spot_img

Νέος κανονισμός ελαστικών το 2023

H Formula 1 αναμένεται να εφαρμόσει δοκιμαστικά σε δύο αγώνες το 2023 ένα διαφορετικό κανονισμό που αφορά τις γόμες ελαστικών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί στις κατατακτήριες δοκιμές.

Τα τελευταία χρόνια η Formula 1 εφαρμόζει αρκετές διαδικαστικές αλλαγές στα αγωνιστικά τριήμερα, σε μία προσπάθεια να ανανεώσει το ενδιαφέρον και να αυξήσει το θέαμα στο άθλημα. Η Επιτροπής της Formula 1 είχε συνάντηση την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν, αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο αγώνων την επόμενη χρονιά στους οποίους θα μειωθούν τα σετ ελαστικών που έχει στη διάθεσή του ο κάθε οδηγός. Παράλληλα, αλλάζει ελαφρώς το format των κατατακτήριων για τους συγκεκριμένους αγώνες.

Πιο συγκεκριμένα, σε δύο αγώνες το 2023 θα διατίθενται στους οδηγούς 11 αντί για 13 σετ ελαστικών. Από το 2022, η Formula 1 έχει προκαθορισμένα τα σετ που έδινε σε κάθε οδηγό ανά γόμα ελαστικών: 8 για τα soft ελαστικά, 3 για τα medium και 2 για τη hard γόμα. Στους αγώνες με το format του Αγώνα Sprint, αντίστοιχα δίνονταν 6 σετ soft, 4 σετ medium και 2 σετ hard ελαστικών. Αναφορικά με το 2023 και τους δύο αγώνες που θα επιλεχθούν για μειωμένα σετ ελαστικών, θα δοθούν 4 soft, 4 medium και 3 hard σετ ελαστικών στους οδηγούς.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Imola.

Εκτός από τις συνολικές διαθέσιμες γόμες στο αγωνιστικό τριήμερο, η Formula 1 πρόκειται να αλλάξει και τη χρησιμοποίηση των ελαστικών στις κατατακτήριες σε αυτή τη δοκιμαστική διαδικασία. Για την ακρίβεια, οι οδηγοί θα υποχρεωθούν να τρέξουν στο Q1 με hard γόμα ελαστικών, στο Q2 με medium και στο Q3 με soft γόμα ελαστικών. Στην επίσημη ανακοίνωση της FIA αναφέρεται και ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η δοκιμαστική αλλαγή:

«Αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται με σκοπό να αξιολογηθεί η επίδραση της μείωσης των διαθέσιμων σετ ελαστικών εντός πίστας. Ο απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή μετάβαση σε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον χρήση ελαστικών στο μέλλον».

Η οποιαδήποτε αλλαγή στους κανονισμούς της Formula 1 απαιτεί την τελική έγκριση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού πριν την οριστική εφαρμογή της.

Δείτε το GP Μ. Βρετανίας για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Formula G.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles