spot_img

GP Μονακό QP: Άπιαστος ο Leclerc στις δραματικές κατατακτήριες

Ο Charles Leclerc κατέκτησε ακόμα μία pole position στον εντός έδρας αγώνα του, το GP Μονακό, με τον Carlos Sainz να «κλειδώνει» για τη Ferrari την πρώτη σειρά εκκίνησης. Οι Perez και Verstappen με Red Bull Racing ήταν πίσω τους.

Η Ferrari ήρθε στο πριγκιπάτο του Μονακό ως το φαβορί για την κατάκτηση της pole position και επιβεβαίωσε στις κατατακτήριες την κυριαρχία της, με τον Charles Leclerc να μην απογοητεύει στο «σπίτι» του τους υποστηρικτές του. Ο Μονεγάσκος σημείωσε έναν πολύ γρήγορο γύρο στην έναρξη του Q3, ο οποίος τον διατήρησε στην κορυφή, καθώς στο τέλος της περιόδου εμφανίστηκε η κόκκινη σημαία. Ο Sergio Perez είχε έξοδο στη στροφή Portier πριν το τούνελ και στέρησε τη δυνατότητα και στον teammate του, Max Verstappen, να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη σειρά της εκκίνησης του αγώνα στους στενούς δρόμους του Μόντε Κάρλο.

Ο Charles Leclerc, συνεπώς, με Ferrari πήρε την τρίτη συνεχόμενη  και πέμπτη φετινή pole position, γυρνώντας στο 1:11.376. Ο teammate του, Carlos Sainz, διατήρησε τη 2η θέση, έχοντας διαφορά 0,225s από την κορυφή. Η Red Bull κατέλαβε τη δεύτερη σειρά εκκίνησης, με τον Sergio Perez (+0,253s) στην 3η και τον Max Verstappen (+0,290s) στην 4η θέση αντίστοιχα.

Ο Lando Norris με McLaren είχε καταπληκτική επίδοση, καταλαμβάνοντας την 5η θέση, ενώ ο Fernando Alonso με Alpine βρέθηκε στην 7η θέση. Η Mercedes αρκέστηκε στην 6η θέση του George Russell και την 8η του Lewis Hamilton. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν ο Sebastian Vettel με Aston Martin και ο Esteban Ocon με Alpine.

Ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri ήταν στην 11η θέση και ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo στη 12η, με τις ομάδες τους να μην προκρίνονται στο Q3. Η Haas δεν τα κατάφερε, επίσης, με τον Kevin Magnussen να καταλήγει στη 13η και τον Mick Schumacher στη 15η θέση αντίστοιχα. Ανάμεσά τους βρέθηκε, στη 14η θέση, ο Daniel Ricciardo με McLaren.

Εκτός από το Q1, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 16 μέχρι 20, βρέθηκαν οι Alex Albon με Williams, Pierre Gasly με Alpha Tauri, Lance Stroll με Aston Martin, Nicholas Latifi με Williams και Guanyu Zhou με Alfa Romeo.

Q1

Ο καιρός στο ξεκίνημα της περιόδου ήταν αίθριος, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στους 26 και 48 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα. Όλοι οι οδηγοί βγήκαν άμεσα στην πίστα με soft ελαστικά, με δεδομένο τον κίνδυνο εμφάνισης κόκκινων σημαιών. Στα πρώτα λεπτά οι Verstappen, Perez βρίσκονταν 1 δευτερόλεπτο μπροστά από την υπόλοιπη κατάταξη, με τον Leclerc να πέφτει πίσω και από τον Magnussen στην 4η θέση.

Η πίστα αποκτούσε περισσότερη πρόσφυση, με τους χρόνους να πέφτουν διαρκώς. Ο Leclerc κατέβηκε μέχρι το 1:12.569, με τον Sainz να ανεβαίνει στη 2η θέση, μόλις 0,047s πίσω του. Στις θέσεις 3 και 4 ήταν οι Verstappen και Perez. Παράλληλα, στην τελική πεντάδα βρίσκονταν οι Stroll, Vettel, Zhou, Latifi και Bottas.

Η κόκκινη σημαία εμφανίστηκε, ενώ απέμεναν 2:25 για τη λήξη του Q1, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος λόγος. Στη συνέχιση της περιόδου, υπήρχε πολύ μεγάλη κίνηση από το pitlane και ο κίνδυνος να μη προλάβουν ορισμένοι οδηγοί να ξεκινήσουν γρήγορη προσπάθεια ήταν ορατός. Ο Zhou ήταν «θύμα» της κατάστασης και δεν ξεκίνησε γρήγορο γύρο, μένοντας τελευταίος. Οι Vettel και Bottas πέρασαν στο Q2, με τους Albon και Gasly να τίθενται εκτός συνέχειας.

Εκτός του Q2 έμειναν, συνεπώς, οι Albon, Gasly, Stroll, Latifi, Zhou.

Q2

Εκτός των μονοθεσίων της Alpine, οι υπόλοιποι 13 οδηγοί βγήκαν άμεσα στην πίστα για να σημειώσουν χρόνο, με τις επιλογές ανάμεσα σε νέο και χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών να ποικίλουν.

Ο Perez, αρχικά, έκανε εντυπωσιακό χρόνο στο 1:12.059, έχοντας ελάχιστα πίσω τους Leclerc και Sainz, με τον Verstappen να περιορίζεται στην 4η θέση. Εκτός της δεκάδας βρίσκονταν, προς ώρας, οι Magnussen, Bottas, Tsunoda, Ricciardo και Schumacher.

Ο Leclerc ήταν ο πρώτος που «έσπασε» το φράγμα του 1:12, σημειώνοντας χρόνο στο 1:11.864, με τον Perez να τον ακολουθεί στα 0,090s πίσω του. Στα τελευταία 4 λεπτά, οι οδηγοί που έδιναν μάχη για είσοδο στο Q3 εμφανίστηκαν και πάλι στην πίστα με νέο σετ soft ελαστικών. Η τελική πεντάδα είχε τα ίδια άτομα με νωρίτερα, το μόνο που άλλαξε ήταν η σειρά με την οποία αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των κατατακτηρίων.

Εκτός του Q3 έμειναν, επομένως, οι Tsunoda, Bottas, Magnussen, Ricciardo και Schumacher.

Q3

Στην πρώτη προσπάθεια των οδηγών για γρήγορο γύρο, ο Norris και οι δύο Mercedes είχαν χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών, νέο οι υπόλοιποι, με την Alpine να καθυστερεί την έξοδό της από το pitlane. Ο Leclerc έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για την pole position, γυρνώντας στο 1:11.376. Ο teammate του, Sainz, ήταν στη 2η θέση στα 0,225s πίσω του, με τους Perez και Verstappen στις θέσεις 3 και 4 αντίστοιχα. Ο Alonso σκαρφάλωσε μέχρι την 5η θέση και ο Norris στην 6η, μπροστά από τις Mercedes των Hamilton και Russell, με τους Vettel και Ocon στις θέσεις 9 και 10.

Στα τελευταία 4 λεπτά είχε ξεκινήσει η τελευταία προσπάθεια των οδηγών για βελτίωση των χρόνων τους, με νέο σετ soft ελαστικών. Μόλις 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του Q3, όμως, ο Perez χτύπησε στις μπαριέρες πριν την είσοδο του τούνελ, ο Sainz δεν τον απέφυγε και χτύπησε, επίσης, ελαφρά. Τα παραπάνω γεγονότα έφεραν την κόκκινη σημαία και διαμόρφωσαν την τελική κατάταξη.

Ο Leclerc πήρε την 14η pole position της καριέρας του στον εντός έδρας αγώνα του με χρόνο 1:11.376. Ο Sainz παρέμεινε στη 2η θέση, με τους Perez και Verstappen στις θέσεις 3 και 4 πίσω τους.

Ο Norris πρόλαβε να βελτιώσει το χρόνο του νωρίτερα και τερμάτισε στην 5η θέση, με τους Russell και Hamilton στις θέσεις 6 και 8 αντίστοιχα για λογαριασμό της Mercedes. Ο Alonso ήταν στην 7η θέση, ο teammate του, Ocon, περιορίστηκε στη 10η και ο Vettel ολοκλήρωσε τις κατατακτήριες στην 9η θέση.

Aποτελέσματα GP Μονακό QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles