spot_img

GP Σαουδικής Αραβίας QP: Επέστρεψε στις pole o Perez, 15ος ο Verstappen

O Sergio Perez ήταν ο πρωταγωνιστής στo QP του GP Σαουδικής Αραβίας παίρνοντας με άνεση την pole position, ενώ προβλήματα αντιμετώπισε ο teammate του, Max Verstappen. 

Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Σαουδικής Αραβίας, ο δεύτερος αγώνας της Formula 1 για το 2023, επιβεβαίωσαν την αναμενόμενη κυριαρχία της Red Bull Racing αλλά επιφύλασσαν και μια μεγάλη έκπληξη. Από την πρώτη θέση της εκκίνησης θα εκκινήσει ο Sergio Perez, o οποίος πήρε τη δεύτερη pole position της καριέρας του στην ίδια πίστα που το κατάφερε 12 μήνες πριν.

Το 2ο ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Charles Leclerc της Scuderia Ferrari, αλλά ο Μονεγάσκος έχει ποινή 10 θέσεων στην εκκίνησης και έτσι στην πρώτη σειρά της εκκίνησης θα βρίσκεται ο Fernando Alonso με την Aston Martin.

Ο Max Verstappen εκγατέλειψε στο Q2 λόγω βλάβης στον κινητήρα και θα εκκινήσει από τη 15η θέση.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #109 με την ανάλυση του Grand Prix Μπαχρέιν. 

Q1

Ο Logan Sargeant ήταν ο πρώτος οδηγός που αν και σημείωσε τον πρώτο γρήγορο γύρο των κατατακτηρίων ο γύρος του ακυρώθηκε έχοντας παραβιάσει τα όρια της πίστας και έπεσε στη ζώνη υποβιβασμού. Ο Nico Hulkenberg βρέθηκε για λίγο στην κορυφή των χρόνων μέχρι να εμφανιστούν στην πίστα τα δυο Red Bull στο εντέκατο λεπτό για να σημειώσουν το 1-2 με τον Verstappen να σημειώνει το ταχύτερο χρόνο του Q1 με 1:28.761. Λίγο αργότερα ο Lando Norris είχε επαφή με τη μπαριέρα και εγκατέλειψε την προσπάθειά του επιστρέφοντας στα pit με κίνδυνο να μείνει εκτός Q2 καθώς είχε βλάβη στο εμπρός δεξί τροχό. Τα μοναδικά μονοθέσια που δεν είχαν βγει ακόμα στην πίστα ήταν οι δυο Aston Martin. Ο Fernando Alonso στη στροφή 2 με κρύα ελαστικά είχε υποστροφή και έχασε τον έλεγχο της AMR23 με αποτέλεσμα να κάνει και δεύτερη προσπάθεια. Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του Q1 ο Sargent στην στροφή 23 έχασε τον έλεγχο πατώντας ατσούμπαλα πάνω στο curb αλλά για καλή του τύχη δεν συγκρούστηκε με τον τοίχο. Οι Esteban Ocon και Pierre Gasly πάλεψαν στο τέλος της πρώτης περιόδου για να βγουν από τη ζώνη υποβιβασμού με επιτυχία, βγάζοντας εκτός Q2 τους Yuki Tsunoda, Nyck De Vries, Logan Sargeant, Lando Norris και Alexander Albon.

Q2

Πρώτος που σημείωσε χρόνο με την μαλακή γόμα ήταν ο Alonso με 1:28.757 και ο Stroll να ακολουθεί 0.493s πιο αργός. Ο Leclerc όμως έσπασε το 1-2 της Aston Martin με 1:29.058 και τους Lewis Hamilton και George Russel να ακολουθούν στην 5η και 6η θέση. Ο Max Verstappen εγκατέλειψε την πρώτη του προσπάθεια και στην συνέχεια ενημέρωσε τους μηχανικούς του στο team radio για πρόβλημα στη μονάδα ισχύος πριν επιστρέψει στα pit με οχτώ λεπτά να απομένουν στο Q2. Παράλληλα, ο teammate του Sergio Perez ήταν σε γρήγορο γύρο αλλά δεν κατάφερε να βγάλει τον Alonso από την κορυφή των χρόνων 0.117s πιο αργός. Ο Verstappen πίσω στα pit βγήκε από το μονοθέσιό του και το δυναμικό ξεκίνημα στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας τελείωσε άδικα για τον Ολλανδό οδηγό φέρνοντας μεγάλη ανατροπή για την συνέχεια των κατατακτηρίων. Ο Carlos Sainz στην τελευταία του προσπάθεια κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο του και βγήκε από τη ζώνη υποβιβασμού ανεβαίνοντας στην 4η θέση πίσω από τον teammate του. Ο Perez έκλεισε ταχύτερος όλων με 1:28.635. Στην ζώνη υποβιβασμού βρέθηκαν οι Valtteri Bottas, Zhou Guanyu, Kevin Magnussen και Nico Hulkenberg που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους χωρίς να βελτιώνουν το χρόνο τους και έμειναν εκτός δεκάδας.

Q3

Η μάχη της pole position κρίθηκε ανάμεσα σε δύο Aston Martin, δύο Ferrari, δύο Mercedes, δύο Alpine, μία Red Bull και μία McLaren. Ο Alonso βγήκε ξανά πρώτος στην πίστα κυνηγώντας την πρώτη του pole μετά από είκοσι χρόνια μαζί με τις δυο Ferrari και τον Russell να ακολουθούν όλοι με το μαλακό σετ ελαστικών. Ο Leclerc όμως σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με 1:28.757 και τα δυο “Μαύρα Βέλη” επικίνδυνα κοντά στο χρόνο του Alonso. Ο Perez όμως, που κατέκτησε την pole πίσω στο 2022, και ο ασταμάτητος ρυθμός της RB19 σημείωσε το ταχύτερο χρόνο της βραδιάς με 1:28.265 και τα βλέμματα στράφηκαν στην απάντηση του Alonso. Σε μια πολύ ικανοποιητική προσπάθεια ο Oscar Piastri σημείωσε το 1:29.243 στη 9η θέση μπροστά από τον Pierre Gasly με 1:29.357. Για την τελευταία προσπάθεια των κατατακτηρίων βγήκαν στη πίστα οι Perez, Leclerc, Russel και Hamilton.

Ο Stroll ενώ ήταν πολύ γρήγορος στους δυο πρώτους τομείς της πίστας έκανε λάθος στο τελευταίο κομμάτι και παρέμεινε στη 5η θέση με 1:28.945. Κανένας όμως δεν μπόρεσε να απαντήσει στον ασταμάτητο ρυθμό του Perez με την RB19, ο οποίος πέτυχε την δεύτερη συνεχόμενη του pole position στην πίστα της Jedah. Ο Leclerc αν και σημείωσε το δεύτερο ταχύτερο χρόνο 1:28.420 θα εκκινήσει 12ος λόγω της ποινής και αυτό σημαίνει πως ο Alonso θα είναι στην πρώτη σειρά της εκκίνησης στον αυριανό αγώνα. Ο Ocon με την Alpine κατάφερε να βγάλει τον Hamilton από την 7η θέση του grid με χρόνο 1:29.078 και το τριήμερο συνεχίστηκε όχι και με τον καλύτερο τρόπο για το Βρετανό που δυσκολεύεται πολύ να βρει πρόσφυση με την W14 E-Performance.

Αποτελέσματα QP GP Σαουδικής Αραβίας

Image

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles