spot_img

Σαν σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1946 πραγματοποιήθηκε στο μητροπολιτικό πάρκο του Valentino στην Ιταλία το Grand Prix του Τορίνο, το οποίο είναι γνωστό από μερικές πηγές ως ο πρώτος αγώνας που οριοθετήθηκε με τους νέους κανονισμούς τύπου Formula 1. Νικητής αναδείχθηκε ο Achille Varzi με μια Alfa Romeo Alfetta, ξεπερνώντας για μισό δευτερόλεπτο στον τερματισμό τον ομόσταυλο Jean-Pierre Wimille. Η μεγάλη κατηγορία μονοθεσίων είχε μείνει γνωστή αρχικά ως Formula A, βάση της οποίας θα έπρεπε όλοι να κατασκευάζουν τα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή τους. Παράλληλα, είχε προσχεδιαστεί πριν τον πόλεμο η εφαρμογή των κανονισμών αυτών στα πλαίσια ενός πρωταθλήματος που θα είχε παγκόσμια εμβέλεια. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε το 1950, όταν και πραγματοποιήθηκε στο Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας το πρώτο Grand Prix για το καινούριο πρωτάθλημα της Formula 1.

Σαν σήμερα το 1952, ο Fonty Flock κατέκτησε τη νίκη στον τρίτο ετήσιο αγώνα 500 μιλίων του Darlington για το NASCAR, οδηγώντας ένα Oldsmobile του ιδιοκτήτη Frank Christian. Ο poleman από την Alabama προηγήθηκε στην οβάλ πίστα για 341 από τους 400 γύρους, μεταξύ αυτών τους τελευταίους 216, και πήρε πρώτος την καρό σημαία έπειτα από σχεδόν 7 ώρες οδήγησης μπροστά σε πάνω από 32.000 θεατές. Ο Flock είχε ρίξει γύρο/-ους σε όλους τους οδηγούς και ακολουθήθηκε στον τερματισμό από τα τέσσερα Hudson Hornets των Johnny Patterson, Herb Thomas, Bub King και Banjo Matthews.

Σαν σήμερα το 1958, τα 500 μίλια του Darlington είδαν τον Fireball Roberts να καταγράφει την 4η νίκη του στη σεζόν με το Chevrolet του ιδιοκτήτη Frank Strickland. Μάλιστα, ο Roberts μετρούσε τότε μόλις 7 εκκινήσεις στη σεζόν για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR, έχοντας κερδίσει ήδη στο Trenton, το Raleigh και το Asheville-Weaverville. Πήρε την πρωτοπορία στον γύρο 169 από τους 364 και παρέμεινε επικεφαλής μέχρι τον τερματισμό, αφήνοντας πάνω από 5 γύρους πίσω τους Buck Baker και Shorty Rollins.

Σαν σήμερα το 1963, η Αυστρία φιλοξένησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα Grand Prix προδιαγραφών F1. Το Grand Prix αυτό ήταν μη-πρωταθληματικό και διοργανώθηκε σε μια απλή αλλά αδιάφορη πίστα στο αεροδρόμιο του Zeltweg. Εξαιτίας της επίπονης φύσης της διαδρομής με τις πολλαπλές αναπηδήσεις και το τραχύ οδόστρωμα, οι περισσότεροι οδηγοί δεν τερμάτισαν λόγω μηχανικών προβλημάτων και η νίκη κατέληξε στην Brabham BT3 του επώνυμου Jack Brabham. Ο Αυστραλός ξεπέρασε για 5 γύρους τους Tony Settember και Carel Godin de Beaufort, με τον αγώνα μάλιστα να αποτελεί ντεμπούτο στην F1 για τον ανερχόμενο ντόπιο Jochen Rindt. Το GP Αυστρίας έμελλε να επιστρέψει στο Zeltweg την επόμενη χρονιά, αυτήν τη φορά ως επίσημος αγώνας του πρωταθλήματος.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1968 γεννήθηκε ο Franck Lagorce στα νότια προάστια του Παρισιού. Ο Γάλλος «σκαρφάλωσε» σταθερά την πυραμίδα προς την F1 από τα τέλη των ‘80s, δίνοντας αρχικά το παρόν στις εγχώριες κατηγορίες Formula Ford και Formula Renault. Το 1990 μεταπήδησε στην F3 και στέφθηκε πρωταθλητής την επόμενη χρονιά, προχωρώντας έπειτα στην F3000 για δύο σεζόν. Ο Lagorce διεκδίκησε μάλιστα τον τίτλο του 1994 αλλά τελικά τον έχασε από τον συμπατριώτη Jean-Christophe Boullion, παίρνοντας συγχρόνως το ντεμπούτο του στην F1 με την Ligier στους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς. Τερμάτισε μόνο στην Αυστραλία, στην 11η θέση, έκανε ελάχιστα τεστ με την καταδικασμένη ομάδα της Forti και τελικά παράτησε την F1. Το 1996, κατέκτησε το πρωτάθλημα ενιαίου τύπου για το καινούριο Renault Spider Trophy και συμμετείχε έως το 2003 κυρίως στις 24 ώρες του Le Mans και το ALMS, με ομάδες όπως η Courage, η Pescarolo και η Panoz.

Σαν σήμερα το 1980, ο μελλοντικός θρύλος του NASCAR Terry Labonte κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία, επικρατώντας στα 500 μίλια του Darlington. Η νίκη αυτή προήλθε κάτω από δραματικές εξελίξεις, με τους επεισοδιακούς τελευταίους 5 γύρους αρχικά να βρίσκουν τον David Pearson επικεφαλής μετά από πολλές κερδισμένες θέσεις. Ο βετεράνος κρατούσε πίσω τους Dale Earnhardt Sr. και Benny Parsons, μέχρι που οι τρεις τους γλίστρησαν στον προτελευταίο γύρο σε λάδια που είχε αφήσει νωρίτερα ο σπασμένος κινητήρας ενός αργότερου οδηγού. Αμφότεροι συγκρούστηκαν και ο αγώνας αδρανοποιήθηκε, με τον Labonte να έρχεται απροσδόκητα από την 4η θέση και να ξεπερνά το τρακαρισμένο Chevrolet του Pearson στον τερματισμό.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1985 σημειώθηκε ίσως η πιο τραγική εξέλιξη που στιγμάτισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Ο Jonathan Palmer είχε ήδη τραυματιστεί έπειτα από μια σύγκρουσή του στις ελεύθερες δοκιμές των 1000 χιλιομέτρων του Spa-Francorchamps, αλλά τα χειρότερα συνέβησαν στον ίδιο τον αγώνα. Σχεδόν έναν μήνα μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Manfred Winkelhock στο Mosport του Καναδά, ο τότε πρωταθλητής της Porsche και ανερχόμενος αστέρας της F1 Stefan Bellof σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 27 χρονών, όταν συγκρούστηκε άσχημα στη στροφή Eau Rouge ενώ μονομαχούσε με τον βετεράνο Jacky Ickx. Ο Γερμανός της Brun Motorsport είχε πέσει μετωπικά στις μπαριέρες και ο θάνατός του ανακοινώθηκε μία ώρα αργότερα. Σε εκείνη τη λυπηρή μέρα οι Bob Wollek, Mauro Baldi και Riccardo Patrese σημείωσαν τη μοναδική νίκη της Lancia στη σεζόν, η Rothmans Porsche κατέκτησε τον τίτλο στις ομάδες και οι Gordon Spice/Ray Bellm αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην μικρή κατηγορία Group C2.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1991, ο 51χρονος Harry Gant κέρδισε για δεύτερη φορά στη σεζόν για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR, κατακτώντας τη νίκη στα 500 μίλια του Darlington. Ξεπέρασε για 11 δευτερόλεπτα τον Ernie Irvan και προέκτεινε έτσι το ρεκόρ του ως ο γηραιότερος νικητής αγώνα στη διοργάνωση. Μάλιστα, έμελλε να ξεκινήσει και ένα σπανιότατο σερί νικών για όλο τον μήνα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο Gant είχε κερδίσει στις πίστες των Darlington, Richmond, Dover και Martinsville για την μεγάλη κατηγορία αλλά και για το μικρότερο Busch Series στο Richmond και το Dover, αποκτώντας έτσι για την υπόλοιπη καριέρα του το προσωνύμιο “Mr. September”.

Σαν σήμερα το 1994 γεννήθηκε στη Μαδρίτη ο Carlos Sainz Jr., γιος του άσσου των αγώνων rally Carlos Sainz Sr. Σε αντίθεση με τον θρυλικό δύο-φορές πρωταθλητή του WRC, ο Ισπανός επέλεξε τους αγώνες μονοθεσίων ως πεδίο δραστηριοποίησής του και με την οικονομική στήριξη της Red Bull προβιβάστηκε στην F1 το 2015, ως ομόσταυλος του ανερχόμενου Max Verstappen στην Toro Rosso. Ο Sainz στάθηκε επάξια δίπλα στον ταλαντούχο Ολλανδό πιτσιρικά, ειδικά στις κατατακτήριες δοκιμές, και παρέμεινε στην μικρή ομάδα της Red Bull για δυόμιση σεζόν καταφέρνοντας μια 4η θέση στο GP Σιγκαπούρης του 2017. Από το Αμερικανικό GP της ίδιας χρονιάς κι έπειτα οδήγησε για την Renault, το 2019 μεταφέρθηκε στην McLaren και η συστηματική πρόοδος της ομάδας τού επέτρεψε να κατακτήσει δύο βάθρα έως το 2020. Από το 2021, ο Sainz εκπροσωπεί την επίσης βελτιωμένη Scuderia Ferrari και συνεχίζει να αποδίδει σταθερά.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1996, ο Jeff Gordon κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Darlington και για έβδομη φορά στη σεζόν του NASCAR. Ο αγώνας 500 μιλίων έμοιαζε πως θα προσφέρει μια άκρως αναπάντεχη παρθενική νίκη στον άσημο Hut Stricklin, ο οποίος μάλιστα είχε προηγηθεί για 143 γύρους. Δυστυχώς για τον ίδιο, το Ford Thunderbird των αδερφών Stavola παρουσίασε προβλήματα υπερθέρμανσης και ο Gordon τέθηκε επικεφαλής με 16 γύρους να απομένουν, ξεπερνώντας τον Stricklin για 5,23 δευτερόλεπτα. Στην τρίτη και τελευταία θέση στον ίδιο γύρο ολοκλήρωσε ο Mark Martin, με ένα Ford Thunderbird της Roush Racing.

Σαν σήμερα το 2002, το GP Βελγίου της F1 προσέφερε έναν ανιαρό αγώνα ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, με την Ferrari να κάνει εύκολα το 1-2 χάρις στους Michael Schumacher/Rubens Barrichello και το βάθρο να κλείνει ο Juan Pablo Montoya της Williams. Έτσι, ο Γερμανός πρωταθλητής έφτασε τις 10 νίκες σε μία σεζόν και έγινε ο πρώτος οδηγός στην F1 που το κατάφερε, ξεπερνώντας τις 9 νίκες που είχε σημειώσει ο ίδιος το 2001 καθώς και ο Nigel Mansell το 1992. Η πίστα του Spa-Francorchamps έμελλε να απουσιάσει από το καλεντάρι του 2003 λόγω νομικών επιπλοκών στη διαφήμιση καπνοβιομηχανιών μέσω του event.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2007, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Vijay Mallya ανακοίνωσε σε μια συνέντευξή του στο Mumbai την πρόθεσή του να εξαγοράσει την ομάδα της Spyker στην F1. Μάλιστα ο επικεφαλής της, Michiel Mol, είχε συνεργαστεί μαζί του ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία εξαγοράς της παραπαίουσας αυτής ομάδας έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το όνειρο του Mallya έγινε εν τέλει πραγματικότητα όταν η καινούρια πλέον ομάδα, η Force India, έκανε το ντεμπούτο της στην F1 το 2008 στο Grand Prix Αυστραλίας.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2013, ο Jorge Lorenzo επέστρεψε στις νίκες στο Silverstone μετά από δυόμιση μήνες, κερδίζοντας τον Marc Márquez στον τερματισμό του GP Μεγάλης Βρετανίας για 0.081 δευτερόλεπτα. Ο τότε πρωταθλητής της εργοστασιακής Yamaha είχε τεθεί επικεφαλής έπειτα από μια καλή εκκίνηση και κρατούσε πίσω τις Repsol Honda των συμπατριωτών Márquez και Dani Pedrosa, χάνοντας ωστόσο τη θέση του από τον πρώτο στη στροφή Brooklands με τρεις γύρους να απομένουν. Η πρωτοπορία άλλαξε χέρια μεταξύ των δύο στις στροφές Vale, Brooklands και Luffield μέχρι τον τελευταίο γύρο, με τον Lorenzo τελικά να επικρατεί για την τέταρτη νίκη του στη σεζόν. Ο Pedrosa αντιμετώπισε δυσκολίες με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού και συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση του βάθρου. Ο Valentino Rossi μονομάχησε εντυπωσιακά με τις δορυφορικές Honda των Álvaro Bautista και Stefan Bradl, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 2013, φιλοξενήθηκαν οι 6 ώρες του Σάο Πάολο στην πίστα του Interlagos για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC). Η Audi είχε ήδη θέσει τις βάσεις για μια επιβλητική εμφάνιση «κλειδώνοντας» την πρώτη σειρά εκκίνησης με τα δύο R18 e-tron quattro και τελικά έμεινε χωρίς αντίπαλο μετά από μόλις 30 λεπτά, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες. Το μοναδικό Toyota TS030 Hybrid του αγώνα συγκρούστηκε με την Lotus T128 κατηγορίας LMP2 στη στροφή 3, με αποτέλεσμα οι Stéphane Sarrazin και Dominik Kraihamer να πέσουν άσχημα στις μπαριέρες και να μείνουν εκτός. Έτσι, η νίκη κατέληξε εύκολα στο R18 #1 των André Lotterer, Marcel Fässler και Benoît Tréluyer, δεύτερο τερμάτισε το R18 #2 των Allan McNish, Tom Kristensen και Loïc Duval, ενώ το βάθρο έκλεισαν οι Nicolas Prost, Nick Heidfeld και Mathias Beche της Rebellion Racing.

Σαν σήμερα, επίσης το 2013, το σιρκουί πόλης της Βαλτιμόρης αποτέλεσε το πεδίο του 16ου αγώνα της σεζόν για το πρωτάθλημα IndyCar. Ο αγώνας 75 γύρων είχε αδρανοποιηθεί συνολικά 6 φορές λόγω ατυχημάτων, με την πλειοψηφία αυτών να συμβαίνει στο δεύτερο μισό του event και το τελευταίο μάλιστα να περιλαμβάνει 6 οδηγούς. Ύστερα και από την τελευταία επαναφορά της δράσης, ο Simon Pagenaud κατάφερε να τεθεί επικεφαλής και να κρατήσει πίσω του τον Josef Newgarden για την δεύτερη νίκη του στη σεζόν. Το βάθρο έκλεισε από τον Sébastien Bourdais, ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε ο αείμνηστος Justin Wilson και η Simona de Silvestro. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε αγώνας του IndyCar στη Βαλτιμόρη.

Σαν σήμερα το 2019, η F1 απέφερε πριν την εκκίνηση του GP Βελγίου μια σειρά από φόρους τιμής στον νεαρό Anthoine Hubert, ο οποίος είχε σκοτωθεί μόλις μία μέρα πριν στον πρώτο αγώνα του διημέρου για την Formula 2. Ο Charles Leclerc της Ferrari είχε ήδη θέσει εκκωφαντικά υποψηφιότητα για τη νίκη, κατακτώντας την τρίτη του pole position στη σεζόν. Ο Μονεγάσκος άντεξε στην πίεση των δύο Mercedes και έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, πήρε επιτέλους την πολυπόθητη παρθενική νίκη που έψαχνε από το Μπαχρέιν και την αφιέρωσε στον αδικοχαμένο φίλο του. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο πρωταθλητής Lewis Hamilton πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό προσπέρασμα στον Sebastian Vettel από την εξωτερική, ενώ το βάθρο έκλεισε ο ομόσταυλος Valtteri Bottas σε έναν σταθερό και ήσυχο αγώνα. Ο Vettel έμεινε στην 4η θέση εξαιτίας μιας κακής προσέγγισης της στρατηγικής του από την Ferrari.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles