spot_img

GP Ολλανδίας QP: Χατ-τρικ στις pole ο Verstappen στο Ζάντβορτ

O Max Verstappen ήταν ο πρωταγωνιστής στο μαραθώνιο QP στου GP Ολλανδίας στην πίστα του Ζάντβορτ και πήρε μία ακόμη pole position στο 2023. 

Το χατ-τρικ με τρεις συνεχόμενες pole positions σημείωσε ο Max Verstappen στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ολλανδίας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην πίστα του Ζάντβορτ ο Ολλανδός Πρωταθλητής στερήθηκε στο τέλος του Q3 την pole position από τον Lando Norris στη 2η θέση και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με 1:10.567. Στη δεύτερη σειρά θα είναι ο George Russell που τελευταία στιγμή ανέβηκε στην 3η θέση μπροστά από τον Alexander Albon.

Παρά την απουσία βροχής το οδόστρωμα στην πίστα του Ζάντβορτ ήταν αρκετά ολισθηρή και τα σύννεφα παραμόνευαν στον Ολλανδικό ουρανό. Οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο των κατατακτηρίων ήταν άκρως απρόβλεπτες.  

Ακούστε το καλοκαιρινό μας podcast για τη Formula 1 με την ανάλυση του GP Βελγίου. 

Q1

Οι πρώτοι οδηγοί βγήκαν στην πίστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά. Ήδη από τις πρώτες τους προσπάθειες οι Albon, Hulkenberg και Verstappen είχαν μπλοκάρισμα στα ελαστικά και βγήκαν εκτός πίστας στα χαλίκια. Ο Ολλανδός μάλιστα παραπονέθηκε ότι δεν είχε καθόλου πρόσφυση στα ελαστικά. Η κατάταξη άλλαζε διαρκώς και βελτιωνόταν η πρόσφυση. Με λιγότερα από δέκα λεπτά να απομένουν στην κορυφή των χρόνων ήταν οι Piastri και Norris με τον Αυστραλό στο 1:22.059.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο με πιο στεγνή πίστα οι χρόνοι έπεφταν κατακόρυφα με τους οδηγούς να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα μονοθέσιά τους. Πολλοί μάλιστα επιχείρησαν την τελευταία τους προσπάθεια με νέο σετ ενδιάμεσων ελαστικών αν και άρχιζε να ψιχαλίζει. Σε πολύ επικίνδυνο σημείο ήταν οι Hamilton, Perez και Leclerc κατάφεραν όμως οριακά να μείνουν στο Q2. Στην κορυφή των χρόνων έκλεισε ο Albon με 1:20.939 και το Verstappen 0.026s πίσω του.

Στην ζώνη αποκλεισμού οι Zhou Guanyu, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas και Liam Lawson.

Q2

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε και πάλι χωρίς βροχής αλλά οι συνθήκες στην πίστα ήταν αρκετά δύσκολες. Πρώτος χρόνο έγραψε ο Verstappen με 1:21.921 και τον Russell στην 2η θέση. Ο Ολλανδός κατέβασε και άλλο το χρόνο στην δεύτερη του προσπάθεια με 1:20.690. Η πίστα με κάθε γύρο ήταν και ταχύτερη ενώ οριακά αρχίσαμε να διακρίνουμε την αγωνιστική γραμμή.

Με πέντε λεπτά να απομένουν το χάος επικράτησε στην κορυφή με την πίστα να είναι σε σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Η κατάταξη άλλαζε με τους οδηγούς να ολοκληρώνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες. Ξανά στην 1η θέση ο Verstappen με 1:18.856 και ο Piastri 2ος. Απόλυτη καταστροφή για τον Hamilton που έμεινε εκτός Q3.

Εκτός μάχης για την pole position οι Lance Stroll, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda και Nico Hulkenberg.

Q3

Όλοι οι οδηγοί εκτός του Verstappen βγήκαν στην πίστα με τα σλικ ελαστικά, αμέσως ο Ολλανδός όμως μπήκε στα pits για αλλαγή. Εκεί όμως που περιμέναμε στο Q3 να εξελιχθούν όλα χωρίς διακοπές ο Sargeant είχε έξοδο στην στροφή 2 και συγκρούστηκε στον τοίχο. Η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία και οι οδηγοί επέστρεψαν στα pits.

Το Q3 ξεκίνησε με περίπου εκτός να απομένουν και όλοι βγήκαν στην πίστα με σλικ ελαστικά. Με το οδόστρωμα σχεδόν τελείως στεγνό ενεργοποιήθηκε και το DRS. Οι δυο McLaren έκαναν το 1-2 με το Norris στην κορυφή και τον Verstappen στην 3η θέση. Με τέσσερα λεπτά να απομένουν είχαμε ξανά κόκκινη σημαία καθώς ο Leclerc βγήκε εκτός στην είσοδο της στροφής 3 και έπεσε στον τοίχο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την pole ξεκίνησε ξανά όπως και η μάχη ανάμεσα σε Verstappen και Norris. Ο Ολλανδός όμως στερήθηκε από το Norris την pole και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με 1:10,567

Αποτελέσματα QP GP Ολλανδίας

Image

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles