spot_img

Σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε ο αείμνηστος θρύλος των αγώνων μοτοσικλετών και μονοθεσίων, John Surtees. Ο Βρετανός κυριάρχησε κατά κράτος στο παλιό MotoGP κατά τη δεκαετία του ‘50, κατακτώντας 7 παγκόσμιους τίτλους και 6 νίκες στο θρυλικό Isle of Man ΤΤ με την MV Agusta. Το 1960 μεταφέρθηκε στην F1, δείχνοντας σχεδόν αμέσως την απίστευτη ταχύτητά του και στους τέσσερις τροχούς. Πολύ σύντομα εντάχθηκε στη Scuderia Ferrari, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο του 1964 σε μια λευκή/μπλε 158. Έτσι, έγινε ο μοναδικός άνθρωπος στα χρονικά του motorsport που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στους δύο και τέσσερις τροχούς. Το 1966 κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα Can-Am για τους αμερικανικούς αγώνες σπορ αυτοκινήτων, κρεμώντας το κράνος του το 1972. Κατέγραψε συνολικά 111 εκκινήσεις σε Grand Prix με μονοθέσια των Lotus, Cooper, Lola, Ferrari, Honda, BRM, McLaren αλλά και με μονοθέσια της επώνυμης εταιρείας του.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1959 γεννήθηκε ο ‘Super-sub’ Roberto Moreno. Ο Βραζιλιάνος θεωρείται ένας από τους πιο υποτιμημένους οδηγούς στην ιστορία της F1, με την καριέρα του να χαρακτηρίζεται από περάσματα σε πολύ αδύναμες και καταδικασμένες ομάδες. Έχοντας δώσει ουκ ολίγες φορές το παρόν ως έκτακτη συμμετοχή, ο Moreno εμφανίστηκε σε 77 Grand Prix και εκκίνησε στα 42, ανεβαίνοντας στο βάθρο του GP Ιαπωνίας το 1990 με την Benetton και το μονοθέσιο του τραυματία Alessandro Nannini. Το 1992 σημείωσε ίσως μία από τις μεγαλύτερες και αδίκως ξεγραμμένες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, όταν προκρίθηκε στο GP Μονακό με το κάκιστο μονοθέσιο της Andrea Moda. Μετά την F1 μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α. για να αγωνιστεί στο IndyCar/CART, έως και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Σαν σήμερα, επίσης το 1959, ο Marshall Teague σκοτώθηκε ακαριαία στα 37 του χρόνια, έπειτα από σύγκρουση στην οβάλ πίστα της Daytona σε μια προσπάθειά του να θέσει ρεκόρ ταχύτητας σε κλειστή διαδρομή. Ο «Βασιλιάς της παραλίας», γεννημένος στη Daytona, πραγματοποιούσε παράλληλα μια σειρά από δοκιμές ως προετοιμασία για το ντεμπούτο του στο USAC (παλιό IndyCar), τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1968, ο Jim Clark οδήγησε μια Lotus 49-Ford και κέρδισε τον αγώνα 100 μιλίων στο Surfers Paradise της Αυστραλίας, για τον πέμπτο γύρο της σεζόν του Tasman Series. Οι ελεύθερες δοκιμές της προηγούμενης ημέρας επηρεάστηκαν από μια σύγχυση σχετικά με τις διαφημίσεις χορηγών στα μονοθέσια και τις άδειες οδηγών εκτός Ωκεανίας. Το αρμόδιο σώμα μηχανοκίνητου αθλητισμού της Αυστραλίας δεν επέτρεπε ακόμη την εμφάνιση διαφημίσεων στα μονοθέσια, κάτι που δεν αποτέλεσε πρόβλημα στους προηγούμενους αγώνες της σεζόν στη Νέα Ζηλανδία. Η Lotus και η BRM δεν συμμορφώθηκαν με τους παραπάνω περιορισμούς και, ως εκ τούτου, δεν τους επετράπη να αγωνιστούν στον προκριματικό αγώνα 10 γύρων.

Σαν σήμερα το 1973 πραγματοποιήθηκε το πρώτο GP Βραζιλίας στην ιστορία της F1, στο Interlagos. Παρά την παρθενική pole position για τον Ronnie Peterson της Lotus, ο Σουηδός εγκατέλειψε νωρίς και νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο ντόπιος ομόσταυλος Emerson Fittipaldi, ο οποίος άφησε πίσω του την Tyrrell του Jackie Stewart και την McLaren του Denny Hulme. Αυτοί ήταν και οι μοναδικοί που τερμάτισαν στον ίδιο γύρο. Παρόλο που η τότε χάραξη στο Interlagos επέτρεπε χρόνους που ξεπερνούσαν τα 2.5 λεπτά, οι Fittipaldi και Hulme έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για τον ταχύτερο γύρο, καθιστώντας το συγκεκριμένο Grand Prix ως το τελευταίο μέχρι σήμερα όπου ο ταχύτερος γύρος κατέληξε σε πάνω από έναν οδηγό. Τα συστήματα χρονομέτρησης έγιναν πιο ακριβή μέσα στα επόμενα χρόνια, αποτρέποντας έτσι την επανεμφάνιση τέτοιων ιδιαίτερων στατιστικών.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles