spot_img

Σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε ο άσσος των προπολεμικών αγώνων Grand Prix, Bernd Rosemeyer. Ο Γερμανός κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Grand Prix του 1936 με το αγωνιστικό τμήμα της Auto Union και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ικανών οδηγών εκείνης της εποχής. Δυστυχώς έχασε τη ζωή του μετά από ένα δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1938, σε μια απόπειρά του να καταγράψει νέο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1968 γεννήθηκε ο βασιλιάς των αγώνων αυτοκινήτων τουρισμού, Jason Plato. Ο Βρετανός μετράει 97 νίκες στο πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού της Μεγάλης Βρετανίας (BTCC). Ξεκίνησε την καριέρα του από τις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων και, μετά τον τίτλο που κατέκτησε το 1996 στο πρωτάθλημα Renault Spider, επικεντρώθηκε στο BTCC. Μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει για ομάδες της Renault, Vauxhall, SEAT, Chevrolet, MG, Volkswagen και Subaru – κερδίζοντας αγώνες με όλες.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1973, ο Sir Jackie Stewart ανακοίνωσε την οριστική απόσυρσή του από τους αγώνες. Ο Βρετανός άφησε το στίγμα του ως μια από τις απειροελάχιστες οδηγικές ευφυΐες της F1, κατακτώντας τρεις παγκόσμιους τίτλους μέσα στο διάστημα 1965-1973. Πέραν της F1, σχεδόν κέρδισε το Indianapolis 500 του 1966 και αγωνίστηκε στο Can-Am το 1970/1971. Από το 1997 έως το 1999 ήταν ο επικεφαλής της ομάδας Stewart GP στην F1 μαζί με τον γιο του. Ο Stewart ήταν επίσης καθοριστικός με τις δράσεις του στην προσπάθεια βελτίωσης των επιπέδων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητας, επιζητώντας καλύτερη παροχή ιατρικών υποδομών και ανασχεδιασμό των διαδρομών στις πίστες, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια.

Σαν σήμερα το 2000, o Αμερικανός οδηγός Tony Roper έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 35 ετών, μετά από ένα δυστύχημα στην οβάλ πίστα του Texas. Το δυστύχημα συνέβη ακριβώς μια μέρα πριν, στον γύρο 32 ενός αγώνα 400 μιλίων για την κατηγορία ημιφορτηγών του NASCAR. Ο Roper, στην προσπάθειά του να προσπεράσει τον Steve Grissom, δεν υπολόγισε σωστά την απόστασή του από το Ford του συναθλητή του και τα δυο αυτοκίνητα ακούμπησαν. Ο Roper έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε μετωπικά με τον τσιμεντένιο τοίχο. Χωρίς να έχει πλέον τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς στο λαιμό του, στους οποίους δυστυχώς υπέκυψε την επόμενη μέρα.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles