spot_img

GP Ολλανδίας QP: Ο Verstappen αποκατέστησε την τάξη

O Max Verstappen ήταν o μεγάλος πρωταγωνιστής στο QP του GP Ολλανδίας, παίρνοντας μία μεγάλη pole position στο κατάμεστο Zandvoort.

Η μάχη των κατατακτηρίων του GP Ολλανδίας ήταν οριακή, όμως στο τέλος ο Max Verstappen κατάφερε να πάρει τη 2η pole position στον εντός έδρας αγώνα για τον ίδιο. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021 σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:10.342 στην τελευταία του προσπάθεια, κάτι που ήταν αρκετό για να βρεθεί μπροστά από τον Charles Leclerc μόλις για 0,021s. Ο Μονεγάσκος είχε τα ταχύτερα sector 1 και 3, όμως δε βελτίωσε το χρόνο του στο sector 2 κι έχασε για χιλιοστά την πρώτη θέση στην αυριανή σειρά εκκίνησης. Ο Carlos Sainz με Ferrari ήταν στην 3η θέση.

Η Mercedes ήλπιζε σε κάτι παραπάνω στις κατατακτήριες, όμως η τελευταία προσπάθεια των οδηγών της επηρεάστηκε από την κίτρινη σημαία στο sector 3. Ο Lewis Hamilton (+0,306s) ήταν στην 4η θέση και ο George Russell (+0,805s) στην 6η, με το Sergio Perez με Red Bull Racing να είναι ανάμεσά τους στην 5η θέση. Ο Μεξικανός ήταν αυτός που προκάλεσε την κίτρινη σημαία στο τέλος, κάνοντας λάθος στη στροφή 13. Ο Lando Norris με McLaren ανέβηκε στην 7η θέση, ο Mick Schumacher με Haas είχε πολύ καλή επίδοση κατακτώντας την 8η θέση, μπροστά από το Yuki Tsunoda με Alpha Tauri που ήταν στην 9η. Ο Lance Stroll με Aston Martin ήταν άτυχος, καθώς δε βγήκε στο Q3 για χρόνο λόγω μηχανικού προβλήματος κι έμεινε στη 10η θέση.

Ο Pierre Gasly με Alpha Tauri έμεινε από τον teammate του εκτός του Q3 και έμεινε στην 11η θέση. Πίσω του βρίσκονταν οι οδηγοί της Alpine, με τον Esteban Ocon να προηγείται μόλις για 0,008s του teammate του, Fernando Alonso. Ο Zhou Guanyu με Alfa Romeo ήταν στη 14η θέση, ενώ ο Alex Albon με Williams δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 15η θέση.

Ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo δεν πέρασε στο Q2 και περιορίστηκε στη 16η θέση. Ο Daniel Ricciardo με McLaren απογοήτευσε μένοντας στη 17η θέση, με τον Kevin Magnussen με Haas να έπεται στη 18η θέση. Ο Δανός είδε το γύρο του να διαγράφεται λόγω παραβίασης ορίου πίστας στη στροφή 3 κι έπεσε μία θέση. Οι Sebastian Vettel με Aston Martin και Nicholas Latifi με Williams συμπλήρωσαν την κατάταξη στις κατατακτήριες του GP Ολλανδίας.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του αγώνα στο Spa.

Q1

Οι καιρικές συνθήκες παρέμειναν άψογες, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος να ανεβαίνουν, από το FP3, στους 26 και 38 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Από νωρίς αρκετοί οδηγοί βγήκαν στην πίστα για να σημειώσουν χρόνο, αν και καθυστέρησαν οι κορυφαίοι συνδυασμοί. Στα πρώτα λεπτά, η Aston Martin βρισκόταν στην κορυφή, με το Stroll να προηγείται οριακά του Vettel. Ο Verstappen λίγο αργότερα βρέθηκε στην κορυφή με χρόνο 1:11.317. Οι Sainz και Leclerc ακολουθούσαν, με τον Perez να είναι στην 4η θέση. Η Mercedes στην πρώτη της προσπάθεια ανέβηκε στις θέσεις 2 και 3, με το Russell να είναι μόλις 0,021s μπροστά από το Hamilton.

Με τον Tsunoda να κάνει την τελευταία πρώτη προσπάθεια, η τελική πεντάδα είχε τους Vettel, Ricciardo, Albon, Schumacher και Latifi. Ο Leclerc έμεινε στην πίστα και ανέβηκε στη 2η θέση, με τον Perez να σκαρφαλώνει, με τη σειρά του, στην 5η.

Για την τελευταία προσπάθεια βγήκαν όλοι οι οδηγοί στην πίστα εκτός των Verstappen και Leclerc. Ο Albon είχε σημειώσει τον 7ο χρόνο, ρίχνοντας το Magnussen στη 16η θέση. Ο Δανός δε βελτίωσε αρκετά κι έπεσε 18ος, με το τον ταχύτερο χρόνο του να διαγράφεται, ενώ ο Schumacher βγήκε εκτός της τελικής πεντάδας και «πέταξε» τον Bottas σε αυτή. Στην κορυφή, ο Hamilton ανέβηκε 2ος, ο Tsunoda σκαρφάλωσε στην 3η θέση και ο Norris στην 5η θέση.

Οι οδηγοί που αποκλείστηκαν από το Q1 ήταν οι Bottas, Ricciardo, Magnussen, Vettel και Latifi.

Q2

Η δεύτερη περίοδος των κατατακτηρίων διακόπηκε νωρίς, με την κόκκινη σημαία να εμφανίζεται, καθώς άτομο από την κερκίδα πέταξε ένα καπνογόνο μέσα στην πίστα. Στη συνέχιση της διαδικασίας, ο Albon και οι δύο Red Bull Racing βγήκαν αρχικά με χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών. Ο Verstappen γύρισε στο 1:10.927, με τον Perez να είναι πίσω του στα 0,387s. Η Mercedes βρισκόταν κοντά, με το Hamilton στη 2η και το Russell στην 4η θέση. Η Ferrari βρισκόταν πίσω και από το Norris στις θέσεις 6 και 7, με το Sainz μπροστά από το Leclerc. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Stroll σημείωσε τον 4ο ταχύτερο χρόνο.

Εκτός δεκάδας, παράλληλα, βρίσκονταν οι Gasly, Ocon, Zhou, Tsunoda και Schumacher. Ακολούθησε «αδράνεια» στην πίστα, με τους οδηγούς να βγαίνουν στα 3 τελευταία λεπτά για την τελευταία τους προσπάθεια, με την πλειοψηφία να χρησιμοποιεί νέο σετ soft ελαστικών. Ο Leclerc ανέβηκε στη 2η θέση, ενώ ο Sainz σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στο 1:10.814, με το Russell να βρίσκεται πίσω του μόλις για 0,010s. Στις πίσω θέσεις, ο Albon μπήκε νωρίτερα στα pit κι έπεσε στη 15η θέση. Οι Schumacher και Tsunoda πέρασαν στο Q3, με τον Alonso να πέφτει στη 13η θέση.

Εκτός συνέχειας των κατατακτηρίων τέθηκαν οι Gasly, Ocon, Alonso, Zhou και Albon.

Q3

Ο Verstappen βγήκε για την πρώτη προσπάθεια με νέο σετ soft ελαστικών, ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους είχαν χρησιμοποιημένο. Ο Ολλανδός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:10.515, με τον Perez να βρίσκεται πίσω του κατά 0,562s. Με νέο σετ soft γόμας ο Hamilton ανέβηκε στη 2η θέση, με το Russell να είναι στην 4η. Παρόμοια επιλογή είχε η Ferrari, με το Leclerc να είναι ταχύτερος όλων στο 1:10.456, ενώ ο Sainz έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο. Μετά την πρώτη προσπάθεια η κατάταξη είχε ως εξής: Leclerc, Verstappen, Hamilton, Sainz, Perez, Russell, Norris, Tsunoda και Schumacher. Ο Stroll δεν είχε βγει ακόμα στην πίστα στο Q3, καθώς αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα.

Η τελευταία προσπάθεια στις κατατακτήριες έγινε με νέο σετ soft ελαστικών από τους 9 οδηγούς (δε βγήκε καθόλου ο Stroll). Ο Leclerc ήταν για λίγα δευτερόλεπτα πρώτος, βελτιώνοντας το χρόνο του κατά 0,093s. Ο Verstappen, όμως, κινήθηκε ακόμα ταχύτερα στο 1:10.342, παίρνοντας την πρώτη θέση μόλις για 0,021s. Ο Sainz έκανε τον 3ο χρόνο, με τον Perez να κάνει λάθος στην προτελευταία στροφή, κάτι που εμφάνισε την κίτρινη σημαία στο sector 3. Οι Hamilton και Russell δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν κι έμειναν στις θέσεις 4 και 6 αντίστοιχα, με το Μεξικανό ανάμεσά τους στην 5η θέση. Οι Norris, Schumacher και Tsunoda συμπλήρωσαν την κατάταξη μέχρι την 9η θέση και ο Stroll έμεινε 10ος.

Αποτελέσματα GP Ολλανδίας QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles