spot_img

GP Ουγγαρίας QP: Ο «Βασιλιάς» των pole στην κορυφή

O Lewis Hamilton ήταν ο ταχύτερος οδηγός στο QP του GP Ουγγαρίας και επέστρεψε στις pole position σε μία διαδικασία για γερά νεύρα γεμάτη ανατροπές.

Ένα απίστευτο ρεκόρ επιμηκύνει ο Lewis Hamilton με την κατάκτηση της 9ης του pole position στο Grand Prix Ουγγαρίας και πλέον έφτασε τις 104 poles στην καριέρα του στην Formula 1. Στις τελευταίες προσπάθειες των οδηγών στο Q3 ο Max Verstappen δεν βελτίωσε τον χρόνο του, ο οποίος έχει δυσκολευτεί αρκετά αυτό το αγωνιστικό τριήμερο με την ισορροπία του μονοθεσίου, και στον αυριανό αγώνα της Κυριακής θα αναβιώσουμε σκηνικά από το Πρωτάθλημα του 2021. Ο Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκλεψε την pole μόλις για τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το front row συμπλήρωσε ο Lando Norris με μια ακόμα πολύ δυνατή εμφάνιση της αναβαθμισμένης MCL60.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις κατατακτήριες του GP Ουγγαρίας είχαμε μια νέα δομή κατατακτήριων δοκιμών με όλες τις γόμες να χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς. Στο Q1 χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά η σκληρή γόμα ελαστικών, στο Q2 μόνο η μεσαία γόμα ελαστικών και στο Q3 μόνο η μαλακή γόμα ελαστικών. Η δομή αυτή έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς τα μονοθέσια συμπεριφέρονται διαφορετικά με την κάθε γόμα.

Οι συνθήκες στην πίστα είχαν αλλάξει αρκετά καθώς η βροχή τις προηγούμενες ώρες ξέπλυνε τη στρώση από φθαρμένη γόμα ελαστικών στο οδόστρωμα μειώνοντας την πρόσφυση.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #119 με την ανάλυση του Grand Prix Ουγγαρίας. 

Q1

Ο πρώτος που σημείωσε χρονομετρημένη προσπάθεια ήταν ο Perez με 1:19.292 ενώ ο Ricciardo στην πρώτη του προσπάθεια μετά την επιστροφή του στην Formula 1 ήταν σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον teammate Yuki Tsunoda. Η σκληρή γόμα έδωσε απόδοση στους οδηγούς για περισσότερο από ένα γύρο.

Ο Valtteri Bottas βρέθηκε στην κορυφή του grid με 1:18.775 ενώ παράλληλα αρκετοί οδηγοί είδαν το γύρο τους να ακυρώνεται λόγω παραβίασης των ορίων πίστας. Ο Verstappen μείωσε στην 1η θέση με 1:18.658 αλλά με την πίστα να βελτιώνεται διαρκώς οι χρόνοι έπεφταν όλο και περισσότερο. Αρκετά κακή απόδοση των δυο Ferrari που ήταν κοντά στη ζώνη αποκλεισμού με λιγότερο από πέντε λεπτά να απομένουν. Οι δυο οδηγοί της Alfa Romeo είχαν αντίθετα πολύ καλό ρυθμό και ο Zhou Guanyu έκανε το 1:18.143. Μεγάλη απογοήτευση για το Russell που στην τελευταία του προσπάθεια βρήκε πολλά μονοθέσια μπροστά του και έχασε χρόνο μετά από στρατηγικό λάθος της Mercedes-AMG. Πέρυσι ο νεαρός Βρετανός είχε εκκινήσει από την pole.

Στην ζώνη αποκλεισμού οι Kevin Magnussen, Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, George Russell και Alexander Albon.

Q2

Ξανά ο Perez πρώτος να σημειώσει χρόνο στην πίστα του Χανγκαρόρινγκ με το μεσαίο σετ ελαστικών για την δεύτερη περίοδο κατατακτηρίων με 1:17.675 ενώ λίγο αργότερα ο Verstappen μείωσε στο 1:17.296 ο οποίος ακυρώθηκε για παραβίαση ορίων πίστα.

Οι δυο McLaren με οχτώ λεπτά να απομένουν στο Q2 έκαναν το 1-2 με το Lando Norris στην κορυφή με 1:17.328 και τον Oscar Piastri να ακολουθεί 0.243s πιο αργός. Ο Verstappen στην τελευταία του προσπάθεια ανέβηκε στην 3η θέση με 1:17.547 ενώ ο Hamilton ανέβηκε στη 2η θέση. Μεγάλες ανατροπές μέχρι και το τελευταίο λεπτό με πολύ μικρές διαφορές στους δέκα πρώτους οδηγούς. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η Alfa Romeo που για πρώτη φορά φέτος είδε τους δυο οδηγούς της να προχωρούν στο Q3.

Εκτός μάχης για την pole position οι Pierre Gasli, Lance Stroll, Daniel Riciardo, Esteban Ocon και Carlos Sainz.

Q3

Η μάχη της pole position έγινε με το πιο μαλακό σετ ελαστικών και αρκετά βελτιωμένη πρόσφυση στην πίστα. Ξανά πρώτος ο Perez με 1:17.142 όμως ο Norris ξανά με ένα πολύ γρήγορο βρέθηκε πρώτο με 1:17.904. Το φράγμα του 1:17.00 έσπασε ο Verstappen με 1:16.612 με τον Hamilton να ακολουθεί ένα δέκατο πίσω του.

Τρία λεπτά πριν το τέλος και οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα για μια τελευταία προσπάθεια. Ο Verstappen δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του δίνοντας την ευκαιρία στο Hamilton να πετύχει την πρώτη του pole position στη φετινή σεζόν. Ο Βρετανός πήρε την pole μόλις για τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αποτελέσματα QP GP Ουγγαρίας

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles