spot_img

GP Μεξικού QP: Ο Leclerc μάγεψε και πήρε την pole

O Charles Leclerc της Scuderia Ferrari ήταν ο πρωταγωνιστής στο QP του GP Μεξικού και αύριο θα ξεκινήσει τον αγώνα των 71 γύρων από θέση ισχύος. 

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Μεξικού της Formula 1 είχε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα. Ο Charles Leclerc της Scuderia Ferrari πήρε την pole position για δεύτερο αγώνα στη σειρά και για 21ο στην καριέρα του. Δίπλα του στην εκκίνηση θα έχει τον Carlos Sainz, με τη Ferrari να κλειδώσει την πρώτη σειρά έπειτα από πολύ καιρό.

Ο Max Verstappen της Red Bull Racing πήρε την 3η θέση, μπροστά από την έκπληξη της ημέρας, τον Daniel Ricciardo με την ΑlphaTauri που ήταν 4ος.

Απογοητευτικός ήταν ο Sergio Perez της Red Bull Racing, o οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 5η θέση. Ένα κακό τελευταίο κομμάτι της πίστας περιόρησε τον Lewis Hamilton στην 6η θέση για την αυριανή εκκίνηση.

Ανάμεσα στις δύο Mercedes θα βρίσκεται ο Oscar Piastri της McLaren, ενώ την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι οδηγοί της Alfa Romeo, Valtteri Bottas και Zhou Guanyu.

Ακούστε/δείτε την εκπομπή Slipstream για τον κόσμο της Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix ΗΠΑ. 

Q1

Οι κατατακτήριες δοκιμές στο Circuito Hermanos Rodriguez ξεκίνησαν με πολύ καλό καιρό και με τους δεκάδες χιλιάδες Μεξικανούς να ανυπομονούν να επευφημήσουν τον τοπικό ήρωα, τον Sergio Perez. Ο Perez τούς έδωσε -για λίγο- αυτό που ήθελαν, καθώς σημείωσε τον πρώτο χρόνο, προτού τον περάσει με μεγάλη διαφορά ο Μαξ Φερστάπεν λίγο αργότερα.

Οι Ferrari, Mercedes και McLaren έκαναν μια ασυνήθιστη επιλογή και βγήκαν για τις πρώτες τους προσπάθειες στο Q1 με τη μεσαία γόμα των ελαστικών της Pirelli. Ο Leclercήταν ο ταχύτερος από την 6άδα, καθώς ανέβηκε στην 3η θέση, πίσω από τον εντυπωσιακό Ντάνιελ Ρικάρντο, ο οποίος με την AlphaTauri είχε πάρει νωρίτερα τη 2η θέση. Ο Norrisδεν έκανε καν χρόνο, επέστρεψε στο γκαράζ και ξαναβγήκε στην πίστα με μαλακά ελαστικά, όπως έκανε και ο Piastri.

Το τέλος ωστόσο όλοι οι οδηγοί ξαναβγήκαν στην πίστα με μαλακά ελαστικά για μια τελευταία προσπάθεια. Ο Norris έκανε ένα λάθος και χρειάστηκε κάνει κι άλλο γρήγορο γύρο, προλαβαίνοντας για λίγα δευτερόλεπτα να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Ήταν όμως πολύ άτυχος και έπεσε πάνω στις κίτρινες σημαίες, από την έξοδο του Alonso, και δεν κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο του, μένοντας στη 19η θέση. Μαζί με τον Νόρις, από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Ocon, Magnussen, Stroll και Sargeant.

Q2

Και πάλι στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους οι Red Bull έκαναν νωρίς τους χρόνους τους, με τον Verstappen να είναι ξανά μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον Perez. Ανάμεσά τους, όμως, λίγο αργότερα μπήκαν ο Piastri στη 2η θέση και ο Ricciardo στην 3η. Τρομερή εμφάνιση από τον Αυστραλό με την AlphaTauri. Εξίσου εντυπωσιακός ήταν ο Bottas με την Alfa Romeo, ο οποίος είχε την 5η θέση, μπροστά από τις Mercedes και Ferrari.

Με την κατάσταση της πίστας να βελτιώνεται διαρκώς όσο περνούσε ο χρόνος, κανένας δεν αισθανόταν ασφαλής και έτσι όλοι, εκτός από τον Verstappen, βγήκαν για άλλη μία γρήγορη προσπάθεια. Και πάλι στην έξοδο του pit lane παρατηρήθηκε συνωστισμός, με τους οδηγούς να προσπαθούν να βγουν όσο πιο αργά γινόταν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί βελτίωσαν τους χρόνους τους αλλά μόνο ο Hamilton κατάφερε να περάσει τον Verstappen και να ανέβει πρώτος, τη στιγμή που ο Russell έπαιρνε την 3η θέση. Και ο Ricciardo βελτίωσε και ανέβηκε στην 4η θέση, μπροστά από Πιάστρι και Leclerc.

Ο Sainzπέρασε οριακά στη 10η θέση. Αργότερα ο Ισπανός ανέβηκε 9ος, όταν διαγράφηκε ο χρόνος του Albon λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας. Έτσι, οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Gasly, Hulkenberg, Alonso, Albon και Tsunoda, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα εκκινήσει από την τελευταία θέση λόγω αλλαγή κινητήρα.

Q3

Το τρίτο και αποφασιστικής σημασίας σκέλος των κατατακτήριων έμοιαζε να έχει ένα και μοναδικό ερώτημα: αν θα μπορέσει κάποιος να απειλήσει τον Verstappen. Οι Μεξικανοί βέβαια θα ήθελαν να δουν τον Πέρεζ να είναι είναι αυτή η απειλή.

Ο Perez ήταν εκείνος που έκανε πρώτος από όλους γρήγορο γύρο, για να έχει όλη την πίστα στη διάθεσή του. Είδε όμως τον Φερστάπεν να τον περνά για άλλη μία φορά με διαφορά μισού δευτερολέπτου. Αυτό που δεν περίμενε να δει ήταν πρώτον, τον Ρικάρντο να σταματά μόλις 1 δέκατο πίσω από τον Φερτάπεν και δεύτερον, τις δύο Ferrari να ανεβαίνουν στην κορυφή, με τον Leclerc στην πρώτη θέση και τον Sainz στη 2η. Ο Perezμάλιστα μετά την πρώτη προσπάθεια ήταν 7ος, πίσω από τους Russell και Hamilton.

Με βάση τα προηγούμενα, ο δεύτερος γρήγορος γύρος των οδηγών απέκτησε μεγαλύτερο βάρος. Τα μονοθέσια ξαναβγήκαν στην πίστα με φρέσκα ελαστικά και ήρθε η ώρα για τους οδηγούς να τα δώσουν όλα. Οι Ferrari δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, αλλά διατήρησαν τις θέσεις τους, αφού ο Verstappenβελτίωσε μεν το χρόνο του αλλά έμεινε στην 3η θέση. Έτσι, ο Leclerc πήρε την pole position με τον Sainz δίπλα του στην πρώτη σειρά. Ο Verstappen θα εκκινήσει 3ος (αν δεν πάρει ποινή) και ο Εκπληκτικός Ρικάρντο θα βρίσκεται στην 4η θέση. Ο Perez ήταν 5ος και ακολούθησαν οι Hamilton, Piastri, Russell, Bottas και Zhou.

Αποτελέσματα QP GP Μεξικού

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles