spot_img

Ο Verstappen ενάντια στο porpoising: «Είναι λάθος»

Ο Max Verstappen συγκρίνει το ρίσκο τραυματισμού σε άλλα αθλήματα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί της Formula 1 από το porpoising.

Το 2022 τα μονοθέσια της Formula 1 έχουν αποκτήσει διαφορετική μορφή, λόγω των νέων τεχνικών κανονισμών. Η επαναφορά του ground effect έχει, ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο στους οδηγούς. Πιο συγκεκριμένα, οι αναπηδήσεις που προέρχονται από την αεροδυναμική των νέων μονοθεσίων (το φαινόμενο porpoising όπως αποκαλείται) προκαλούν έντονη σωματική καταπόνηση μετά τη λήξη των αγώνων. Χαρακτηριστικά είναι τα παράπονα που έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, οι οδηγοί της Mercedes (ειδικότερα ο Lewis Hamilton) για τους πόνους στο σώμα τους από την οδήγηση της W13. Ωστόσο, ο οδηγός της Red Bull Racing, Max Verstappen, έχει άλλη άποψη.

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 δηλώνει πώς οι τραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο και σε άλλα αθλήματα. Επίσης, πιστεύει πως οι οδηγοί της Formula 1 θα έπρεπε να είναι σε θέση να πάρουν, όπως άλλοι αθλητές, ρίσκα στην καριέρα τους.

«Υπάρχουν πάρα πολλά αθλήματα στα οποία νομίζω πώς προκαλούνται τραυματισμοί στο σώμα σου γενικότερα. Μόλις αποσυρθείς από την ενεργό δράση, δε θα είσαι στην ίδια κατάσταση που βρισκόσουν στα 20 σου, αυτό ισχύει. Οι ποδοσφαιριστές έχουν διαφόρων ειδών προβλήματα με τα γόνατά τους. Επίσης, εάν οδηγείς στο MotoGP ή το motocross, ενδέχεται να έχεις σπασμένα αρκετά κόκαλα στο σώμα σου. Πάντα αναρωτιέσαι εάν αυτό που κάνεις είναι το ασφαλέστερο πράγμα και η απάντηση είναι όχι. Εγώ, όμως, είμαι πρόθυμος να πάρω αυτό το ρίσκο, αυτό είναι το άθλημα μας, αυτό αγαπώ να κάνω».

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Καναδά.

Ο Verstappen αναγνωρίζει τη δυσάρεστη εμπειρία που βιώνουν ορισμένοι οδηγοί με το porpoising, τονίζει όμως το γεγονός πώς ορισμένες ομάδες το έχουν αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά από άλλες.

«Σίγουρα το πρόβλημα του porpoising που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ωραίο και δεν το θεωρώ σωστό. Μερικές ομάδες, όμως, έχουν καταφέρει να το κοντρολάρουν πολύ καλύτερα από άλλες, επομένως υπάρχει η πιθανότητα να απαλλαγούμε από αυτό. Συνεπώς, πιστεύω πως δε χρειάζεται να δραματοποιούμε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Η ομάδα της Red Bull Racing είναι, ίσως, αυτή που έχει αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά από όλες το φαινόμενο του porpoising. Οι άνθρωποί της πιστεύουν πως και οι υπόλοιπες ομάδες μπορούν να επιλύσουν αργά ή γρήγορα τα προβλήματα που προέρχονται από αυτό.

Δείτε το GP Μπαχρέιν για το πρωτάθλημα Formula G.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles