spot_img

GP Ρωσίας QP: Στην pole ο Norris στις χαοτικές κατατακτήριες

Ο Lando Norris έκανε τη μεγάλη ανατροπή στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ρωσίας, κατακτώντας την παρθενική pole position της καριέρας του.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Ρωσίας είχαν πολύ συναρπαστική εξέλιξη, με τον Lando Norris να κάνει την έκπληξη. Οι συνθήκες ήταν μεικτές και η χρησιμοποίηση των στεγνών ελαστικών στο Q3 έφερε στην κορυφή για πρώτη φορά τον Lando Norris με McLaren. Οι Carlos Sainz και George Russell ήταν στην πρώτη τριάδα.

Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό

Ο καιρός βελτιώθηκε στη Ρωσία και οι κατατακτήριες δοκιμές ξεκίνησαν κανονικά, σε αντίθεση με την τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών νωρίτερα που ακυρώθηκε. Η πίστα είχε νερά, κάτι που ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να έχει ανατροπές η διαδικασία. Οι οδηγοί στα τελευταία λεπτά του Q3 έβαλαν ελαστικά για στεγνές συνθήκες και ήταν όλα ανοιχτά για τη μάχη της pole position.

Πρώτος στις κατατακτήριες δοκιμές για το GP Ρωσίας τερμάτισε ο Lando Norris με McLaren, με χρόνο 1:41.993, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Carlos Sainz με Ferrari με διάφορα 0,517s. Στην 3η θέση ανέβηκε ο George Russell με Williams σχεδόν 1s πίσω από την κορυφή. Ο Lewis Hamilton δεν μπόρεσε να βελτιώσει στο τέλος το χρόνο του κι έμεινε στην 4η θέση, στην 5η ήταν ο Daniel Ricciardo και στην 6η ο Fernando Alonso. Μόλις στην 7η θέση ήταν ο Valtteri Bottas, νικητής των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, ενώ τη 10αδα συμπλήρωσαν οι Stroll, Perez και Ocon.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με τις προβλέψεις του GP Ρωσίας

Στην 11η θέση ήταν ο Sebastian Vettel, ακολουθούμενος από τις δύο Alpha Tauri των Gasly και Tsunoda. Στις θέσεις 14 και 15 βρέθηκαν οι Latifi και Leclerc, χωρίς να συμμετάσχουν στο Q2. Η τελική 5αδα είχε τους Raikkonen, Schumacher, Giovinazzi, Mazepin και Verstappen. Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull θέλησε να μη ρισκάρει να έχει κάποιο ατύχημα, γνωρίζοντας πως θα εκκινήσει τελευταίος στον αγώνα. Στη διάρκεια της διαδικασίας, έγινε γνωστό πως και ο Nicholas Latifi θα έχει νέα μονάδα ισχύος, άρα μετά τους Leclerc και Verstappen, θα πέσει στις τελευταίες θέσεις της εκκίνησης.

Q1

Η πρώτη περίοδος ξεκίνησε με την πίστα να έχει νερό, τη θερμοκρασία αέρα στους 14 και την αντίστοιχη του οδοστρώματος στους 17 βαθμούς Κελσίου. Στα πρώτα λεπτά βγήκαν οι οδηγοί με intermediate ελαστικά, ενώ ο Fernando Alonso ρίσκαρε με τα full wet ελαστικά.

Η πίστα ήταν στεγνή σε κάποια σημεία, σε άλλα όμως τα μονοθέσια δημιουργούσαν spray νερού. Το πρώτο σετ χρόνων έφερε στην κορυφή τον Pierre Gasly με 1:49.218, πίσω του ήταν οι Sainz, Norris, Leclerc και την 6αδα συμπλήρωναν οι Mercedes με τους Bottas και Hamilton. Σταδιακά οι οδηγοί έβρισκαν πρόσφυση και οι χρόνοι έπεφταν.

Οι Mercedes δεν άργησαν να βρεθούν στην κορυφή (Hamilton-Bottas), με τον Leclerc να πηγαίνει στην 3η και τον Stroll στην 4η θέση. Ταυτόχρονα, ο Giovinazzi εχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στη στροφή 16 και σχεδόν συγκρούστηκε με τον Leclerc. O Max Verstappen, γνωρίζοντας πως θα εκκινήσει τελευταίος όπως και να έχει, δεν επιχείρησε γρήγορο γύρο για να προστατέψει το μονοθέσιό του.

Η κατάταξη ανανεωνόταν συνεχώς και 3 λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, ο Perez ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενος από τους Hamilton, Bottas, Alonso και Gasly. Αρκετοί οδηγοί έβαλαν και δεύτερο σετ intermediate ελαστικών για να εξασφαλίσουν θέση στο Q2.

Με τη λήξη της διαδικασίας, οι πρώτοι 5 οδηγοί ήταν οι Hamilton, Bottas, Perez, Vettel και Norris. Εκτός Q2 έμειναν οι Raikkonen, Schumacher, Giovinazzi, Mazepin και Verstappen.

Q2

Οι οδηγοί βγήκαν από νωρίς, πάλι, με φρέσκο σετ intermediate ελαστικών. Ο Charles Leclerc έμεινε στα pit και δε βγήκε για χρόνο. Στα πρώτα λεπτά, ο Lewis Hamilton ήταν ο ταχύτερος με χρόνο 1:46.096 και πίσω του βρίσκονταν οι Norris, Gasly, Vettel και Stroll. Λίγο αργότερα στην κορυφή πήγε ο Bottas με χρόνο ταχύτερο κατά 0,590s από τον teammate του. Ο Nicholas Latifi δεν έκανε και αυτός γρήγορη προσπάθεια, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιό του. Οι Russell, Sainz και Tsunoda κινδύνευαν να βρεθούν εκτός Q3, όσο πλησίαζε η λήξη της περιόδου. 

Το spray από τα μονοθέσια ήταν όλο και λιγότερο, όμως η πίστα δεν ήταν κατάλληλη για στεγνά ελαστικά. Οι χρόνοι, όμως, βελτιώνονταν περισσότερο. Οι Mercedes με Hamilton και Bottas έμειναν στην κορυφή, πίσω τους είχαν τους Alonso, Norris και Perez. Ο Russell και ο Sainz βρέθηκαν την τελευταία στιγμή εντός 10αδας, πετώντας εκτός συνέχειας τους Vettel και Gasly.

Εκτός, λοιπόν, Q3 έμειναν οι Vettel, Gasly, Tsunoda, Latifi και Leclerc.

Q3

Όπως και στις προηγούμενες δύο περιόδους, έτσι και στο Q3 όλοι οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα με intermediate ελαστικά. Στην πρώτη τους προσπάθεια,  ταχύτερος ήταν ο Lewis Hamilton με χρόνο 1:44.050, μπροστά από τον Bottas, αρχικά, για 0,660s. Λίγο αργότερα, ο Lando Norris βρέθηκε οριακά ανάμεσά τους, ενώ στην 4η θέση ανέβηκε ο Fernando Alonso και ο Perez, με δεύτερη προσπάθεια, βρέθηκε στην 5η θέση.

Ο George Russell ήταν ο πρώτος οδηγός που επιχείρησε να βάλει στεγνά ελαστικά, για την ακρίβεια τη soft γομα. Σύντομα, ακολούθησαν και οι υπόλοιποι οδηγοί την επιλογή του. Ο Lewis Hamilton, στην είσοδό του στο pit lane, είχε επαφή με τον τοίχο, χτυπώντας το εμπρός μέρος του μονοθεσίου του. 

Τα στεγνά ελαστικά δε φάνηκαν αρχικά να δίνουν επιπλέον ταχύτητα, με τον Russell να βρίσκεται στη 10η θέση με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους οδηγούς. Η τελευταία, όμως, προσπάθεια των οδηγών έδειχνε πως οι οδηγοί τελικά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά με τα soft ελαστικά. Το ρίσκο που πήραν οι οδηγοί, έφερε τα πάνω-κάτω στην κατάταξη.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ο Lando Norris βρέθηκε στην pole position με χρόνο 1:41.993 με τον Sainz πίσω του για 0,517s και τον Russell στην 3η θέση στα 0,990s από την κορυφή. Στην 4η θέση βρέθηκε ο Lewis Hamilton στα 2s πίσω από την pole, οι Ricciardo και Alonso ήταν στις θέσεις 5 και 6, ενώ ο Valtteri Bottas κατέληξε στην 7η θέση. Τη 10αδα συμπλήρωσαν οι Perez, Ocon και Vettel.

Αποτελέσματα QP – GP Ρωσίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles