spot_img

Οι αγωνοδίκες δεν ήθελαν αλλά έδωσαν ποινή στον Sainz

Κι όμως αυτά συμβαίνουν στη Formula 1 του 2023, με τον Carlos Sainz να δέχεται ποινή από τους αγωνοδίκες, οι οποίοι την έδωσαν απρόθυμα. 

«Καταραμένος» πρέπει να νιώθει ο Carlos Sainz μετά την πρώτη ημέρα δοκιμών στο Grand Prix του Λας Βέγκας. Ο Ισπανός προκάλεσε κόκκινη σημαία στο FP1, καθώς σταμάτησε με ζημιά στο μονοθέσιό του στο «Las Vegas Strip». Όπως αποδείχθηκε, ένα καπάκι υπονόμου είχε αποκολληθεί και προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην SF-23 του Ισπανού οδηγού. Μάλιστα η ζημιά ήταν τέτοια που οι μηχανικοί της Scuderia έπρεπε να αλλάξουν: το σασί, τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, την μπαταρία (energy store) και τη μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (control electronics).

Αυτό ήταν το τρίτο διαφορετικό energy store που τοποθετήθηκε στο μονοθέσιο του Sainz, με τους κανονισμούς να ορίζουν ως ανώτατο όριο τη χρήση δύο σε μία σεζόν. Η Scuderia Ferrari ήθελε να αποφύγει στην ποινή στον οδηγό της και προσέφυγε στους αγωνοδίκες, αφού η ζημιά που προκλήθηκε και απαιτούσε την αντικατάσταση του εξαρτήματος δεν έγινε με υπαιτιότητα ούτε της ομάδας ούτε του οδηγού.

Στην αίτησή της, η Ferrari ανέφερε πως συγκυρίες και εξωτερικοί παράγοντες οδήγησαν στην τοποθέτηση τρίτου energy store. Ωστόσο η απόφαση των αγωνοδικών δεν ήταν αυτή που θα ήθελε και έγινε μάλιστα αντικείμενο συζήτησης. Στο έγγραφο της FIA που δημοσιεύθηκε, αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα της Ferrari και τις ατυχείς περιστάσεις που οδήγησαν στην αλλαγή του energy store. Όμως τονίζουν πως δεν είναι σε θέση να επιτρέψουν τη χρήση επιπλέον εξαρτήματος, καθώς δεν προβλέπεται από το βιβλίο των κανονισμών.

Έτσι, όταν ο Sainz βγήκε στην πίστα για πρώτη φορά στο FP2, αυτόματα δέχθηκε ποινή 10 θέσεων για την εκκίνηση του Grand Prix Λας Βέγκας. Αυτή την ποινή βέβαια δεν ήθελαν να την επιβάλλουν οι αγωνοδίκες, όμως δεν ήταν στο χέρι τους να μην το κάνουν, κάτι πρωτόγνωρο για τη Formula 1.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Βραζιλίας. Για περισσότερα πατήστε στο παρακάτω βίντεο. 

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles