spot_img

GP Ολλανδίας: Ο Verstappen κέρδισε και ισοφάρισε τον Vettel

O Max Verstappen ήταν ο πρωταγωνιστής στο GP Ολλανδίας και κέρδισε για ακόμη μια φορά στο 2023 και έφτασε τις 9 σερί νίκες ισοφαρίζοντας τον Sebastian Vettel.

Ούτε ο καιρός μπορεί να βάλει φρένο στο Max Verstappen και ο Ολλανδός αναδείχθηκε ο νικητής στο Grand Prix της πατρίδας του. Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη του νίκη του στη σεζόν ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Sebastian Vettel. Στο βάθρο επέστρεψε ο Fernando Alonso μετά από αρκετούς αγώνες με την ανανεωμένη AMR23 δίνοντας μια ανάσα αυτοπεποίθησης στην Aston Martin. Την έκπληξη στο βάθρο μ’ έναν πολύ καλό αγώνα έκανε ο Pierre Gasly, ο οποίος κράτησε μικρή την διαφορά από τον Sergio Perez στην 3η θέση καθώς ο Μεξικανός μετά την επανεκκίνηση του αγώνα δέχθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων. Αυτό ήταν το δεύτερο βάθρο της Alpine φέτος.

Την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Sergio Perez, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Lando Norris, Alexander Albon, Oscar Piastri και Esteban Ocon. Τον ταχύτερο γύρο του αγώνα έκανε ο Alonso , ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε και ως “Driver of the day”. 

Ακούστε το podcast μας για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Βελγίου. 

Γύρος σχηματισμού

Αν και το οδόστρωμα στην πίστα το Ζάντβορτ, μαύρα σύννεφα παραμόνευαν και απειλούσαν με βροχή από στιγμή σε στιγμή. Μάλιστα η Διοίκηση αγώνα ανακοίνωσε πως η πιθανότητα βροχής κατά την διάρκεια των 72 γύρων ήταν στα 70%. Ο Kevin Magnussen εκκίνησε τον αγώνα από το pit-lane, καθώς οι μηχανικοί του έκαναν αλλαγή στο κινητήριο σύνολο στο μονοθέσιο του Δανού. Ενώ όλοι οι οδηγοί, εκτός του Hamilton, είχαν επιλέξει την μαλακή γόμα ελαστικών οι πρώτες ψιχάλες άρχισαν να πέφτουν στην πίστα.

Εκκίνηση

Τα πέντε κόκκινα έσβησαν και ο Verstappen έκανε καθαρή εκκίνηση κρατώντας την 1η θέση με το Norris να ακολουθεί. Τρομερή εκκίνηση έκανε ο Alonso που ανέβηκε στην 3η θέση με την ανανεωμένη AMR23.

Αγώνας

Από τον πρώτο όμως κιόλας γύρο η βροχή άρχισε να δυναμώνει σε μερικά σημεία της πίστας και πολλοί οδηγοί μπήκαν αμέσως στην pits για αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά. Πρώτος από όλους ο Perez που ήταν και ο μεγάλος κερδισμένος καθώς με τους πρωτοπόρους να μπαίνουν και αυτοί στα pits βρέθηκε να οδηγεί στην κορυφή του grid με τον Zhou στη 2η θέση και Gasly στην 3η.

Με καλύτερη πρόσφυση ο Verstappen προσπέρασε εύκολα τους Gasly και Zhou για να κάνει το 1-2 για τη Red Bull, ο Perez όμως σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα μπροστά. Ο Ολλανδός βέβαια ροκάνιζε πολύ γρήγορα τη διαφορά. Για μια ακόμα φορά η Mercedes πήρε πολύ λάθος στρατηγικές αποφάσεις για τους οδηγούς τις και οι Hamilton και Russell έπεσαν στην 13η και 14η θέση.

Η βροχή δεν κράτησε πολύ και στον δέκατο γύρο πολλοί επέστρεψαν στα pits για αλλαγή στα pits. Ένας από αυτούς και ο Verstappen, που μπήκε πριν τον Perez, και πήρε ξανά με αυτή την ευνοϊκή στρατηγική της Red Bull Racing τον έλεγχο του αγώνα. Ο Alonso είχε ανέβει στην 3η θέση ενώ ε

Αυτοκίνητο ασφαλείας

Στον 16ο γύρο ο Logan Sargeant βγήκε εκτός πίστας και συγκρούστηκε με τον τοίχο στην έξοδο της στροφής 8. Το παιχνίδι στρατηγικής με την επιλογή ξεκίνησε, Mercedes και McLaren όμως είχαν ήδη καταστρέψει τον αγώνα τους και είχαν πέσει σε θέσεις εκτός δεκάδας.

Συνέχεια αγώνα

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε στο τέλος του 21ου γύρο με τους Verstappen, Perez και Alonso να κρατούν το front row με τον Ολλανδό να είναι ταχύτερος στην πίστα. Οι Hamilton, Norris και Piastri προσπέρασαν τους Leclerc και Magnussen και άρχισαν να απειλούν την δεκάδα. Παράλληλα, ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει ξανά με σκούρα σύννεφα να πλησιάζουν την πίστα.

Η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ βέβαια στους επόμενους γύρους και η προσοχή στράφηκε στο Liam Lawson, που αντικατάστησε τον Daniel Riccardo που τραυματίστηκε στο FP3. Ο νεαρός Αμερικανός έκανε ένα πολύ ωραίο προσπέρασμα στο Leclerc, ο οποίος στον επόμενο γύρο εγκατέλειψε τον αγώνα στον 43 γύρο.

Στον 49ο γύρο ο Alonso μπήκε στα pits, είχε όμως ένα πολύ αργό pit stop και βγήκε πίσω από τον Sainz στην 4η θέση. Με την εμπειρία του και την ανανεωμένη AMR23 όμως τον προσπέρασε τρεις γύρους μετά θέλοντας να κλειδώσει το βάθρο. Λίγο μετά ο Albon σε έναν ακόμα τρομερό αγώνα προσπέρασε τον Russell για την 6η θέση.

Στον 55ο γύρο ο Alonso ενημερώθηκε ότι αναμένουν δυνατή βροχή, πιο ισχυρή από εκείνη στο ξεκίνημα του αγώνα, στα επόμενα δέκα λεπτά. Ήταν ξεκάθαρο πως το φινάλε του αγώνα θα ήταν ανατρεπτικό. Πρώτος για τα ενδιάμεσα ελαστικά ο Perez με μια αρκετά αλλαγή με τους Sainz, Gasly και τις δυο Mercedes να ακολουθούν. Ο Verstappen αν και στην αρχή αρνήθηκε να μπει στα pits, μπήκε στον 61ο γύρο όπως και το υπόλοιπο grid και βρέθηκε 1ος στην πίστα.

Η βροχή όμως είχε πολύ άγριες διαθέσεις και ο Perez είχε έξοδο με το οδόστρωμα να είναι απίστευτα ολισθηρό. Στον 64ο γύρο και ενώ ο Verstappen μπήκε στα pits για full wet ελαστικά ο Zhou είχε έξοδο στο ίδιο σημείο με τον Perez και συγκρούστηκε με τον τοίχο.

Κόκκινη σημαία

Η Διοίκηση Αγώνα με την καταρρακτώδη βροχή να λούζει την πίστα διέκοψε τον αγώνα στους 65 από τους 72 προγραμματισμένους γύρους. Οι οδηγοί επέστρεψαν με μεγάλη δυσκολία στα pits. Ο Perez βρίσκονταν στα pits όταν βγήκε η κόκκινη σημαία με αποτέλεσμα να πέσει στην 6η θέση. Η FIA όμως ανανέωσε την κατάταξη για την επανεκκίνηση του αγώνα, σύμφωνα με την οποία θα εκκινήσει 3ος πίσω από τον Alonso.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο αγώνας μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια δυο ώρες δίχως διακοπές, ενώ το Grand Prix πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ωρών. Η συνέχεια του Grand Prix Ολλανδίας κρίνονταν από την διάθεση του καιρού.

Μετά από περίπου μισή ώρα ανακοινώθηκε επίσημα η ώρα που θα συνεχιστεί ο αγώνας και η Διεύθυνσης Αγώνα θα καθόριζε πόσους γύρους θα πραγματοποιήσουν οι οδηγοί μέχρι τον τερματισμό. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η χρήση των ενδιάμεσων ελαστικών ήταν υποχρεωτική.

Επανεκκίνηση

Η επανεκκίνηση του αγώνα έγινε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, το οποίο και παρέμεινε για δυο συνολικά γύρους. Με πέντε γύρους μέχρι το τέλος ο αγώνας συνεχίστηκε με τον Alonso να πιέζει τον Verstappen. Ο Perez δέχθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στο pit-lane και κινδυνεύει να χάσει το βάθρο από τον Gasly στην 4η θέση. Ο Russell αν και κατάφερε να προσπεράσει το Norris είχαν στην συνέχεια επαφή με αποτέλεσμα ο Russell να πέσει τελευταίος. Την ίδια στιγμή ο teammate του Hamilton πίεζε τον Sainz για την 5η θέση, ο Ισπανός όμως αμύνθηκε δυναμικά και κράτησε τη θέση του.

Ο Verstappen χάρισε μια ακόμα νίκη στην πατρίδα του και τη Red Bull για την 9η συνεχόμενη του νίκη. Στην 2η θέση ο Alonso και ο Gasly για πρώτη φορά στο βάθρο με την ομάδα της Alpine.

Αποτελέσματα GP Ολλανδίας 

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles