Η Honda κατέγραψε ζημιές $2,68 δισ., όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Formula 1 βρίσκεται στο τι αποκαλύπτει αυτό για το μέλλον των κινητήρων.
Η Honda ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές της σύγχρονης ιστορίας της, καταγράφοντας απώλειες ύψους $2,68 δισεκατομμυρίων μέσα στο τελευταίο οικονομικό έτος.
Και παρότι η ίδια η ιαπωνική εταιρεία ξεκαθαρίζει πως η Formula 1 δεν επηρεάζεται άμεσα, η πραγματική σημασία της είδησης ίσως βρίσκεται αλλού. Γιατί οι εξελίξεις γύρω από τη Honda δείχνουν ξεκάθαρα πόσο γρήγορα αλλάζει πλέον η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία — και γιατί το μέλλον των κινητήρων της Formula 1 ίσως μετατοπίζεται ξανά προς διαφορετική κατεύθυνση.
Η Honda παρουσίασε το χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1957.
Στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2026, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 423 δισεκατομμυρίων γεν, δηλαδή περίπου $2,68 δισεκατομμύρια.
Το εντυπωσιακό είναι πως οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμη χειρότεροι και από τα χρόνια της πανδημίας, όταν η Honda είχε αποφασίσει να αποχωρήσει επίσημα από τη Formula 1 στο τέλος του 2021 ώστε να επικεντρωθεί πλήρως στην ηλεκτροκίνηση.
Αυτή τη φορά όμως, το σενάριο αποχώρησης από τη Formula 1 δεν φαίνεται — τουλάχιστον προς το παρόν — να επιστρέφει.
Δείτε στο παρακάτω την εκπομπή Slipstream με την Ανάλυση του GP Μαϊάμις, του καλύτερου αγώνα της F1 στο 2026 με ένα μόνο κλικ.
Η Honda λέει πως η Formula 1 δεν επηρεάζεται
Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Honda ξεκαθάρισε πως οι ζημιές δεν επηρεάζουν το αγωνιστικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας, η Honda Racing Corporation δεν βλέπει αλλαγές στις δραστηριότητες motorsport και κατά συνέπεια ούτε στο project της Formula 1. Αυτό σημαίνει πως η συνεργασία της Honda με την Aston Martin για τη νέα εποχή των κανονισμών του 2026 συνεχίζεται κανονικά.
Παρόλα αυτά, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι δεν είναι η ίδια η οικονομική ζημιά.
Είναι ο λόγος πίσω από αυτή.
Η ηλεκτροκίνηση δεν απέδωσε όπως περίμενε η Honda
Ο CEO της Honda, Toshihiro Mibe, εξήγησε πως το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σχετίζεται με τις τεράστιες επενδύσεις της εταιρείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στη στρατηγική εξηλεκτρισμού.
Όμως τα αποτελέσματα της αγοράς δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες.
Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη των EVs αποδείχθηκε αρκετά πιο αργή απ’ όσο ανέμενε η Honda.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση του Donald Trump κατάργησε το 2025 το φορολογικό bonus έως και $7.500 για αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η εξέλιξη αυτή επηρέασε σημαντικά τη δυναμική της αγοράς EV στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Honda ήδη αλλάζει στρατηγική
Οι οικονομικές εξελίξεις οδηγούν πλέον τη Honda σε σημαντικές αλλαγές στρατηγικής.
Η εταιρεία ανέστειλε επένδυση ύψους $11 δισεκατομμυρίων για παραγωγή EVs και μπαταριών στον Καναδά. Παράλληλα, εγκαταλείπει ουσιαστικά και τους πιο επιθετικούς στόχους ηλεκτροκίνησης που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Μίμπε επιβεβαίωσε πως η Honda δεν στοχεύει πλέον το 20% των πωλήσεων του 2030 να αφορά αποκλειστικά EVs, ενώ μπήκε επίσης “πάγος” και στον στόχο πλήρους μετάβασης σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2040. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την υπόθεση τόσο σημαντική για τη Formula 1.
Τι σημαίνει αυτό για τους κινητήρες της F1
Όταν σχεδιάστηκαν οι κανονισμοί κινητήρων της νέας εποχής, η Honda και η Audi ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αυξημένης ηλεκτροποίησης. Η λογική τότε ήταν ξεκάθαρη: η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κινούνταν επιθετικά προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση και η Formula 1 έπρεπε να ακολουθήσει. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα όμως, το τοπίο δείχνει τελείως διαφορετικό.
Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, παραδέχθηκε πρόσφατα πως ίσως τότε η Formula 1 και η FIA άκουσαν υπερβολικά πολύ τους κατασκευαστές. Και πλέον όλο και περισσότεροι μέσα στο paddock θεωρούν πως το μέλλον ίσως ανήκει ξανά σε ισχυρούς κινητήρες εσωτερικής καύσης με πολύ μικρότερο ηλεκτρικό κομμάτι.
Οι V8 επιστρέφουν όλο και πιο δυνατά στη συζήτηση
Η κατάσταση ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση γύρω από πιθανή επιστροφή των V8 κινητήρων. Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε πρόσφατα πως οι V8 «σίγουρα θα επιστρέψουν», χρησιμοποιώντας sustainable fuels. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν πριν το 2031.
Και εδώ βρίσκεται ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία.
Η Honda ήταν μία από τις εταιρείες που πίεσαν περισσότερο υπέρ της ηλεκτροποίησης όταν γράφονταν οι κανονισμοί του 2026.
Σήμερα όμως, οι ίδιες οι εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται να απομακρύνουν ακόμη και τους ίδιους τους κατασκευαστές από εκείνη τη στρατηγική.
Και αυτό ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για το πώς θα μοιάζει τελικά η Formula 1 της επόμενης δεκαετίας.



