spot_img

GP Βραζιλίας QP: O Magnussen σε μία μαγική pole position

O Kevin Magnussen ήταν αυτός που χαμογέλασε τελευταίος στο QP του GP Βραζιλίας, κατακτώντας την πρώτη του pole position στη Formula 1 και πρώτη για τη Haas.

Οι κατατακτήριες του GP Βραζιλίας, προσέφεραν μία ακόμα μεγάλη ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία της Formula 1, καθώς ο Kevin Magnussen με Haas πανηγύρισε την πρώτη pole position στην καριέρα του.

Η 3η περίοδος των κατατακτηρίων του GP Βραζιλίας επιφύλασσε ένα «τρελό» σενάριο, που μάλλον δε μπορούσε να το φανταστεί κανένας θεατής της Formula 1. Οι δέκα οδηγοί που βρίσκονταν στη μάχη για την pole position (ή μάλλον 9) μόλις πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και μία έξοδος του George Russell έφερε την κόκκινη σημαία. Στη συνέχεια, η δυνατή βροχή δεν επέτρεψε στους οδηγούς να βελτιώσουν τους χρόνους τους, με τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής σεζόν με διαφορά να πραγματοποιείται.

Ο Kevin Magnussen με Haas είχε σημειώσει τον πρώτο χρόνο και πήρε pole position για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Formula 1 στον αγώνα νούμερο 140! Ο Max Verstappen με Red Bull Racing ήταν στη 2η θέση στα 0,203s πίσω του, ενώ ο George Russell (Mercedes-AMG) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, όντας ουσιαστικά ο «υπεύθυνος» για αυτήν την κατάταξη. Ο Lando Norris με McLaren ήταν στην 4η θέση, μπροστά από τον Carlos Sainz της Scuderia Ferrari (5η θέση). Η Alpine είχε τους Esteban Ocon και Fernando Alonso στις θέσεις 6 και 7 αντίστοιχα, ο Lewis Hamilton με Mercedes-AMG ήταν στην 8η θέση και ο Sergio Perez με Red Bull Racing στην 9η. Ο Charles Leclerc της Scuderia Ferrari έπεσε «θύμα» της επιλογής να βγει με intermediate στο ξεκίνημα του Q3 και περιορίστηκε στη 10η θέση.

Ο Alex Albon με Williams σκαρφάλωσε στην 11η θέση, μένοντας για 0,044s εκτός Q3. Ο Pierre Gasly με Alpha Tauri ήταν στη 12η θέση. Η Aston Martin ήταν εκτός του πρώτου μισού, έχοντας τους Sebastian Vettel και Lance Stroll στις θέσεις 13 και 15 αντίστοιχα. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Daniel Ricciardo με McLaren στη 14η θέση.

Ο Nicholas Latifi με Williams έμεινε για άλλη μία φορά εκτός από το Q1, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση. Η Alfa Romeo είχε απογοητευτική επίδοση, με τους Zhou Guanyu και Valtteri Bottas να βρίσκονται στις θέσεις 17 και 18 αντίστοιχα. Ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri ήταν στη 19η και ο Mick Schumacher με Haas στην 20ή θέση.

Q1

Η βροχή είχε σταματήσει στο Autodromo Jose Carlos Pace, όμως υπήρχε συννεφιά και οι θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος είχαν πέσει στους 19 και 26 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Από την αρχή η πλειοψηφία των οδηγών βγήκε στην πίστα με intermediate ελαστικά. Ο Leclerc αρχικά έθεσε τον πήχη της κορυφής στο 1:18.723 και ο teammate του, Sainz, ανέβηκε στη 2η θέση στα 0,165s πίσω του. Η απάντηση από το Verstappen δεν άργησε να έρθει, με τον Ολλανδό να γυρίζει στο 1:18.495.

Λίγο αργότερα, ο Alonso το διαδέχθηκε στην κορυφή, πέφτοντας στο 1:18.412. Ο Verstappen απάντησε κινούμενος 0,214s ταχύτερα, με την πίστα να βελτιώνεται συνεχώς. Ο Gasly ήταν ο πρώτος οδηγός που επιχείρησε να ρισκάρει με στεγνά ελαστικά και τη soft γόμα, με τους Ricciardo, Tsunoda, Magnussen, Albon και Latifi να είναι οι τελευταίοι πέντε της κατάταξης.

Οι συνθήκες μεταβάλλονταν συνεχώς, με τον Gasly να πέφτει στο 1:17.626, ενώ ο Hamilton είχε ανέβει στη 2η θέση. Άμεσα όλοι οι οδηγοί ακολούθησαν την επιλογή των soft ελαστικών. Η κατάταξη άλλαζε διαρκώς, με τους χρόνους να πέφτουν συνεχώς. Ταχύτερος όλων ήταν ο Norris με χρόνο 1:13.106, με τους Hamilton, Alonso και Vettel να έπονται. 

Από την άλλη πλευρά, στις πέντε τελευταίες θέσεις ήταν οι Latifi, Zhou, Bottas, Tsunoda και Schumacher, οι οποίοι και έμειναν εκτός συνέχειας των κατατακτηρίων.

Q2

Όλοι οι οδηγοί βγήκαν από νωρίς στην πίστα με soft ελαστικά, ορισμένοι από αυτούς διατήρησαν το σετ από το Q1. Ο Norris συνέχιζε να εντυπωσιάζει, καθώς ήταν στην πρώτη θέση με χρόνο 1:11.571, με το Verstappen να βρίσκεται στα 0,099s πίσω του. Ο Alonso απάντησε κινούμενος κατά 0,177s ταχύτερα, ανεβαίνοντας στην κορυφή. Παράλληλα, οι Vettel, Ricciardo, Russell, Stroll και Hamilton ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας.

Ο Russell κατάφερε άμεσα να ανέβει στην 3η θέση, ρίχνοντας τον Albon στην 11η. Ο Hamilton βρέθηκε, επίσης, στην 4η θέση, με τον Ocon να πέφτει εκτός δεκάδας. Η κατάταξη είχε και πάλι διαρκώς αλλαγές, με τα τελευταία λεπτά να διεξάγονται με την παρουσία σταγόνων βροχής σε ορισμένα σημεία της πίστας. Ο Sainz, που είχε πέσει στη 13η θέση, ανέβηκε δεύτερος, υστερώντας μόλις 0,009s από τον ταχύτερο χρόνο. Η επιστροφή της βροχής δε βοήθησε τους οδηγούς να βελτιώσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους.

Από την άλλη πλευρά, στις θέσεις 11 μέχρι 15, κάτι που σημαίνει πως μένουν εκτός Q3, ήταν οι Albon, Gasly, Vettel, Ricciardo και Stroll.

Q3

Οι δέκα οδηγοί που απέμειναν για τη μάχη της pole position σχημάτισαν από νωρίς τρενάκι στην άκρη του pitlane. Η Ferrari αποφάσισε να έχει αλλαγμένη στρατηγική, με το Leclerc να έχει intermediates και τους υπόλοιπους οδηγούς να μένουν στα στεγνά soft ελαστικά.

Ο Leclerc επηρέασε την προσπάθεια του Perez, ο οποίος έμεινε κολλημένος πίσω του σε όλη τη διάρκεια του γύρου. Ο Μονεγάσκος είχε λανθασμένη επιλογή, ενώ ταχύτερος όλων ήταν ο Magnussen στο 1:11.674!!! Ο Verstappen ήταν στη 2η θέση στα 0,203s πίσω του, με το Russell να είναι στην 3η θέση. Ο Βρετανός είχε μία έξοδο στη συνέχεια στην αμμοπαγίδα, κάτι που προκάλεσε την εμφάνιση της κόκκινης σημαίας με 8:10 λεπτά να απομένουν για τη λήξη της περιόδου. Ο Norris ήταν στην 4η θέση, μπροστά από το Sainz που βρισκόταν στην 5η. Οι Ocon και Alonso, για λογαριασμό της Alpine, είχαν τις θέσεις 6 και 7 αντίστοιχα. Ο Hamilton ήταν στην 8η και ο Perez στην 9η θέση, ενώ ο Leclerc δεν είχε ολοκληρωμένη προσπάθεια.

Η συνέχεια της διαδικασίας συνοδεύτηκε από δυνατή βροχή, με την κατάταξη να μην αλλάζει και το Magnussen να παίρνει με περιπετειώδη τρόπο την πρώτη pole position της καριέρας του!!! Ο Verstappen ήταν στη 2η θέση, με το Russell να παραμένει 3ος. Ο Norris ήταν 4ος, ενώ η Scuderia Ferrari είχε το Sainz στην 5η και το Leclerc στη 10η θέση, μετά το αποτυχημένο του ρίσκο. Οι Ocon και Alonso με Alpine είχαν τις θέσεις 6 και 7 αντίστοιχα, ο Hamilton έμεινε στην 8η και ο Perez στην 9η θέση.

Αποτελέσματα QP GP Βραζιλίας

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles