spot_img

Ο Russell ενάντια στην επικίνδυνη πίστα της Jeddah

Ο George Russell ήταν έξαλλος αναφορικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η πίστα της Jeddah, που είχε μάλιστα δύο κόκκινες σημαίες.

Ο οδηγός της Williams έχει την αίσθηση πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει πολλά να μάθει από το χαοτικό GP Σαουδικής Αραβίας, προτρέποντας τους ιθύνοντες της πίστας της Jeddah να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Ο George Russell εγκατέλειψε όταν ενεπλάκη σε ατύχημα στον γύρο 16 του GP Σαουδικής Αραβίας. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη επανεκκίνηση του αγώνα, ο Βρετανός φρέναρε στο σημείο που βρισκόταν το μονοθέσιο του Sergio Perez μετά τη σύγκρουσή του με τον τοίχο, όμως ο Nikita Mazepin πίσω του δεν πρόλαβε ν’ αντιδράσει και η Haas του Ρώσου συγκρούστηκε με τη Williams του Russell. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, όμως οι φόβοι οδηγών (και όχι μόνο) για σοβαρό ατύχημα στην πίστα της Jeddah επιβεβαιώθηκαν. Οι εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες διέλευσης από τις στροφές, η περιορισμένη ορατότητα σε αρκετά σημεία της πίστας, αλλά και η έλλειψη εξόδων διαφυγής δημιουργούσαν ένα σκηνικό που έκανε ένα ατύχημα σαν κι αυτό του γύρου 16 αναπόφευκτο.

Διαβάστε επίσης: Hamilton – «Ο Verstappen ξεπέρασε τα όρια»

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την παραπάνω κατάσταση και ο George Russell, μιλώντας στο motorsport.com, μετά το πρόωρο τέλος του δικού του αγώνα. Ο νεαρός Βρετανός πιστεύει πως το Jeddah Corniche Circuit δεν είναι ασφαλής πίστα για αγώνες Formula 1.

Μόλις εξήλθα από μία “τυφλή” στροφή (χωρίς ορατότητα στην έξοδο), υπήρχαν μονοθέσια παντού, χαμήλωσα ταχύτητα και μια δέχτηκα ένα ισχυρό χτύπημα από πίσω μου. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά πράγματα για να μάθει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αυτό το τριήμερο. Η πίστα είναι πολύ ωραία και απολαυστική για οδήγηση, όμως υστερεί πάρα πολύ από πλευράς ασφαλείας και διοργάνωσης αγώνα. Έπειτα, υπήρχαν διάφορα αχρείαστα συμβάντα έτοιμα να προκύψουν σε όλες αυτές τις μικρές καμπές, οι οποίες δε χαρακτηρίζονται ως στροφές για ένα μονοθέσιο Formula 1, όμως απλά προσφέρουν επιπλέον περιττό κίνδυνο.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Κατάρ. 

Με δεδομένο πως το επόμενο GP Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να διεξαχθεί στην ίδια πίστα σε λιγότερο από 4 μήνες το 2022, ο George Russell ελπίζει πως η FIA, σε συνεργασία με τους διοργανωτές της πίστας, θα κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ασφάλεια των αγωνιζόμενων στην πίστα.

Νομίζω πως πρέπει να μαθαίνεις από αυτές τις εμπειρίες. Δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο σε οποιονδήποτε προσπαθεί να φτιάξει μία απίστευτη πίστα αγώνων, την οποία σε τελική ανάλυση κατάφεραν να κάνουν. Νομίζω, όμως, πως κανένας δεν προέβλεψε τι επρόκειτο να συμβεί με όλες αυτές τις “τυφλές” στροφές. Κατά τη γνώμη μου, όντως απαιτούνται αλλαγές στην πίστα, υπάρχουν τόσες πολλές γρήγορες καμπές που είναι εντελώς αχρείαστες. Θα μπορούσε το σημείο από τη στροφή 2 ως την 4 να ήταν μια ευθεία, καθώς και το σημείο από τη στροφή 17 ως και την 22. Έχουμε 5 στροφές στις οποίες είναι ένα σημείο το οποίο εύκολα περνάμε με τέρμα γκάζι, ακόμα και με τη χρήση του DRS. Δε γνωρίζω ποιοι είναι οι περιορισμοί, αυτό είναι κάτι που πρέπει, επίσης, να κοιταχτεί.

Ιδανικά, αν αυτά τα σημεία μετατραπούν σε μία ευθεία, η ασφάλεια θα βελτιωθεί σημαντικά. Νομίζω πως διαθέτουν τους πόρους για να το κάνουν εδώ πέρα (Σαουδική Αραβία), επομένως δε θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός, η ασφάλεια πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα. Εάν μπορείς να βελτιώσεις (μειώσεις) σημαντικά την επικινδυνότητα με μικρές αλλαγές, δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη.

Μην χάσετε την Τρίτη στις 21:00 την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Σαουδικής Αραβίας. Πατήστε εδώ για το link.

Το περιβάλλον της πίστας της Jeddah μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει προβλήματα. Τις δύο πρώτες ημέρες (ελεύθερες δοκιμές & κατατακτήριες) υπήρχαν δύο ατυχήματα χωρίς πολύ σοβαρές επιπτώσεις (Leclerc FP2, Verstappen Q3). Στον αγώνα, όμως, υπήρχαν 2 κόκκινες σημαίες, καθώς και αρκετά σημεία στα οποία υπήρχε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας (VSC) για την απομάκρυνση θραυσμάτων, τα οποία στέρησαν, από το κοινό και τους οδηγούς, κανονικές συνθήκες αγώνα για κάποιους γύρους. 

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Δείτε το GP Άμπου Ντάμπι για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles