spot_img

Σαν σήμερα, 14 Μαΐου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1872 γεννήθηκε στο Παρίσι ο πρωτοπόρος της αυτοκίνησης και οδηγός αγώνων, Marcel Renault. Μαζί με τον αδερφό του, Louis, ίδρυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault το 1899 και συμμετείχαν σε αγώνες ώστε να δημιουργήσουν απήχηση για την καινούρια τους φίρμα. Ο Marcel κέρδισε τον πιο σημαντικό αγώνα του 1902, όταν η Renault του ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο μεταξύ Παρισιού και Βιέννης σε μέση ωριαία ταχύτητα άνω των 60 km/h. Ωστόσο, υπήρξε ένας από τους άτυχους οδηγούς που σκοτώθηκαν στον μαραθώνιο Παρισιού-Μαδρίτης του 1903, ο οποίος σήμανε την απόσυρση της ιδέας διεξαγωγής αγώνων με αφετηρία και τερματισμό σε διαφορετικές πόλεις.

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε στην Γλασκώβη της Σκωτίας ο Ninian Sanderson. Όπως οι περισσότεροι οδηγοί της γενιάς του, ο Sanderson ανδρώθηκε αγωνιστικά στην ανταγωνιστική κατηγορία 500cc της Formula 3 στις αρχές των 1950s. Είναι κυρίως γνωστός για τη νίκη που κατέκτησε στις 24 ώρες του Le Mans το 1956 με την ομάδα της Ecurie Ecosse, όταν μοιράστηκε μια Jaguar D-Type με τον Ron Flockhart. Την επόμενη χρονιά, ο Sanderson εκπροσώπησε ξανά την Ecurie Ecosse στο Sarthe και τερμάτισε δεύτερος μαζί με τον John “Jock” Lawrence· η νίκη είχε καταλήξει πάλι στον Flockhart και την έτερη D-Type, με συνοδηγό του Βρετανού αυτήν τη φορά τον Ivor Bueb.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Μαΐου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1961, ο Stirling Moss προσέφερε στο κοινό μία από τις πιο μαγικές εμφανίσεις στην ιστορία της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το GP Μονακό σήμανε την αφετηρία μιας νέας εποχής, με τους κινητήρες 1500cc να παίρνουν τη σκυτάλη. Η Ferrari έδειχνε ξεκάθαρα η πιο προετοιμασμένη ομάδα, με την 156 “sharknose” να δείχνει εξωπραγματική ταχύτητα στους δρόμους του Πριγκιπάτου. Ωστόσο, αυτός που εκκίνησε από την pole position ήταν ο Moss με μια αδύναμη μα ευκίνητη Lotus 18, από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα πλαϊνά τμήματα του πλαισίου για καλύτερη ψύξη. Ο αγώνας διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, με την παράσταση να κλέβουν οι Moss και Richie Ginther. Ο Βρετανός προσπάθησε πεισματικά να κρατηθεί μπροστά από την Ferrari του Αμερικανού, με τους δύο να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίστας μετά το άλλο αναζητώντας την τελειότητα. Τελικά ο Moss πήρε πρώτος την καρό σημαία, καταγράφοντας μια απροσδόκητη και ανεκτίμητη νίκη.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1969 γεννήθηκε η Sabine Schmitz, μία από τις πιο χαρισματικές γυναίκες οδηγούς στα χρονικά του motorsport. Γεννημένη στο Adenau στην περιφέρεια του Eifel, η Schmitz μεγάλωσε σε ένα χωριό μέσα στην πίστα του Nürburgring και πολύ σύντομα ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την επαγγελματική οδήγηση, έχοντας ως βασικό πεδίο την θρυλική και άκρως επικίνδυνη γερμανική πίστα. Εκπροσώπησε κυρίως την BMW και την Porsche σε πάμπολλους αγώνες ανά τα χρόνια στην «Πράσινη Κόλαση», θριαμβεύοντας μάλιστα στον απαιτητικό 24ωρο αγώνα το 1996 και 1997. Επίσης, η Schmitz αποτέλεσε για χρόνια μια ξεχωριστή παρουσία στο πασίγνωστο τηλεοπτικό show του Top Gear και έχτιζε όλο και περισσότερο την ταυτότητα της «Βασίλισσας του Nürburgring», έχοντας καταγράψει εκεί πάνω από 20.000 γύρους συνολικά. Δυστυχώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο από τα τέλη του 2017 και τελικά άφησε πρόσφατα την τελευταία της πνοή, στις 16 Μαρτίου του 2021.

Σαν σήμερα το 1972, το GP Μονακό αποτέλεσε το πεδίο ακόμα μίας μεγάλης έκπληξης στα χρονικά της Formula 1, με τον Jean-Pierre Beltoise να σημειώνει την μοναδική νίκη της καριέρας του. Ο Γάλλος προκρίθηκε στη δεύτερη σειρά εκκίνησης με μια μετριότατη BRM P160B και ήρθε αντιμέτωπος με τον Γολγοθά της καταρρακτώδους βροχής στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου. Ωστόσο, κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρωτοπορία μετά από μόλις λίγες στροφές και άφησε σχεδόν 40 δευτερόλεπτα πίσω την Ferrari του Jacky Ickx, ενός από τους άσσους εκείνης της εποχής σε βρόχινες συνθήκες· οι δυο τους άφησαν πάνω από έναν γύρο πίσω όλους τους υπόλοιπους οδηγούς. Η νίκη του Beltoise ήταν η 17η και τελευταία στην ιστορία της BRM, η οποία βρισκόταν ήδη σε μια μη διαχειρίσιμη περίοδο παρακμής και βασιζόταν αποκλειστικά στον κινητήρα της για να καταφέρει κάτι αξιοπρεπές.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1995, ο Michael Schumacher κατέκτησε τη νίκη στο GP Ισπανίας ξεπερνώντας τον Johnny Herbert για το 1-2 της Benetton· αυτό ήταν μάλιστα το πρώτο βάθρο του Herbert στη Formula 1. Η ομάδα είχε ευνοηθεί από την ατυχία του Damon Hill, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων στον τελευταίο γύρο, μένοντας στην τέταρτη θέση και εκτός βάθρου. Το γεγονός αυτό προβίβασε τον Gerhard Berger στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με την Ferrari να αναρριχάται παραδόξως στην κορυφή της βαθμολογίας Κατασκευαστών παρόλο που δεν είχε κερδίσει σε κανέναν από τους τέσσερις πρώτους αγώνες της σεζόν. Το συγκεκριμένο Grand Prix σήμανε την 187η και τελευταία εμφάνιση του Nigel Mansell στη Formula 1, με τον Βρετανό να εγκαταλείπει νωρίς με προβλήματα οδηγησιμότητας στη McLaren MP4/10. Αγανακτισμένος με τη χαμηλή δυναμικότητα του μονοθεσίου, ο πρωταθλητής του 1992 επέλεξε να αποσυρθεί από το σπορ βάζοντας ένα άδοξο τέλος στην καριέρα του.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2000, η μεγάλη κατηγορία των 500cc του παλιού MotoGP επέστρεψε στην πόλη του Le Mans και το Bugatti Circuit για πρώτη φορά μετά το 1995. Ο πρωταθλητής Àlex Crivillé ήταν αυτός που πήρε πρώτος την καρό σημαία, πιάνοντας στον ύπνο τον Norick Abe στον τελευταίο γύρο ώστε να πάρει τη νίκη για μόλις 0.321 δευτερόλεπτα. Ο Valentino Rossi ολοκλήρωσε το βάθρο, με τον poleman Max Biaggi να εγκαταλείπει μόλις στον τέταρτο γύρο μετά από πτώση.

Σαν σήμερα το 2006, ο Fernando Alonso κέρδισε για πρώτη φορά μέσα στην πατρίδα του, επικρατώντας στο GP Ισπανίας και την πίστα της Βαρκελώνης από την pole position. Ο μαινόμενος αντίπαλός του, Michael Schumacher, τερμάτισε στη δεύτερη θέση σχεδόν 20 δευτερόλεπτα πίσω, με το βάθρο να συμπληρώνεται από τον ομόσταυλο του Alonso στη Renault, Giancarlo Fisichella.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 2006, ο Dani Pedrosa κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, κερδίζοντας στη Shanghai για το GP Κίνας. Ο αναβάτης της Repsol Honda έκανε μια μέτρια εκκίνηση αλλά ανέκαμψε για να ηγηθεί όλο το δεύτερο μισό του αγώνα, μπροστά από τον ομόσταυλο Nicky Hayden. Ο τρίτος Colin Edwards ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά στη σεζόν, με την έτερη Camel Yamaha του Valentino Rossi να παρουσιάζει εκτεταμένη φθορά στα ελαστικά της και να θέτει ένα άδοξο τέλος στον εντυπωσιακό αγώνα του «Γιατρού». Με αυτήν τη νίκη του, ο Pedrosa έγραψε ιστορία ως ο δεύτερος τότε νεότερος νικητής αγώνα στην μεγάλη κατηγορία, πίσω από τον Freddie Spencer και μαζί με τον Norick Abe, σε ηλικία 20 χρονών και 227 ημερών.

Σαν σήμερα το 2017, η πίστα της Βαρκελώνης φιλοξένησε τον πέμπτο από τους 20 γύρους της σεζόν στη Formula 1, με το GP Ισπανίας. Ο αγώνας ήταν παραδόξως πιο εντυπωσιακός από το αναμενόμενο, με τον Sebastian Vettel να μονομαχεί στα ίσα με τις δύο Mercedes. Αφού προσπέρασε εντυπωσιακά τον Valtteri Bottas που δεν είχε μπει ακόμη στα pits, ο Γερμανός της Ferrari αρχικά αμύνθηκε πεισματικά από τον Lewis Hamilton ύστερα από το τελευταίο του pit stop. Ωστόσο, ο Βρετανός ανασυγκροτήθηκε και πήρε εν τέλει την πρωτοπορία στον 44ο από τους 66 γύρους, με το βάθρο του αγώνα να κλείνει ο Daniel Ricciardo της Red Bull. Ο Bottas τελικά εγκατέλειψε στον 38ο γύρο, καθώς ο ανακατασκευασμένος κινητήρας του παρέδωσε επιτέλους πνεύμα ύστερα από σχεδόν πέντε αγώνες συνεχόμενης καταπόνησης.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles