spot_img

GP Μεξικού: Ο Verstappen εγραψε ιστορία με τη 14η νίκη του στη σεζόν

Ο Max Verstappen ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο GP Μεξικού, κάνοντας μία εξαιρετική εμφάνιση για να πάρει τη 14η νίκη του στο 2022. 

Ο Max Verstappen έγραψε ιστορία, καθώς πέτυχε τη 14η νίκη του στη φετινή σεζόν και κατέρριψε το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες ενός οδηγού σε μία χρονιά.

Το GP Μεξικό ήταν ένας αγώνας χωρίς ιδιαίτερη αγωνιστική δράση, όμως η απρόβλεπτη συμπεριφορά των ελαστικών έδωσε ένα μικρό ενδιαφέρον στον αγώνα. Αυτό που δεν άλλαξε, για ακόμα μία φορά, ήταν η επίδειξη δύναμης από πλευράς Max Verstappen. Ο Ολλανδός είχε μία ακόμα κυρίαρχη εμφάνιση και σημείωσε τη 14η φετινή του νίκη και την τέταρτη στην πόλη του Μεξικό. Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής κατέχει, πλέον, το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες ενός οδηγού σε μία σεζόν, ξεπερνώντας την επίδοση των Michael Schumacher και Sebastian Vettel (13).

Ο Max Verstappen, συνεπώς, με Red Bull Racing πήρε τη νίκη στο Autodromo Hermanos Rodriguez, με το Lewis Hamilton (Mercedes-AMG) να τερματίζει στη 2η θέση. Ο Sergio Perez με Red Bull Racing συμπλήρωσε το podium του αγώνα της πατρίδας του στην 3η θέση. Ο George Russell με Mercedes-AMG περιορίστηκε στην 4η θέση και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο. Η Scuderia Ferrari ήταν η 3η δύναμη στο GP Μεξικό, έχοντας τους Carlos Sainz και Charles Leclerc στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα.

Ο Daniel Ricciardo με McLaren έκανε ένα εκπληκτικό comeback και τερμάτισε στην 7η θέση, παρά την ποινή 10 δευτερολέπτων που δέχθηκε. Ο Esteban Ocon με Alpine βρέθηκε στην 8η θέση, με το Lando Norris (McLaren) να έπεται στην 9η θέση. Τέλος, ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo πήρε τον τελευταίο βαθμό στη 10η θέση.

Εκτός δεκάδας βρέθηκε ο Pierre Gasly με Alpha Tauri στην 11η θέση, με τον Alex Albon με Williams να τερματίζει στη 12η θέση. Ο Zhou Guanyu με Alfa Romeo κατέλαβε τη 13η θέση. Την κατάταξη συμπλήρωσαν οι δύο Aston Martin των Sebastian Vettel και Lance Stroll, οι δύο Haas των Mick Schumacher & Kevin Magnussen, καθώς και ο Nicholas Latifi με Williams.

Οι οδηγοί που δεν ολοκλήρωσαν το GP Μεξικό ήταν οι Fernando Alonso (Alpine) και Yuki Tsunoda (Alpha Tauri).

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του Grand Prix ΗΠΑ και καλεσμένο τον Πάνο Σεϊτανίδη. 

Αγώνας

Ο καιρός ήταν αίθριος, όπως όλο το τριήμερο, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος να κυμαίνονται στους 24 και 45 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα στο ξεκίνημα του αγώνα.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές ελαστικών, οι Verstappen, Perez, Sainz, Leclerc και Schumacher εκκινούσαν με χρησιμοποιημένη soft γόμα. Νέο σετ είχαν οι Tsunoda, Vettel και Latifi, ενώ το υπόλοιπο grid εκκινούσε με medium ελαστικά. Εξαίρεση ήταν ο Stroll, που είχε χρησιμοποιημένο σετ medium.

Εκκίνηση χωρίς απρόοπτα

Ο Verstappen διατήρησε σχετικά εύκολα την πρώτη θέση, με το Hamilton και τον Perez να περνούν το Russell, ο οποίος έπεσε 4ος. Οι Sainz και Leclerc ακολουθούσαν, με τον Alonso να περνά τον Bottas για την 7η θέση και τους Ocon και Norris να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Ο Verstappen είχε ήδη διαφορά πάνω από 1s από το Hamilton.

Ησυχία στο πρώτο σκέλος του αγώνα

Οι πρώτοι γύροι κυλούσαν χωρίς κάτι το συνταρακτικό, με τις διαφορές να είναι γενικότερα σε ελεγχόμενο επίπεδο και τον Alonso να δημιουργεί ένα μίνι τρενάκι πίσω του. Ο Hamilton διατηρούσε τη διαφορά του από το Verstappen στο 1,3-1,4s και ο Perez είχε απόσταση περίπου 1,5s από τη 2η θέση. Ο Russell έμεινε στα 2,2s πίσω από τον «Checo», με τις δύο Scuderia Ferrari να μην ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό και το Sainz να απέχει 3,6s από τη Mercedes-AMG του νεαρού Βρετανού.

Παιχνίδι αναμονής, πρώτο pitstop ο Stroll

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαφορών ήταν πάνω από 1s, με τα μοναδικά προσπεράσματα να είναι αυτά του Ricciardo στον Zhou και του Albon στο Schumacher, αμφότερα εκτός δεκάδας. Ο Stroll ήταν ο πρώτος οδηγός που έκανε pitstop στο 17ο γύρο, βάζοντας soft ελαστικά, κάτι που σημαίνει πως επέλεξε ξεκάθαρα στρατηγική δύο αλλαγών.

Ο Perez κάνει pitstop που του κοστίζει

Το πρώτο pitstop στη δεκάδα ήρθε στον 23ο γύρο από τον Perez, όμως ήταν αρκετά αργό (5s). Ο Μεξικάνος έβαλε medium και βγήκε στην 6η θέση, πίσω από τις Scuderia Ferrari.

Ακολουθεί την ίδια επιλογή ο Verstappen

Ο Verstappen έκανε το δικό του pitstop στο γύρο 25, όμως όλα πήγαν καλά για τον ίδιο. Ο Ολλανδός έβαλε και αυτός medium και βγήκε οριακά μπροστά από το Sainz, έχοντας καθαρή πίστα μπροστά του. Παράλληλα, ο Perez στην έναρξη του 27ου γύρου πέρασε το Leclerc και ανέβηκε στην 5η θέση. Ο Leclerc έκανε στον 28ο γύρο το δικό του pitstop και βγήκε στη 12η θέση, με το Μονεγάσκο να βάζει medium ελαστικά.

Αντιδρά η Mercedes με pitstop στο Hamilton

Η Mercedes-AMG έβαλε πρώτο στα pit τον επικεφαλής Hamilton, αλλάζοντας από medium σε hard ελαστικά. Ο Βρετανός βγήκε πίσω από το Verstappen, έχοντας 6,5s διαφορά. Παράλληλα, ο Sainz έκανε τη δική του αλλαγή από soft σε medium, όμως είχε ελαφριά καθυστέρηση και βγήκε στην 9η θέση, πίσω από το Norris. Ο teammate του, Leclerc, απαλλάχθηκε από το εμπόδιο του Ricciardo στον 31ο γύρο.

Συνεχίζονται τα pitstop στη δεκάδα

Ο Norris έκανε τη δική του αλλαγή ελαστικών στον 31ο γύρο, βάζοντας hard ελαστικά και βγήκε στη 15η θέση. Στην κορυφή, ο Russell είχε 9,2s διαφορά από το Verstappen, ο οποίος διατηρούσε στα 6,6s την απόσταση από το Hamilton. Παράλληλα, ο Perez είχε μειώσει τη διαφορά του στα 1,9s από τον οδηγό της Mercedes-AMG. Ο Ocon πραγματοποίησε το pitstop του στον 33ο γύρο, βάζοντας hard ελαστικά και αυτός.

 

Επιλέγει hard ελαστικά και ο Russell

Ο Russell, παρόλο που καθυστέρησε την επίσκεψή του στα pit, επέλεξε hard ελαστικά, πηγαίνοντας καθαρά για 1 αλλαγή. Ο Βρετανός βγήκε στην 4η θέση, στα 7,1s πίσω από τον Perez.

Ο Sainz πλησίασε τον Alonso

Ο Sainz προσπέρασε στον 38ο γύρο τον Bottas, για να ανέβει στην 6η θέση και είχε, πλέον, τον Alonso μπροστά του, ο οποίος δεν είχε μπει ακόμα για pit. Ο Vettel ήταν ο τελευταίος που μπήκε για pitstop ενώ ξεκίνησε με soft ελαστικά στον 38ο γύρο, κάτι που σημαίνει πως όσοι έμεναν στην πίστα με τα αρχικά medium, ίσως σκέφτονταν τη μετάβαση σε soft.

Τελευταία pitstop στη δεκάδα, πέρασε ο Sainz τον Alonso

Ο Bottas μπήκε στον 39ο γύρο στα pit, αλλάζοντας από medium σε hard ελαστικά. Παράλληλα, ο Sainz προσπέρασε τον Alonso για να ανέβει στην 5η θέση. Ο οδηγός της Alpine έκανε στον 40ό γύρο το δικό του pitstop (hard) και βγήκε στην 8η θέση. Ο Bottas, ταυτόχρονα, έμενε πίσω από τον teammate του Ισπανού, Ocon στην 11η θέση.

Βάζει soft για το τέλος ο Ricciardo

Ο Ricciardo, που έκανε το pit του στον 44ο γύρο, έβαλε soft ελαστικά, πέφτοντας στη 13η θέση. Οι Ocon και Bottas πέρασαν τον Zhou, που μπήκε με τη σειρά του στα pit, βάζοντας και αυτός soft ελαστικά για τους τελευταίους 26 γύρους.

Επαφή μεταξύ Tsunoda και Ricciardo

Στον 51ο γύρο, ο Ricciardo, στην προσπάθειά του να περάσει τον Tsunoda, με τους τροχούς τους να ακουμπούν και το μονοθέσιο του Ιάπωνα να ανυψώνεται ελαφρώς στον αέρα. Ο οδηγός της Alpha Tauri έκανε pitstop και εγκατέλειψε, καθώς είχε ζημιά στο δεξί του sidepod. Ο Ricciardo, μετά την άνοδο μίας θέσης, πέρασε και τον teammate του, Norris, για να μπει στους βαθμούς.

Ανεβαίνει κι άλλο ο Ricciardo, πέφτει ο Alonso

Ο Ricciardo προσπέρασε και τον Bottas για την 9η θέση, όμως ο Αυστραλός είχε ποινή 10 δευτερολέπτων από το συμβάν που είχε νωρίτερα με τον Bottas. Στον 61ο γύρο, οι Ocon και Ricciardo πέρασαν τον Alonso, που κινούταν πολύ αργά, με τον Ισπανό να πέφτει στην 9η θέση. Ο Ricciardo κατάφερε να ξεπεράσει και τον Ocon, με τον οδηγό της McLaren να βρίσκεται στην 7η θέση και να παλεύει για να απαλλαχθεί από τους διώκτες του, λόγω της ποινής που έχει.

Μπαίνει στους βαθμούς ο Norris, εγκαταλείπει ο Alonso

Ενώ ο Norris περνούσε τον Bottas, ο Alonso αποτέλεσε τη δεύτερη εγκατάλειψη του GP Μεξικό. Αυτό έφερε την εμφάνιση του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, κανένας οδηγός, ωστόσο, δεν επιχείρησε να κάνει ένα έξτρα pitstop. Η κανονική ροή του αγώνα συνεχίστηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Ο Russell μπήκε στο τέλος του αγώνα για δεύτερο pitstop, ώστε να πάρει τον ταχύτερο γύρο.

Ο Max Verstappen γράφει ιστορία στη Formula 1

Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε το Max Verstappen να σημειώνει τη νίκη νούμερο 14 τη φετινή σεζόν, αριθμό ρεκόρ στη Formula 1. Ο Ολλανδός είναι, πλέον, ο μοναδικός κάτοχος αυτού του ρεκόρ, ξεπερνώντας τους Michael Schumacher και Sebastian Vettel. Οι Hamilton και Perez κατέλαβαν τις δύο θέσεις του podium, με το Russell να είναι 4ος, παίρνοντας στο τέλος τον ταχύτερο γύρο.

Η Scuderia Ferrari είχε τους Sainz και Leclerc στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα, με τη McLaren να έχει, επίσης, πολύ καλή συγκομιδή πόντων. Ο Ricciardo ήταν στην 7η και ο Norris στην 9η θέση, με τον Ocon να βρίσκεται ανάμεσά τους στην 8η θέση. Ο Bottas πήρε τον τελευταίο πόντο, τερματίζοντας στη 10η θέση. Εκτός βαθμών τερμάτισαν οι Gasly, Albon, Zhou, Vettel, Stroll, Schumacher, Magnussen και Latifi, με τους Alonso και Tsunoda να εγκαταλείπουν.

Αποτελέσματα GP Μεξικού

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles