spot_img

Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Theo Fitzau. Ο Γερμανός ήταν ένας εκ των πολλών οδηγών που συμπλήρωσαν αρκετές από τις συμμετοχές σε Grand Prix της F1, στις αρχές των ‘50s. Κατέγραψε τη μοναδική του εμφάνιση το 1953, όταν οδήγησε μια AFM-BMW στο Nürburgring – τελικά εγκατέλειψε μετά από τρεις γύρους με αστοχία στον κινητήρα. Ο Fitzau υπήρξε μια σταθερή παρουσία στους μικρούς αγώνες formula της χώρας του, σημειώνοντας κάποια καλά αποτελέσματα.

Σαν σήμερα
Theo Fitzau (δεξιά)

Σαν σήμερα το 1952, ο ντόπιος οδηγός από την Daytona Marshall Teague κατέκτησε τη νίκη στην παραλία της ίδιας πόλης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στα πλαίσια της μεγάλης κατηγορίας του NASCAR. Ο αγώνας 160 μιλίων τερματίστηκε δύο γύρους νωρίτερα εξαιτίας μιας παλίρροιας. Ο Teague προηγήθηκε από τον δεύτερο γύρο, επικρατώντας του Herb Thomas για 1 λεπτό και 21 δευτερόλεπτα. Και οι δύο οδήγησαν πανομοιότυπα Hudson Hornets που άνηκαν και προετοιμάστηκαν από τον Teague. Το event είδε επίσης τον Joie Ray να γίνεται ο πρώτος μαύρος/αφροαμερικανός οδηγός που συμμετείχε σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1955 απεβίωσε στα 68 του ο “Grandpa” Eddie Hearne, οδηγός αγώνων στα πρώτα χρόνια του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας εξόρυξης χρυσού. Γεννημένος στο Σικάγο, ο Hearne συμμετείχε στο πρώτο Indianapolis 500 του 1911 και αργότερα καθιερώθηκε ως μακροχρόνιος εργοστασιακός οδηγός της κυρίαρχης Duesenberg, με περαιτέρω εμφανίσεις στο ‘Brickyard’ αλλά και το δημοφιλές τότε Vanderbilt Cup. Πραγματοποίησε 106 εκκινήσεις στο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων του AAA (προκάτοχο του IndyCar) και συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι τα ‘30s, κατακτώντας 11 νίκες καθώς και τον τίτλο του 1923. Σημειωτέον πως κατέγραψε στην καριέρα του μόλις μία εγκατάλειψη από οδηγικό του λάθος.

Σαν σήμερα το 1974 παρουσιάστηκε στο Λονδίνο η καινοτόμα μα εύθραυστη Lotus 76 για τη νέα σεζόν στην F1. Το καινούριο μονοθέσιο του Colin Chapman προκάλεσε πολλές εντυπώσεις όταν εμφανίστηκε στο κοινό με διπλή πίσω αεροτομή, ηλεκτρονικό συμπλέκτη και αναβαθμισμένο αεροδυναμικό πακέτο. Ωστόσο, το ντεμπούτο του στο GP Νότιας Αφρικής έμελλε να είναι εφιαλτικό – οι ομόσταυλοι Ronnie Peterson και Jacky Ickx συγκρούστηκαν μεταξύ τους και εγκατέλειψαν. Η αξιοπιστία της Lotus 76 αποδείχθηκε κάκιστη και ώθησε λίαν συντόμως την ομάδα να επιστρέψει προσωρινά σε τροποποιημένες εκδόσεις της παλιάς Lotus 72.

Σαν σήμερα το 1979 γεννήθηκε στο Sacramento της Καλιφόρνια ο πεπειραμένος άσσος των αγώνων αντοχής και GT, Joey Hand. Ο Αμερικανός είχε αρχικά καθιερωθεί στο Rolex Sports Car Series από το 2004 και αργότερα στο ALMS, κατακτώντας νίκες στην κατηγορία του ως οδηγός της BMW σε events όπως οι 12 ώρες του Sebring. Η συνεργασία του με την γερμανική φίρμα τον έφερε και στην Ευρώπη, επιτρέποντας συμμετοχές στο DTM και στις 24 ώρες του Le Mans. Το 2016, με αφορμή την επιστροφή της Ford στους αγώνες αντοχής υπό την αιγίδα της Chip Ganassi Racing, ο Hand εντάχθηκε στο εργοστασιακό της τμήμα και στέφθηκε νικητής στην GTE-Pro για το Le Mans. Το project έλαβε τέλος στα τέλη του 2019 και ο Hand δραστηριοποιείται πλέον στα stock αυτοκίνητα και το NASCAR, εκπροσωπώντας την Rick Ware Racing σε επιλεγμένους αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

Σαν σήμερα το 1985 έλαβε χώρα ο πρώτος αγώνας της σεζόν για το Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της Αυστραλίας (νυν Supercars), στην πίστα του Winton. Η σεζόν αυτή σήμανε την απαρχή της κατηγορίας Group A, η οποία χάρισε στο κοινό των αγώνων κάποια ιστορικά touring cars, όπως το Ford Sierra και το Volvo 240T. Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο θρύλος αυτού του είδους αγώνων, Jim Richards. Ο Νεοζηλανδός οδήγησε μια BMW 635 CSi στα εμβληματικά χρώματα της John Player Special και άφησε πίσω του τον ομόσταυλο και συμπατριώτη Neville Crichton.

Σαν σήμερα το 1987 απεβίωσε ο Andy Linden σε ηλικία 64 χρονών. Αφού υπηρέτησε ως πεζοναύτης των Η.Π.Α., ο Αμερικανός αγωνίστηκε 7 φορές στο Indianapolis 500 στα ‘50s, όταν το event ήταν μέρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1. Είχε δείξει τεράστιες ικανότητες σε αγώνες sprint και midget και τερμάτισε στην πρώτη εξάδα στα τρία από τα Indy 500 που συμμετείχε. Η καριέρα του τελείωσε άδοξα εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης, όταν ένα κομμάτι μετάλλου τρύπησε το κράνος του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 1957. Καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά έμαθε να περπατά ξανά πριν φύγει από τη ζωή.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1993, ο επικεφαλής της McLaren Ron Dennis ανακοίνωσε τους Michael Andretti και Mika Häkkinen ως το οδηγικό δίδυμο για την επερχόμενη τότε σεζόν στην F1. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο διπλωματικού χαρακτήρα. Ο Ayrton Senna, μετά την αποχώρηση της Honda, επιχείρησε μάταια να μεταφερθεί στην πανίσχυρη ομάδα της Williams, διότι δεν ήταν διατεθειμένος να αφιερώσει μια ολόκληρη χρονιά σε ένα υποδεέστερο μονοθέσιο. Ο Dennis ήθελε εύλογα να εξασφαλίσει τον Βραζιλιάνο θρύλο στην ομάδα του πάση θυσία, και με αυτή την κίνηση πέτυχε τον σκοπό του. Ο Häkkinen υποβιβάστηκε (προσωρινά, εν τέλει) σε ρόλο δοκιμαστή οδηγού της McLaren και ο Senna παρέμεινε στην ομάδα για το 1993, με ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο που επανεξεταζόταν ανά κάθε αγώνα. Παρόλ’ αυτά κατάφερε να κάνει μαγικές εμφανίσεις, έστω και με μονοθέσιο που δεν τον εξυπηρετούσε επαρκώς.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1997 ολοκληρώθηκε το Rally Σουηδίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), με τη νίκη να καταλήγει στο Subaru Impreza των ντόπιων ηρώων Kenneth Eriksson και Staffan Parmander. Η χιονισμένη περιοχή του Karlstad αποτέλεσε πεδίο δράσης για συνολικά 44 πληρώματα, με το Mitsubishi Lancer Evo των Tommi Mäkinen και Seppo Harjanne να κινείται σταθερά ταχύτερα όλων και να θέτει ρόλο φαβορί. Τελικά, το πλήρωμα δέχτηκε ποινή 1 λεπτού και 20 δευτερολέπτων εξαιτίας μιας καθυστέρησης στον χώρο του σέρβις και οι δύο Φινλανδοί τερμάτισαν στην τρίτη θέση, πίσω από τους Eriksson/Parmander καθώς και το Ford Escort των Carlos Sainz Sr./Luis Moya.

Σαν σήμερα το 2006 εμφανίστηκε μονοθέσιο της McLaren στον παραδοσιακό ‘papaya orange’ χρωματισμό της, για πρώτη φορά μετά το 1997 και τελευταία μέχρι το 2017/2018. Όπως συνέβη το 1997 με την MP4/12, έτσι και το 2006 η ομάδα από το Woking αξιοποίησε τη νέα MP4-21 στην πίστα της Jerez για δοκιμές πριν τη νέα σεζόν, με τον ιδιαίτερο πορτοκαλί χρωματισμό. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία, το μονοθέσιο οδηγήθηκε από τον Kimi Räikkönen.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2013, ο αγαπημένος αγωνιστικός προορισμός του Mount Panorama φιλοξένησε τον διάσημο 12ωρο αγώνα αντοχής του Bathurst για 11η φορά. Η σχάρα εκκίνησης απαρτίστηκε από 53 αυτοκίνητα – το μεγαλύτερο grid στην ιστορία του event μετά το 2011 και την καθιέρωση της κατηγορίας GT3. Μια ξαφνική καταιγίδα αργά το απόγευμα προκάλεσε χάος και τα περισσότερα πληρώματα χρειάστηκαν γύρους για να αλλάξουν ελαστικά. Υπήρξαν πολλά αυτοκίνητα ασφαλείας, κρατώντας έτσι τους πρωτοπόρους σε κοντινή απόσταση με αργότερους συνδυασμούς ανάμεσά τους. Οδηγώντας μια Mercedes-Benz SLS AMG για την Erebus Motorsport, οι Γερμανοί Thomas Jäger, Alexander Roloff και Bernd Schneider κατέκτησαν τη νίκη μετά από 268 γύρους. Η #33 Ferrari 458 Italia των Craig Baird, Matt Griffin και Weng Sun Mok τερμάτισε έναν γύρο πίσω στη δεύτερη θέση, ενώ ο Shane van Gisbergen της #5 Porsche 997 GT3-R ξεχώρισε στη βροχή και έκλεισε το βάθρο πλάι στους Matt Kingsley και Klark Quinn.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles