi (Williams).

Οι οδηγοί που δεν ολοκλήρωσαν το GP ΗΠΑ ήταν οι Lance Stroll (Aston Martin), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) και Carlos Sainz (Ferrari).

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Ιαπωνίας.

Αγώνας

Ο καιρός ήταν, όπως σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ηλιόλουστος, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στους 29 και 33 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Το grid είχε ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με τον Tsunoda τελευταίο τον Ocon να εκκινεί από το pitlane. Οι Magnussen, Alonso, Schumacher και Ocon χρησιμοποιούσαν στο πρώτο σκέλος του αγώνα hard ελαστικά, οι υπόλοιποι επέλεξαν medium γόμα για τους πρώτους γύρους.

Εκκίνηση με καταστροφή για Sainz

Ο Verstappen πέρασε από τα πρώτα μέτρα το Sainz, ο οποίος στην έξοδο της στροφής 1 είχε ένα spin κι έπεσε στη 19η θέση. Ο Hamilton ήταν, πλέον, 2ος, με το Stroll να περνά στην 3η θέση το Russell. Ο Vettel είχε κάνει, επίσης, πολύ καλή εκκίνηση, ανεβαίνοντας στην 5η θέση. Ο Norris διατήρησε την 6η θέση, με τους Perez, Gasly, Albon και Leclerc να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο Sainz έφτασε στα pit, με τον αγώνα του να ολοκληρώνεται πρόωρα.

Πολλά τα προσπεράσματα στους πρώτους γύρους

Ο Perez πέρασε το Norris για την 6η θέση, με το Leclerc να κάνει το ίδιο στον Albon για την 9η θέση. Ο Bottas, επίσης, μπήκε στους βαθμούς, περνώντας με τη σειρά του τον Albon. Στον 4ο γύρο, ο Gasly πέρασε το Norris για να ανέβει στην 7η θέση, ενώ ψηλότερα ο Perez είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Vettel για την 5η θέση.

Ένα γύρο αργότερα, ωστόσο, ο Gasly έπεσε στην 9η θέση, με τους Leclerc και Norris να ανεβαίνουν στις θέσεις 7 και 8 αντίστοιχα. Ο Μονεγάσκος είχε περάσει λίγο νωρίτερα και τον οδηγό της McLaren. Παράλληλα, ο Russell δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων και πέρασε το Stroll για την 3η θέση. Ο Καναδός έχασε στο γύρο 6 και την 4η θέση, δεχόμενος προσπέρασμα από τον Perez.

Μπροστά άνετα οι Verstappen και Hamilton

Ο Verstappen στην κορυφή είχε διαφορά 2,4s από το Hamilton, ο οποίος ήταν στα 5,5s μπροστά από τον teammate του, Russell. Παράλληλα, ο Gasly είχε ανακτήσει την 8η θέση από το Norris.

Πρώτα pitstop στο γύρο 10

Τα πρώτα μη έκτακτα pitstop πραγματοποιήθηκαν στο 9ο γύρο, με τους Albon και Zhou να αλλάζουν από medium σε hard ελαστικά. Στο γύρο 10 ο Bottas ακολούθησε την ίδια επιλογή, όπως και οι Tsunoda και Ricciardo. Ο Gasly μπήκε για το πρώτο του pitstop στο 11ο γύρο, βγαίνοντας μπροστά από τον Bottas στη 13η θέση. Την ίδια ώρα, ο Leclerc ανέβηκε στην 6η θέση, περνώντας το Vettel.

Πρώτο pit ο Hamilton, ακολουθούν Verstappen, Russell

Στο 12ο γύρο, ο Hamilton ήταν ο πρώτος οδηγός από την 4άδα που μπήκε στα pit. Ο Βρετανός έπεσε στην 7η θέση, πίσω από το Vettel. Ο Verstappen και ο Russell έκαναν το ίδιο στον επόμενο γύρο. Ο Ολλανδός βγήκε οριακά 2ος, μπροστά από το Stroll, ενώ ο Russell εξέτισε την ποινή των 5 δευτερολέπτων και έπεσε στην 9η θέση, πίσω από τον Alonso. Όλοι τους έβαλαν hard ελαστικά. Παράλληλα, ο Leclerc ανέβηκε στην 3η θέση, ξεπερνώντας και το εμπόδιο του Stroll.

Ολοκληρώνει τα pitstop της κορυφής ο Perez

Ο Perez στο γύρο 14 έκανε και αυτός το πρώτο του pitstop, άλλαξε σε hard ελαστικά και έπεσε στην 6η θέση, πίσω από το Hamilton. Μαζί του έκανε το ίδιο και ο Norris. Ένα γύρο αργότερα (15), ο Stroll έκανε το δικό του pitstop (έβαλε πάλι medium) και βγήκε πίσω από τον Alonso στην 8η θέση. Ο teammate του, Vettel, δέχθηκε προσπέρασμα από το Hamilton, ο οποίος ανέβηκε στην 3η θέση.

Έξοδος του Bottas, εμφάνιση αυτοκινήτου ασφαλείας

Στο 18ο γύρο, ο Bottas είχε μία έξοδο και σταμάτησε λίγο πριν την τελευταία στροφή της πίστας, σε επικίνδυνο σημείο. Αυτό έφερε την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας στον αγώνα, με τους Leclerc, Vettel και Alonso να πραγματοποιούν σε ευνοϊκές συνθήκες το δικό τους pitstop. Οι δύο πρώτοι έβαλαν hard ελαστικά κι έπεσαν στις θέσεις 4 και 6 αντίστοιχα. Ο Alonso άλλαξε από hard σε medium και έπεσε στην 9η θέση. Η πρώτη δεκάδα είχε διαμορφωθεί ως εξής: Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll, Gasly, Alonso και Norris.

Επιστροφή κανονικής ροής αγώνα με προσπεράσματα

Οι πρώτες 7 θέσεις δεν είχαν κάποια αλλαγή στη συνέχιση της κανονικής ροής αγώνα, όμως ο Alonso είχε περάσει τον Gasly για την 8η θέση και ο Tsunoda το Norris για τη 10η.

Επαφή Stroll με Alonso και μεγάλο ατύχημα

Ο Alonso είχε στην πίσω μεγάλη ευθεία επαφή με το Stroll, με τον Καναδό να εγκαταλείπει άμεσα. Ο οδηγός της Alpine επέστρεψε στα pit και έπεσε τελευταίος, με το αυτοκίνητο ασφαλείας να εμφανίζεται δεύτερη φορά στο σημερινό αγώνα.

Συνέχιση του αγώνα χωρίς απρόοπτο

Η δεύτερη συνέχιση της κανονικής ροής αγώνα στο γύρο 26 πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα, με τις θέσεις 7 μέχρι 10 να καταλαμβάνονται, πλέον, από τους Gasly, Tsunoda, Norris και Schumacher. Ο Verstappen είχε ήδη κάνει ταχύτερο γύρο και απομακρύνθηκε από το Hamilton.

Ο Leclerc ανεβαίνει στο podium

Ο Leclerc επιχείρησε να προσπεράσει τον Perez για την 3η θέση, όμως δεν τα κατάφερε, βγαίνοντας εκτός πίστας στη στροφή 12, χωρίς να χάσει τη θέση του. Στο γύρο 30, ωστόσο, ο Μονεγάσκος στο ίδιο σημείο ξεπέρασε το εμπόδιο του «Checo» για να σκαρφαλώσει στην 3η θέση. Παράλληλα, ο Gasly μπήκε στα pit, εξέτισε ποινή 5 δευτερολέπτων για παραβίαση κανονισμού στο αυτοκίνητο ασφαλείας, κι έπεσε στην τελευταία θέση.

Πρώτος ο Hamilton το δεύτερο pitstop στην κορυφή

Οι Tsunoda και Schumacher μπήκαν για δεύτερο pitstop στο γύρο 33, βάζοντας hard ελαστικά. Ο Hamilton ακολούθησε την ίδια επιλογή ένα γύρο αργότερα, για να βρεθεί στην 6η θέση πίσω από το Vettel.

Καταστροφικό δεύτερο pitstop για Verstappen

Ο Verstappen απάντησε άμεσα στη στρατηγική του Hamilton, όπως και ο Leclerc. Ωστόσο, το pitstop του Ολλανδού καθυστέρησε πάρα πολύ (11,1s) και έχασε τη θέση του από το Hamilton, αλλά και το Leclerc! Οι δυο τους έβαλαν medium ελαστικά. Ο Russell έκανε στο γύρο 36 το δεύτερό του pitstop (hard) και βγήκε στην 7η θέση, όμως πέρασε άμεσα το Magnussen για την 6η. Ο Perez έκανε τη δική του αλλαγή σε medium στο γύρο 38 και βγήκε δίπλα στο Russell, κρατώντας οριακά τη θέση του.

Επική μάχη Verstappen με Leclerc, νικητής ο Πρωταθλητής

Ο Verstappen στην έναρξη του 39ου γύρου επιχείρησε να περάσει το Leclerc, όμως ο οδηγός της Scuderia Ferrari ανέκτησε άμεσα τη θέση του. Στα φρένα της στροφής 12, όμως, ο Ολλανδός τα κατάφερε και ανέβηκε στην 3η θέση. Παράλληλα, ο Hamilton πέρασε το Vettel για την πρωτοπορία του αγώνα.

Καταστροφή για Vettel, αντεπίθεση από Norris

Ο Vettel έκανε το δικό του pitstop στο γύρο 41, όμως άργησε και αυτός υπερβολικά (16,8s). Ο Γερμανός έπεσε στη 13η θέση, εκτός πόντων. Παράλληλα, ο Norris πραγματοποίησε προσπεράσματα στους Tsunoda και Zhou για να επανέλθει στη 10η θέση και τους βαθμούς. Ο Βρετανός πέρασε στο γύρο 44 και τον Albon για την 9η θέση και δύο γύρους αργότερα, έκανε το ίδιο στον Ocon για να ανέβει 8ος. Ο Γάλλος έκανε το τελευταίο του pitstop, βάζοντας medium, και έπεσε στη 16η θέση.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Φινάλε με μάχη για τη νίκη!

Με τον Alonso να ανεβαίνει στην 6η θέση, περνώντας το Magnussen, ο Verstappen μπήκε στο δευτερόλεπτο πίσω από το Hamilton στον 49ο γύρο. Επίσης, ο Norris πέρασε το Magnussen για την 7η θέση και ο Vettel μπήκε εκ νέου στους βαθμούς. Στον 50ό γύρο, ο Verstappen πέρασε το Hamilton στα φρένα της στροφής 12 και τέθηκε, ξανά, επικεφαλής του αγώνα. Στο γύρο 54, ο Russell μπήκε στα pit για να βάλει soft ελαστικά και να πετύχει τον ταχύτερο γύρο. Ο Βρετανός το κατάφερε στην τελευταία του προσπάθεια.

Ο Verstappen επανήλθε στην κορυφή, κάνοντας το 13/19

Ο Verstappen πήρε τη νίκη στο GP ΗΠΑ, με το Hamilton να αρκείται με τη 2η θέση και το Leclerc με την 3η. Ο Perez τερμάτισε 4ος, με το Russell να διατηρεί την 5η θέση, παίρνοντας, παράλληλα, τον ταχύτερο γύρο.

Ο Norris πέρασε στο τέλος τον Alonso για την 6η θέση, όπως και ο Vettel τον Magnussen για την 9η θέση. Ο Tsunoda πήρε τον τελευταίο βαθμό, με τους Ocon, Albon, Zhou, Gasly, Schumacher, Ricciardo και Latifi να τερματίζουν, επίσης, το GP ΗΠΑ. Οι εγκαταλείψεις ήταν οι Stroll, Bottas και Sainz.

Αποτελέσματα GP ΗΠΑ

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles