spot_img

GP Σαουδικής Αραβίας QP: Το λάθος του Verstappen έδωσε την pole στον Hamilton

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε την pole #103 στην καριέρα του μετά από μία καταπληκτική μάχη με τον Max Verstappen στο QP του GP Σαουδικής Αραβίας, με τον Ολλανδό να κάνει λάθος στην κρίσιμη στιγμή. Στην 3η θέση ο Ολλανδός, ανάμεσά τους ο Valtteri Bottas.

Από τις ελεύθερες δοκιμές φαινόταν πως η μάχη για την pole position θα ήταν πολύ μεγάλη και οι κατατακτήριες του GP Σαουδικής Αραβίας έδωσαν το αναμενόμενο θέαμα. Μετά από μία μάχη μέχρι τελικής πτώσης στο Q3, ο Lewis Hamilton κατέκτησε την pole position με χρόνο 1:27.511, με τον Valtteri Bottas να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ολοκληρώνοντας το lock-out της πρώτης σειράς εκκίνησης για τη Mercedes με διαφορά 0,111s. Ο Max Verstappen με Red Bull έμεινε στην 3η θέση (+0,142s), αν και μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα στον τελευταίο του γύρο.

Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό

Εκπληκτική επίδοση είχε ο Charles Leclerc με Ferrari, ο οποίος 24 ώρες νωρίτερα είχε ατύχημα στο FP2, όμως έκανε χρόνο που τον έφερε στην 4η θέση (+0,543s), πίσω του στην 5η θέση (+0,612s) ήταν ο Sergio Perez με Red Bull. Οι AlphaTauri πήγαν αρκετά καλά, με τον Pierre Gasly στην 6η θέση (+0,614s) και τον Yuki Tsunoda στην 8η θέση (+0,931s). Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Lando Norris με McLaren (7η θέση, +0,669s), στην 9η θέση πλασαρίστηκε ο Esteban Ocon με Alpine (+1,136s) και στη 10η ο Antonio Giovinazzi με Alfa Romeo (+1,243s). 

Στην 11η θέση κατετάγη ο Daniel Ricciardo με McLaren, στη 12η βρέθηκε ο Kimi Raikkonen με Alfa Romeo. Ο Fernando Alonso με Alpine περιορίστηκε στη 13η θέση, ο George Russell (Williams) ήταν στη 14η και ο Carlos Sainz (Ferrari) στην 15η θέση. Με εξαίρεση τον Russell, οι άλλοι 4 οδηγοί είδαν τους team-mate τους να περνούν στο Q3. 

Η τελική πεντάδα είχε τους Nicholas Latifi (16η θέση, Williams), τις Aston Martin των Sebastian Vettel και Lance Stroll στις θέσεις 17 και 18, καθώς και τους Schumacher και Mazepin με Haas στις τελευταίες θέσεις (19η και 20ή).

Q1

Με τους προβολείς αναμμένους και το σκηνικό να είναι βραδινό, ξεκίνησε το Q1. Η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 28 βαθμούς Κελσίου και αυτή του οδοστρώματος έπεσε λίγο στους 31 βαθμούς Κελσίου.

Από νωρίς στην πίστα όλοι οι οδηγοί με soft ελαστικά, με την ανησυχία για κίνηση να είναι μεγάλη, όπως εξέφρασε και στο team radio ο Charles Leclerc. Στο πρώτο σετ χρόνων η κορυφή είχε τους Verstappen, Norris, Sainz, Bottas και Ricciardo. Ο Lewis Hamilton έκανε ένα λάθος στον πρώτο του γύρο, έτσι αναγκάστηκε να κάνει ένα εξτρά πέρασμα. Στη δεύτερη χρονομετρημένη του προσπάθεια, ο Βρετανός πήγε στην κορυφή με χρόνο 1:28.466. Λίγο νωρίτερα, ο Perez έκανε χρόνο που τον έφερε πίσω από τον Verstappen.

Οι χρόνοι έπεφταν συνεχώς, με τον Lando Norris να σκαρφαλώνει στη 2η θέση, την οποία πήρε λίγο αργότερα ο Valtteri Bottas. Η πίστα βελτιωνόταν συνεχώς, με τη Ferrari να πηγαίνει πολύ γρήγορα και να έχει τον Sainz στην κορυφή και τον Leclerc στην 3η θέση. Η τελική πεντάδα, ταυτόχρονα, είχε τους Vettel, Stroll, Latifi, Schumacher και Mazepin.

Η Red Bull απάντησε, με τους οδηγούς της ν’ ανεβαίνουν στην πρώτη (Verstappen) και 4η θέση (Perez). Σύντομα, ο Bottas κατέβηκε στο 1:28.057 και τέθηκε αυτός επικεφαλής. Τα τελευταία λεπτά είχαν κάποιες ανακατατάξεις, με την πρώτη πεντάδα να έχει τους Perez, Bottas, Ricciardo, Sainz, Verstappen. Η τελευταία προσπάθεια του Ολλανδού καταστράφηκε στην τελευταία στροφή λόγω τεράστιας κίνησης, η οποία προκλήθηκε από ένα πρόβλημα στον κινητήρα του Bottas, το οποίο διόρθωσαν εγκαίρως μέχρι την έναρξη του Q2.

Οι οδηγοί που έμειναν εκτός συνέχειας ήταν οι Latifi, Vettel, Stroll, Schumacher και Mazepin.

Q2

Όλοι οι οδηγοί βγήκαν με τα medium ελαστικά, θέλοντας να περάσουν στην επόμενη περίοδο με αυτά, εξαίρεση αποτελούσε ο George Russell, που επέμενε στη soft γόμα.

Στα πρώτα λεπτά, ο Max Verstappen κατάφερε να κάνει έναν πολύ καλό γύρο και ήταν πρώτος με 1:27.953. Πίσω του βρισκόταν ο Valtteri Bottas, με τους Leclerc και Hamilton να συμπληρώνουν την 4άδα. Ο Βρετανός διαμαρτυρήθηκε στην ενδοεπικοινωνία πως δεν είχε αρκετή πρόσφυση. 

Λίγο μετά τους πρώτους γύρους, στη στροφή 11 ο Max Verstappen είχε μία μικρή έξοδο και μία ακόμα μεγαλύτερη ο Carlos Sainz. Η πίσω πτέρυγα του Ισπανού ακούμπησε ελάχιστα τον τοίχο, όμως δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, προς μεγάλη δόση τύχης για τον ίδιο. Δεν έκανε, όμως, γρήγορο χρόνο και βρισκόταν στην 15η θέση. Εκτός συνέχειας, για την ώρα, βρίσκονταν και οι Russell, Giovinazzi, Ocon και Alonso.

Στην κορυφή, ο Sergio Perez ανέβηκε στην κορυφή, όντας ταχύτερος κατά 0,007s (!) από τον team-mate του, οι Hamilton και Bottas ήταν στις θέσεις 3 και 4, ενώ ο Leclerc ήταν ακόμα ψηλά, στην 5η θέση. Ενόψει της τελευταίας προσπάθειας, ο Lando Norris έβαλε soft ελαστικά και ο George Russell άλλαξε σε medium.

Τα τελευταία λεπτά είχαν κάποιες αλλαγές, με τους Ocon, Giovinazzi να μπαίνουν στην πρώτη δεκάδα και να βγάζουν τους Ricciardo, Raikkonen. Ο Lando Norris έκανε ταχύτερο χρόνο με τα soft, συνεπώς θα εκκινήσει τον αυριανό αγώνα με αυτό το σετ. Παράλληλα, υπήρξαν κάποια νέα συμβάντα στη στροφή 13, με τους Bottas και Raikkonen να έχουν μία μικρή επαφή με τους τροχούς τους, ενώ ο Antonio Giovinazzi ακούμπησε ελαφρώς τον τοίχο στην έξοδό της.

Εκτός του Q3 έμειναν, λοιπόν, οι Ricciardo, Raikkonen, Alonso, Russell και Sainz.

Q3

Οι πρώτοι οδηγοί που έκαναν την είσοδό τους στην πίστα ήταν οι δύο Mercedes και ο Charles Leclerc, οι οποίοι και στις ελεύθερες δοκιμές έκαναν συχνά έναν έξτρα γύρο προθέρμανσης. Όλοι οι οδηγοί, ασφαλώς, είχαν τα soft ελαστικά.

Η πρώτη προσπάθεια του Lewis Hamilton δεν ήταν καλή, καθώς έκανε λάθος στο πρώτο sector, στο ίδιο σημείο που έκαναν λάθη νωρίτερα ο Verstappen και ο Sainz. Ο Bottas έθεσε το αρχικό όριο για την pole position με χρόνο 1:28.143. Ο Hamilton ολοκλήρωσε τον γρήγορό του γύρο στην πρώτη θέση με 1:28.035, ενώ ο Verstappen που ερχόταν πίσω του κινήθηκε απίστευτα γρήγορα, κάνοντας χρόνο 1:27.653. Πίσω από τους πρώτους 3, ο Tsunoda ήταν εμπρός του Leclerc για 0,039s. Ο Bottas έκανε άμεσα νέα γρήγορη προσπάθεια και βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ ο Sergio Perez βρέθηκε στην 4η θέση και ο Lando Norris στην 5η στην πρώτη τους προσπάθεια.

Ενώ απέμεναν 3,5 λεπτά για τη λήξη του Q3, ο Pierre Gasly σκαρφάλωσε στην 4η θέση, ενώ οι Ocon και Giovinazzi βρίσκονταν στις θέσεις 9 και 10. Οι υπόλοιποι οδηγοί ήταν ήδη στα pit για “φρέσκο” σετ soft ελαστικών.

Στην τελευταία τους προσπάθεια, ο Lewis Hamilton βρέθηκε προσωρινά στην pole position με χρόνο 1:27.511, ενώ ο Verstappen ήταν ακόμα στο γύρο εξόδου του. Ο Ολλανδός έκανε δύο άψογα sector 1 και 2, είχε “μωβ” χρόνους (ταχύτεροι χρόνοι της διαδικασίας), όμως ακούμπησε στον τοίχο στην έξοδο της τελευταίας στροφής και δε βελτίωσε το χρόνο του. Τελικά, έχασε τη θέση του και από τον Valtteri Bottas, που ολοκλήρωσε το lock-out της πρώτης σειράς.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

 Ο Lewis Hamilton, λοιπόν, πήρε μία εξαιρετικά πολύτιμη pole position με χρόνο 1:27.511, έχοντας πίσω του τον Valtteri Bottas στα 0,111s. Στην 3η θέση έμεινε ο Max Verstappen με διαφορά 0,142s από την κορυφή. Εκπληκτικό χρόνο έκανε στο τέλος και ο Charles Leclerc που σκαρφάλωσε στην 4η θέση με διαφορά 0,543s από την pole position, ενώ στην 5η θέση ήταν ο Sergio Perez με Red Bull στα 0,612s.

Στην 6η θέση βρέθηκε ο Pierre Gasly και στην 8η ο team-mate του, Yuki Tsunoda, οι οποίοι είχαν ανάμεσά τους τον Lando Norris (7η θέση). Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Esteban Ocon και Antonio Giovinazzi.

Αποτελέσματα QP – GP Σαουδικής Αραβίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles