spot_img

GP Μεξικού QP: Ανατροπή της Mercedes και 1-2 με Bottas

Ο Valtteri Bottas και ο Lewis Hamilton έκαναν την απόλυτη ανατροπή και θα βρίσκονται στην πρώτη σειρά εκκίνησης του GP Μεξικού έπειτα από το συναρπαστικό QP. Πίσω τους βρέθηκαν οι Red Bull των Verstappen και Perez.

Η Mercedes φάνηκε πως “έκρυβε” μεγάλη ταχύτητα για τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Μεξικού. Η δική της μεγάλη βελτίωση, σε συνδυασμό με τα λάθη της Red Bull στην τελευταία τους προσπάθεια, έφεραν μια κατάταξη διαφορετική από την αναμενόμενη, με βάση τα δείγματα από τις ελεύθερες δοκιμές. Ο Valtteri Bottas κατέκτησε την pole position με χρόνο 1:15.875, όντας ο μόνος οδηγός που κατέβηκε το 1:16. Στο πλάι του στην αυριανή εκκίνηση θα είναι ο Lewis Hamilton που ήταν πιο αργός από τον team-mate του κατά 0,145s. Οι δύο Red Bull περιορίστηκαν στη 2η σειρά εκκίνησης, με τον Verstappen να είναι πίσω από τον Φινλανδό κατά 0,350s και τον Perez κατά 0,467s. 

Διαβάστε επίσης: MotoGP Portimao: 1-2 για Ducati, μόλις 7ος ο Quartararo

Ο Pierre Gasly (AlphaTauri) πέτυχε πολύ καλή επίδοση και ολοκλήρωσε τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Μεξικό στην 5η θέση, μπροστά από τη Ferrari του Carlos Sainz. Ο Daniel Ricciardo (McLaren) και ο Charles Leclerc (Ferrari) βρέθηκαν στις θέσεις 7 και 8, ενώ τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Yuki Tsunoda (AlphaTauri) και Lando Norris (McLaren) έκλεισαν την πρώτη δεκάδα. Οι δύο τελευταίοι, βέβαια, θα έχουν ποινή θέσεων στη σειρά εκκίνησης λόγω αλλαγής κινητήρα.

Ο Sebastian Vettel με Aston Martin τερμάτισε στην 11η θέση, ακολουθούμενος από τις Alfa Romeo των Kimi Raikkonen (12η θέση) και Antonio Giovinazzi (14η θέση), ενώ ανάμεσά τους ήταν ο George Russell (Williams). Ο Esteban Ocon με Alpine δεν πίεσε ιδιαίτερα στο Q2 και έμεινε στην 15η θέση.

Η τελική πεντάδα αποτελούταν από τους Fernando Alonso (Alpine), Nicholas Latifi (Williams), Mick Schumacher και Nikita Mazepin (Haas) καθώς και τον Lance Stroll (Aston Martin), που δεν πρόλαβε να κάνει γρήγορη προσπάθεια.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με τις προβλέψεις του GP Μεξικού.

Q1

Ο καιρός παρέμεινε ηλιόλουστος, όπως και όλο το τριήμερο. Σε σύγκριση με το FP3, είχαν ανέβει η θερμοκρασίες στην πίστα (21 βαθμοί Κελσίου στον αέρα, 45 βαθμοί στο οδόστρωμα). 

Στα πρώτα λεπτά, βγήκαν μόνο οδηγοί από τις πιο αργές ομάδες για γρήγορη προσπάθεια. Σύντομα βγήκαν και οι υπόλοιποι οδηγοί στην πίστα, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως η Williams είχε medium ελαστικά, ενώ όλοι φορούσαν τη soft γόμα.

Οι δύο Ferrari αργότερα έθεσαν αρχικά το ρυθμό, με τον Leclerc μπροστά από τον Sainz, ενώ ο Vettel μπήκε λίγο αργότερα ανάμεσά τους. Σύντομα, όμως, διακόπηκε η διαδικασία και είχαμε κόκκινη σημαία, με τον Lance Stroll να έχει ατύχημα στα πρώτα μέτρα της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού. Ο Καναδός γλίστρησε στην έξοδο της τελευταίας στροφής και η AMR21 προσέκρουσε στα προστατευτικά ελαστικά.

Μετά από περίπου 25 λεπτά, η διαδικασία συνεχίστηκε, με την κίνηση στην πίστα να είναι μεγάλη. Ο Carlos Sainz, μόλις μπήκε στην πίστα, διαπίστωσε ότι ο κινητήρας δεν του έδινε ισχύ, το πρόβλημα όμως λύθηκε από το γκαράζ της Ferrari σε λίγα δευτερόλεπτα. Μετά το πρώτο σετ χρόνων, ο Verstappen ήταν πολύ πιο γρήγορος από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό με 1:16.788. Στη 2η θέση ήταν ο team-mate του Perez στα 0,663s, ενώ την πεντάδα συμπλήρωναν οι Bottas, Norris και Hamilton.

Οι Mercedes και ο Perez έδιναν τη μάχη τους και εναλλάσσονταν στις θέσεις πίσω από τον Verstappen. Στις τελευταίες θέσεις, εκτός Q1 έμεναν προσωρινά οι Latifi, Schumacher, Mazepin και Stroll.

Τα τελευταία λεπτά επιφύλασσαν μεγάλες αλλαγές. Ο Bottas και ο Leclerc έκαναν μία επιπλέον προσπάθεια και βρέθηκαν στις 2 πρώτες θέσεις. Σημαντικό επίτευγμα, γι’ άλλη μια φορά, έκανε ο George Russell, ο οποίος προκρίθηκε στο Q2 τερματίζοντας στη 14η θέση.

Εκτός συνέχειας των κατατακτήριων δοκιμών βρέθηκαν οι Alonso, Latifi, Schumacher, Mazepin και Stroll.

Q2

Με την έναρξη της διαδικασίας, βγήκε η πλειοψηφία των οδηγών με medium ελαστικά. Οι Tsunoda και Ocon δε βγήκαν να κάνουν χρόνο, εφόσον θα έχουν ποινή θέσεων στη σειρά εκκίνησης.

Ο αρχικός χρόνος του Verstappen ήταν εντυπωσιακός, με τον Ολλανδό να σταματά τα χρονόμετρα στο 1:16.483. Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο Lewis Hamilton, όμως, που ολοκλήρωσε το γύρο του μόλις 0,016s πίσω του. Η πρώτη 5αδα συμπληρώθηκε από τους Bottas, Leclerc και Perez.

Ο Yuki Tsunoda και ο Esteban Ocon βγήκαν ετεροχρονισμένα για γρήγορη προσπάθεια με τα soft ελαστικά, με τον Ιάπωνα να κάνει 3ο χρόνο στα 0,218s μόλις από τον Verstappen.

Στα τελευταία λεπτά, βγήκαν οι οδηγοί για τελευταία προσπάθεια. Επιμένουν οι περισσότεροι με τα medium ελαστικά, ο Russell έβαλε soft, ενώ στα soft επέμεινε και ο Yuki Tsunoda, αλλά και ο Verstappen, χωρίς να πιέσει για νέο χρόνο ο Ολλανδός. Η 10αδα που προκρίθηκε ήταν αναμενόμενη και είχε τους δύο οδηγούς για τις Mercedes, Red Bull, Alpha Tauri, Ferrari, McLaren. Ο Hamilton έκανε ταχύτερο χρόνο με 1:16.474, μόλις 0,009s μπροστά από τον Verstappen.

Εκτός του Q3 έμειναν οι Vettel, Raikkonen, Russell, Giovinazzi και Ocon.

Q3

Μετά από περίπου 1 λεπτό “αναμονής”, βγήκαν οι οδηγοί στην πίστα με soft ελαστικά για τη μάχη της pole position. Οι ομάδες βγήκαν σε σχηματισμό, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το slipstream για έναν εκ των οδηγών τους. Οι δύο Mercedes έκαναν, για την ώρα, την ανατροπή και βρέθηκαν στην κορυφή, με τον Valtteri Bottas να είναι στην πρώτη θέση με 1:15.875 και τον Hamilton στα 0,145s πίσω του. Στις θέσεις 3 και 4 ήταν οι Verstappen και Perez, με τον Ολλανδό να κάνει ένα λάθος στη στροφή 6. Η υπόλοιπη δεκάδα είχε τους Gasly, Leclerc, Ricciardo, Sainz, Tsunoda και Norris.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στη δεύτερη προσπάθεια ένα αρχικό λάθος του Tsunoda έφερε “ντόμινο” από προσπάθειες που επηρεάστηκαν και οι οδηγοί δε βελτίωσαν το χρόνο τους. Αυτό σήμαινε πως ο Valtteri Bottas διατήρησε την pole position, όπως και ο Hamilton (+0,145s) τη 2η θέση. Οι Verstappen (+0,350s) και Perez (+0,467s) επηρεάστηκαν από το λάθος του Tsunoda, δεν βελτίωσαν το χρόνο τους και έμειναν στις θέσεις 3 και 4.

Ο Pierre Gasly είχε άλλο ένα πολύ καλό Σάββατο και τερμάτισε στην 5η θέση (+0,581s), με τους οδηγούς της Ferrari ν’ αλλάζουν θέση στο τέλος του Q3. Ο Carlos Sainz (+0,886s) κατέληξε στην 6η θέση, ενώ ο Leclerc περιορίστηκε στην 8η θέση (+0,962s). Ανάμεσά τους ήταν η McLaren του Daniel Ricciardo (+0,888s). Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Yuki Tsunoda (+1,283s) και Lando Norris, που δεν έκανε γρήγορο γύρο και απλά βοήθησε, δίνοντας slipstream, τον team-mate του, Daniel Ricciardo. Ο Tsunoda και ο Norris θα πέσουν στην ουρά της σειράς εκκίνησης λόγω της αλλαγής των κινητήριων μονάδων τους.

Αποτελέσματα QP GP Μεξικού

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles