spot_img

Σαν σήμερα, 11 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1916 γεννήθηκε ο Johnny Claes στο Fulham του Λονδίνου από Βέλγο πατέρα. Πριν καθιερωθεί ως ιδιώτης οδηγός της F1 στο πρώτο μισό των ‘50s με την ομάδα του, Ecurie Belge, ο Claes είχε καταξιωθεί στον χώρο της jazz μουσικής στην γενέτειρά του, αλλά και στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Το 1948 ωστόσο παράτησε την ενασχόληση αυτή για να γίνει οδηγός αγώνων και συμμετείχε σε 23 Grand Prix έως το 1955, οδηγώντας μια πληθώρα αγωνιστικών όπως Talbot, Gordini, HWM, Connaught, Maserati και Ferrari. Δυστυχώς, η υγεία του Βέλγου χειροτέρεψε σοβαρά στα τέλη των ‘50s εξαιτίας της φυματίωσης και ο ίδιος μεταβίβασε την ιδιοκτησία της ομάδας του στον συμπατριώτη Jacques Swaters. Τελικά υπέκυψε στην ασθένεια τον Φεβρουάριο του 1956 και απεβίωσε στις Βρυξέλλες, σε ηλικία μόλις 39 χρονών.

Σαν σήμερα το 1953 απεβίωσε στο σπίτι του στην Mantua της Ιταλίας ο Tazio Nuvolari, ένας από τους καλύτερους οδηγούς αγώνων όλων των εποχών. Νικητής πολλών Grand Prix κατά τη δεκαετία του 1930, ο Nuvolari υπήρξε επανειλημμένα η μοναδική πηγή ανταγωνισμού για τις πανίσχυρες ομάδες των Mercedes-Benz και Auto Union, κερδίζοντάς τες συχνά με σαφώς υποδεέστερα αυτοκίνητα – χαρακτηριστική παραμένει η λεγόμενη «Αδύνατη Νίκη» του στο GP Γερμανίας του 1935. Νικητής στις 24 ώρες του Le Mans το 1933, ο Ιταλός κατέκτησε επίσης δύο φορές το βρετανικό RAC Tourist Trophy, το Mille Miglia και το Targa Florio. Κέρδισε όλους τους Αμερικανούς άσσους οδηγούς στο Vanderbilt Cup του 1936, ενώ θριάμβευσε και στο τελευταίο Grand Prix πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, ο καινοτόμος Dr. Ferdinand Porsche τον είχε περιγράψει ως «τον καλύτερο οδηγό του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

Σαν σήμερα το 1963, ο Fred Lorenzen κυριάρχησε κατά κράτος στον αγώνα 250 μιλίων του Asheville-Weaverville και σημείωσε την 9η από τις 26 νίκες του στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Οδηγώντας ένα Ford Galaxie του ιδιοκτήτη Holman Moody, υπήρξε πρωτοπόρος στους 452 από τους 500 γύρους και έριξε γύρο σε όλο το grid στην μικρή οβάλ πίστα. Τα Plymouth Belvedere των Richard Petty και Jim Paschal τερμάτισαν έναν και δύο γύρους πίσω για τις θέσεις 2 και 3 αντίστοιχα, εκπροσωπώντας την ομάδα Petty Enterprises.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1984 γεννήθηκε ο Lucas di Grassi στο Σάο Πάολο. Ο Βραζιλιάνος είχε μια εντυπωσιακή πορεία στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων – μάλιστα τερμάτισε τρίτος στη βαθμολογία του 2008 για το GP2 Series, παρόλο που απουσίασε από 6 αγώνες. Το 2010, με αφορμή την είσοδο νέων ομάδων στο grid της F1, ο di Grassi εισήλθε στο πρωτάθλημα για να εκπροσωπήσει μία από αυτές: την Virgin Racing. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με τις Lotus και HRT, το μονοθέσιο της ομάδας ήταν πολύ αργό και δεν έδωσε καμία ευκαιρία ανάδειξης στον Βραζιλιάνο. Ο ίδιος εξυπηρέτησε την Pirelli το 2011 ως δοκιμαστής των ελαστικών της και έπειτα μεταφέρθηκε στους αγώνες αντοχής για να γίνει οδηγός της πανίσχυρης Audi στην κατηγορία LMP1. Ανέβηκε τρεις φορές στο βάθρο του Le Mans και το 2014 έγινε σταθερός συμμετέχων στη νεοσύστατη Formula E. Παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα, μετρώντας μάλιστα έναν τίτλο το 2016-2017 και πολλές αξιόλογες εμφανίσεις.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 10 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1985, οι Derek Bell και Hans-Joachim Stuck της Rothmans Porsche κατέκτησαν τη νίκη στον αγώνα 1000 χιλιομέτρων του Mosport στον Καναδά, ύστερα από ένα κλατάρισμα και μια σύγκρουση που άφησαν πίσω τους ομόσταυλους Jacky Ickx και Jochen Mass. Το πλήρωμα ξόδεψε πέντε λεπτά προσπαθώντας να επισκευάσει κάποιες από τις ζημιές στην Porsche 956, αλλά η νίκη είχε ήδη χαθεί. Από την άλλη, η Jaguar επέστρεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) και μάλιστα κατέλαβε την τρίτη θέση του βάθρου μέσω της XJR-6 #52, την οποία είχαν μοιραστεί οι Jean-Louis Schlesser, Mike Thackwell και Martin Brundle. Το event δυστυχώς αμαυρώθηκε από το εν τέλει δυστύχημα του Manfred Winkelhock. Ο 33χρονος Γερμανός της Kremer Porsche τράκαρε άσχημα στον 69ο γύρο και τελικά υπέκυψε στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα, λόγω σοβαρών τραυμάτων στο κεφάλι.

Σαν σήμερα το 1991, ο αείμνηστος Ayrton Senna έκανε περίπατο στο GP Ουγγαρίας από την pole position και κατέκτησε την πέμπτη του νίκη στη σεζόν, την οποία και αφιέρωσε στον αποθανόντα ιδρυτή της Honda, Soichiro Honda. Οι οδηγοί της Williams πλαισίωσαν τον άσσο της McLaren στο βάθρο, με τον Nigel Mansell να προσπερνά τον ομόσταυλο Riccardo Patrese στο πρώτο σκέλος του αγώνα για την δεύτερη θέση. Ο Ivan Capelli τερμάτισε 6ος και προσέφερε στην μικρή ομάδα της Leyton House τον μοναδικό της βαθμό στη σεζόν, ενώ ο Bertrand Gachot σημείωσε τον πρώτο ταχύτερο γύρο στην ιστορία της νεοφώτιστης τότε Jordan.

Σαν σήμερα, επίσης το 1991, ο Ernie Irvan ηγήθηκε σχεδόν τον μισό αγώνα 90 γύρων στο Watkins Glen και κατέκτησε τη νίκη, στα πλαίσια της μεγάλης κατηγορίας του NASCAR. Δυστυχώς ωστόσο, η νίκη αυτή επισκιάστηκε από τον θάνατο του J. D. McDuffie. Ο βετεράνος του πρωταθλήματος υπέστη ένα μηχανικό πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης ενώ βρισκόταν στην πίσω ευθεία της πίστας, με αποτέλεσμα να πέσει με πολλή φόρα πάνω στον Jimmy Means και να συγκρουστεί άσχημα με τις μεταλλικές μπαριέρες. Χρειάστηκε να διακοπεί ο αγώνας για σχεδόν δύο ώρες μέχρι να απομακρυνθούν τα συντρίμμια και να επιδιορθωθούν οι ζημιές σε εκείνο το σημείο, με τον 52χρονο McDuffie να χάνει ακαριαία τη ζωή του λόγω κρανιακών και εγκεφαλικών τραυμάτων. Μετά το δυστύχημα αυτό, οι διοργανωτές φρόντισαν να κατασκευαστεί ένα bus stop chicane πριν το τέλος της πίσω ευθείας, ανάμεσα στις στροφές 3 και 5.

Σαν σήμερα το 1996, η ομάδα της Williams εξασφάλισε και μαθηματικά τον τέταρτο τίτλο της στην F1 ως κατασκευαστής, χάρις στο 1-2 που πέτυχε στο GP Ουγγαρίας με τους Jacques Villeneuve και Damon Hill. Με την πίστα του Hungaroring να μην ενδείκνυται ανέκαθεν για τα εύκολα προσπεράσματά της, οι οδηγοί χρειάστηκε να αναζητήσουν την χρυσή τομή ανάμεσα σε στρατηγικές δύο ή τριών pit stops. Ο Villeneuve αξιοποίησε την δεύτερη εκδοχή και βρέθηκε έτσι μπροστά από τον poleman Michael Schumacher, ενώ ο ομόσταυλος Hill την αξιοποίησε εναλλακτικά ώστε να ανακτήσει το έδαφος που έχασε με την κακή του εκκίνηση. Ο Jean Alesi της Benetton ήταν ο μόνος που δεν δέχτηκε γύρο και τερμάτισε τρίτος για να κλείσει το βάθρο.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 1996, ο πεπειραμένος Geoff Bodine έβαλε τέλος σε ένα μακροχρόνιο αρνητικό σερί 55 αγώνων χωρίς νίκη στη μεγάλη κατηγορία του NASCAR, κερδίζοντας οριακά τον Terry Labonte στην πίστα του Watkins Glen. Μία επίσης αξιομνημόνευτη ιστορία του event αποτέλεσε και η ηρωική προσπάθεια του θρυλικού Dale Earnhardt Sr. Ο “Intimidator” ταλαιπωρούνταν ακόμη από τους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε αποκομίσει στην Talladega δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά κατάφερε να κατακτήσει την pole position καταγράφοντας νέο ρεκόρ πίστας. Η ομάδα είχε διαθέσιμο τον αναπληρωματικό David Green για παν ενδεχόμενο, με τον Earnhardt τελικά να επιλέγει να οδηγήσει ολόκληρο τον αγώνα. Παρά τους πόνους, κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2019, οι Andrea Dovizioso και Marc Márquez προσέφεραν έναν συγκλονιστικό αγώνα στο Red Bull Ring για το MotoGP, με τον Ιταλό της Ducati να επικρατεί του πρωταθλητή για την δεύτερη νίκη του στη σεζόν. Ο Ισπανός της Repsol Honda, παρόλο που είχε γράψει ιστορία την προηγούμενη μέρα κατακτώντας την pole position για 59η φορά (ρεκόρ στην μεγάλη κατηγορία), προσπεράστηκε με επικό τρόπο στην τελευταία στροφή από τον ‘Desmo Dovi’ και συμβιβάστηκε έτσι με την δεύτερη θέση. Ο rookie Fabio Quartararo συνέχισε την εντυπωσιακή του πρώτη σεζόν στα μεγάλα σαλόνια του MotoGP και έκλεισε το βάθρο του GP Αυστρίας, το τρίτο του για την χρονιά αυτή.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles