spot_img

MotoGP, Πορτογαλία: Marquez από άλλο πλανήτη και pole στην πρεμιέρα του 2023

Ο Marc Marquez ήταν εκπληκτικός στις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα του MotoGP στην Πορτογαλία και με (μικρή βοήθεια) ένα φανταστικό χρόνο-ρεκόρ πήρε την pole position.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του πρώτου αγώνα της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, του GP Πορτογαλίας, είχαν για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Marc Marquez της Repsol Honda, o οποίος με έναν τρομερό γύρο στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου πήρε την pole position με μάλιστα με ένα πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ πίστας. Την πρώτη σειρά της εκκίνησης συμπληρώνουν ο Pecco Bagnaia της εργοστασιακής Ducati στη 2η θέση και ο Jorge Martin της Pramac Ducati στην 3η. Από την 11η θέση θα εκκινήσει ο Fabio Quartararo με τη Yamaha.

Όπως έχει διαμορφωθεί το φορμάτ του αγωνιστικού 3ημέρου των αγώνων του MotoGP με την εισαγωγή των Αγώνων Σπριντ, οι κατατακτήριες δοκιμές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η περίοδος διεξάγεται νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου και καθορίζει τη σειρά εκκίνησης τόσο για τον Αγώνα Σπριντ, που θα γίνει αργότερα την ίδια ημέρα, όσο και για τον «κανονικό» αγώνα της Κυριακής.

Q1

Το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών στο Πορτιμάο ξεκίνησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε αυτό έπαιρναν μέρος αρκετά «ηχηρά» ονόματα αλλά και με τη μεγάλη απουσία του Pol Espargaro, που παρέμενε στο νοσοκομείο του Φάρο μετά το τρομακτικό ατύχημα που είχε την Παρασκευή.

Την πρώτη θέση πρόκρισης στο Q2 εξασφάλισε από νωρίς ο Marc Marquez με τη μοναδική γρήγορη προσπάθειά του στο Q1, κάνοντας έναν εκπληκτικό γύρο με τον οποίο έσπασε το απόλυτο ρεκόρ πίστας, τουλάχιστον μέχρι εκείνο το σημείο. Για τη δεύτερη θέση δόθηκε μάχη ανάμεσα σε αρκετούς αναβάτες, με τον Miguel Oliveira να την εξασφαλίζει στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου, υπό τις επευφημίες των συμπατριωτών του στις εξέδρες.

Q2

Κι αφού ο Marc Marquez με την όχι απόλυτα ανταγωνιστική Repsol Honda κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ πίστας στο Q1, στο ξεκίνημα του Q2 υπήρχε… αδημονία για το πόσο χαμηλά θα πέσει ο χρόνος της pole position. Έτσι, με το που άνοιξε το pit lane οι 12 αναβάτες «ξεχύθηκαν» στην πορτογαλική πίστα για την πρώτη γρήγορη προσπάθειά τους.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και ο Jack Miller με την ΚΤΜ αμέσως, με τον πρώτο του γύρο, συνέτριψε ξανά το ρεκόρ πίστας, όπως έκανε και το απόγευμα της Παρασκευής, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο του MotoGP. Ο Αυστραλός αναβάτης έγραψε έναν τρομερό χρόνο και μόνο ο Martin με την Pramac Ducati κατάφερε να τον πλησίασε σε απόσταση μικρότερη από 1 δέκατο του δευτερολέπτου.

Αναβάτες και μοτοσικλέτες επέστρεψαν στα γκαράζ τους για να βάλουν φρέσκα μαλακά πίσω ελαστικά και να προσπαθήσουν ξανά. Στη φρενίτιδα που ακολούθησε, οι χρόνοι που γράφτηκαν έκαναν τον προηγούμενο ταχύτερο γύρο του Miller να μοιάζει αργός. Ο Αυστραλός στο μεταξύ είχε πτώση και δεν μπόρεσε να τον υπερασπιστεί.

Η πρώτη pole position της χρονιάς πήγε τελικά στα χέρια του Marquez, ο οποίος με μια «διαστημική» προσπάθεια ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων, εκμεταλλευόμενος και το slip stream από έναν άλλο αναβάτη. Ο Πρωταθλητής Bagnaia, παρότι ήταν 1,5 δευτερόλεπτο ταχύτερος από την περσινή του pole, έμεινε στη 2η θέση με διαφορά 64 χιλιοστών του δευτερολέπτου και ο Martin με την Pramac Ducati συμπλήρωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης.

Ο Oliveira ήταν ο ταχύτερος αναβάτης με Aprilia και πήρε την 4η θέση, μπροστά από τον Τζακ Μίλερ, ο προηγούμενος γύρος του οποίου ήταν αρκετός για εκκίνηση από την 5η θέση, μπροστά από τον Enea Bastianini της Ducati που ήταν 6ος. Ακολούθησαν οι Maverick Vinales, Marko Bezzechi, Luca Marini, Johann Zarco, Fabio Quartararo και Aleix Espargaro.

O Αγώνας Σπριντ θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας και η εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής θα δοθεί στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα QP GP Πορτογαλίας

q2

q1

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Πηγή: Gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles